![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Merhabalar meslektaşlarım... Şubat 2024'te tahliye olan kiracı için kira fark bedelleri ile ilgili 7 örnek bir icra takibi başlatacağım. Geriye doğru 5 yıl zamanaşımını dikkate alıyorum. Sözleşme başlangıcı 15/09/2001 ancak kiralar 2016 yılından itibaren artış yapılmadan hep aynı bedelle ödenmiş. Çatısız iş yeri. Sözleşmede artış şartında "Yasa hükümlerinin uygulanacağı, yasanın iptali halinde resmi makamların belirleyeceği oranın" geçerli olacağı belirtilmiş. Bana göre muayyen ve belirlenebilir bir oran. Takibi başlatacağım tarih Haziran 2025'ten geriye doğru beş yıl gittiğimde Haziran 2020 itibariyle başlangıç tarihim şubat 2024 tahliye tarihi de son tarihim olacak. Buraya kadar her şey kafamda belirli. Ama baz kirayı artışın ilk yapılmadığı 2016 yılından başlangıç tarihim haziran 2020 tarihine (yasaya göre tüfe 12 aylık ortalamalarına göre ) taşıyıp öyle devam etmemde bir sakınca olmadığını düşünüyorum ama emin de olamadım. Bir kısım arkadaşlarım 2020 den itibaren taşımam gerektiğini düşünüyor, çoğunluk 2016 dan 2020 ye taşıyarak yapmam gerektiğini ..Daha önce benzeri bir durumla karşılaştınız mı? Sizce nasıl bir yol izlemeliyim. Teşekkür ederim
![]() |
![]() |
#2 |
|
![]() Merhabalar meslektaşım;
Tabiki ilk artış yapılmayan yıl olan 2016'dan itibaren her yıl artışları yaparak; ulaştığınız sonuca göre 2020'den itibaren her yıl için farklı miktarları takibe konu edeceksiniz. |
![]() |
#3 |
|
![]() Çok teşekkür ederim meslektaşım. Ekstreler gelince fark ettiğim bir detay var. Durumu değiştirir mi bilemiyorum. Sözleşmenin başından beri neredeyse her artış yılında sözleşmedeki "yasa oranında" hükmünden fazla oranda artış yapılmış. ta ki 2016 yılına kadar. 2016 yılında başlayan dönemde artık hiç artış yapılmadan tahliyeye kadar aynı kirayı ödemiş. Sizce hala 2016 itibariyle kirayı 2020 ye taşıyabilir miyim? bir meslektaşım yasal oranın üstünde artışta, artık zımnen anlaşılmış olduğunu, kiranın yine de artışın ilk yapılmadığı 2016 dan itibaren yasa oranında 2020 ye taşınmasında bir sakınca olmayacağını belirtti. Başka meslektaşlarım sözleşmenin ilk başlangıcından itibaren (2001) yasa oranında artışı yapıp fazla ödemelerin olduğu yıllarda değil kiranın yasa oranının ilk defa altında kaldığı yıla ( eylül 2020)göre baz kirayı belirlemem gerektiğini belirttiler .Bilirkişiler öyle hesap yapar dendi. Ama bana 2016 dan itibaren kirayı 2020 ye taşıma konusu hala mantıklı geliyor. zira ,ihtilafsız son kira 2015. İki versiyona göre yapılan hesapta fark fazlaca çıkıyor. O sebeple sormak istedim. Tekrar çok teşekkür ederim.
|
![]() |
#4 |
|
![]() Meslektaşım; ben de sizinle aynı görüşteyim hiçbir fark yok, ilk cevabım geçerli.
Yasal orandan fazla artış yapılarak kira bedelinin ödenmesi halinde; farkın istenebileceğine dair birkaç kararı bende okudum ve araştırdım. Ancak yerleşmiş bir uygulamadan söz etmek mümkün değil. Bu nedenle konu hala tartışmalı. Sizin durumunuza dönecek olur isek; öncelikle bunu karşı tarafın talep etmesi gerekiyor, böyle bir talep olmadan sizin kendi kendinize mahsup yapmanız mantıklı değil. Kaldı ki; karşı yanın talepleri de 2016 yılı ve öncesine dayanıyor ki; zamanaşımı onlar için de geçerli. Neticeten; cevabımız hala aynı, siz bu şekilde başlayın yolunuz. Sonucu da bizlerin ve diğer meslektaşların faydalanması adına paylaşmanızı rica ediyorum. |
![]() |
#5 |
|
![]() Çok teşekkür ederim meslektaşım. Takibi başlattıktan sonra itiraz ve mahkeme aşamalarına göre süreç sonunda son durumu paylaşacağım.
|
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
Kesinleşen icra tahliye dosyası sonrası Kira Sözleşmesinin Yenilenmiş Sayilmasi | Bukowski | Meslektaşların Soruları | 1 | 07-01-2021 09:43 |
Kira farkları için icra takibi | Ahmet Güngör | Meslektaşların Soruları | 7 | 04-03-2019 09:22 |
kira alacağına ilişkin icra takibinde yıllık kira artışı hesaplanır mı? | Av.Hatice Sarıbardak | Meslektaşların Soruları | 2 | 22-02-2011 23:05 |
Tahliye talepli icra takibinde kira yılının önemi | kiana | Meslektaşların Soruları | 1 | 14-10-2010 21:42 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |