Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Tereke Haczi ve Borcun Mirasçılara Yönlendirilmesi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 07-03-2012, 13:08   #1
oktay2424

 
Varsayılan Tereke Haczi ve Borcun Mirasçılara Yönlendirilmesi

Yardımcı olacak tüm meslektaşlara şimdiden teşekkürler.
Müvekkilimin alacaklı olduğu icra dosyasından, borçlu şahıs takip kesinleştikten sonra ölmüştür.Borçlu şahıs ölmeden kendisine bir gayrimenkul miras kalmış, ortaklığın giderilmesi davası açılmış, hisseler belirlenmiş ancak dosyadan satış olmadığı için intikal işlemi gerçekleşmemiştir. Ben, verset ilamını ve hisseleri gösterir mahkeme ilamını ilişik yaparak tapuya haciz tezkeresi gönderdim ve haczi işlettim. Sorum şu; icra dosyasından muhtıra göndererek takibi mirasçılarına yönlendirsem tapudaki haciz düşebilir mi ? düşerse taleple mi düşer yoksa resen icra müdürü fekk yazısı mı gönderir?
Old 07-03-2012, 13:31   #3
oktay2424

 
Varsayılan

Açıklaman için teşekkür ederim Ama bildiğim kadarı ile takip bu durumda ya terekeye karşı ya da mirasçılara karşı yürütülmelidir.(ki gayrimenkuıl mirasçılara intikal etmediği gibi borçluya da intikal etmemiş.) Bu sebeple tereddüt yaşadım.
Old 07-03-2012, 21:58   #4
Mardin

 
Varsayılan

Sayın Oktay 2424
Dosyanız borçlusuna veraseten intikal eden gayrimenkul,hissedarların adına tapuya tescil yapılmadan ortaklığın giderilmesi davası açılamaz.
Eğer veraseten intikal eden gayrimenkul hissedarlar adına iintikalı yapılmış ise o zaman ortaklığın giderilmesi davası açılabilir.
Bunu netleştirirseniz çözüm yolu daha kolay bulunur kanaatındeyim.
a)-Veraseten gelen gayrimenkul hussedarlara tapuda intikalı yapılmış ise:
Dosyanız borçlusunun hissesine koyduğunuz hacız üzerine,satış isteme süresi başlar,iki yılda satış istemezseniz haczınız düşer.
Gayrimenkul hisedarlara intikalı yapılmış ve bunun üzerine ortaklığın giderilmesi kararı verilmiş ise, ortaklığın giderilmesi dosyasına,alacaklısı olduğunuz dosyadan hacız müzekkeresi yazarsınız.Satıştan sonra,yapılacak paylaştırma sonucunda,dosyanızın borçlusuna ayrılacak pay,dosyanıza satıış memuru tarafından gönderilecektir.
Eğer ortaklığın giderilmesi kararı üzerine ilgililer ortaklığın giderilmesi satışını takib etmiyorlar ise; İİFK.nun 94.Maddesine göre icra müdürlüğünden yetki belgesi alıp,ortaklığın giderilmesi dosyasını siz sonuçlandırabilirsiniz.
b) Veraseten intikal eden gayrimenkulun hissedarlara tapuda intikalı yapılmamış ise:
Bu durumda iş zorlaşır. İİFK.nun 94.Maddesi gereğince yetki belgesi alsanız dahi,tüm varislerin vergi dairesi müdürlüğüne müracaat edip,imza vererek veraset intikal vergisi hususunda işlem yapmak zorunda kalacaklar. Sizinde bunları vergi dairesi müdürlüğüne getirmeniz mümkün olamayacağından mhkemeye intikal hususunda yetki belgesine dayanarak dava açmanız gerekmektedir.
Size kolay gelsin dileklerimle iiyi çalışmalar diliyorum.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Tereke TemsİlcİlİĞİ Güldal Meslektaşların Soruları 3 01-12-2015 14:45
Başlamış İcra Takibinin Diğer Mirasçılara Da Yönlendirilmesi canaz Meslektaşların Soruları 2 22-11-2010 17:18
tereke tespiti erdal düzgün Meslektaşların Soruları 1 21-10-2010 18:08
tereke tespiti adalet43 Meslektaşların Soruları 0 11-01-2010 23:27
Tereke Hakimliği Av.Orhan Kaya Meslektaşların Soruları 3 27-05-2009 17:04


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04826403 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.