Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Vasinin Taşınmaz Satışı İçin Vekil aracılığıyla Yetki Talebi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 20-05-2025, 11:33   #1
Av. Yakup Sağır

 
Mesaj Vasinin Taşınmaz Satışı İçin Vekil aracılığıyla Yetki Talebi

Herkese iyi günler,

Anneannesine vasi olarak atandığını belirterek gelen kişi(henüz karar kesinleşmemiş), anneannesinin bakım masraflarının gelirlerinden fazla olduğu ve anneannesine ait gayrimenkullerden birinin satışı için mahkemeden yetki talep etmek istediğini söyleyerek benden bu konuda hukuki destek talep etti.

Bu görüşmeden sonra iki noktaya kafam takıldı, forumu inceledim ama sorunlarıma tam olarak cevap olabilecek bir başlık bulamadığım için sizlere danışmayı uygun buldum.

1. Soru - İlk olarak aklıma vekaletnamenin kimin adına düzenleneceği sorusu geliyor, malumunuz eğer ki vasi kısıtlı adına bir vekaletname verecekse bunun için vesayet makamından yetki alması gerekli, hatta avukatlık sözleşmesi yapmak için de ayrıca bir yetki alması gerekiyor. Eğer ki vasi kendi adına vekaletname verecekse böyle bir prosedüre gerek olmadığı aşikar fakat bu kez de vasinin kendi adına verdiği vekaletname ile vesayet makamından taşınmaz satışı için yetki talep edebilir miyim?

- Benim fikrime göre, doğrudan kısıtlıyı temsil durumu söz konusu olmadığı için vekaletnamenin vasi adına çıkartılması gerekli ve yeterlidir zira vasi, sıfatının kendisine verdiği yetkiyi yine külfeti(avukatlık ücreti) kendisine ait olacak şekilde bir avukat aracılığıyla talep etmek istemektedir.

2. Soru - Kısıtlının 5 parça gayrimenkulü bulunmakta, bu gayrimenkullerden bir kısmı tarımsal arazi, bir kısmı paylı mülkiyete tabi arsa ve bir adedi de kısıtlının bakım gördüğü tamamı kendine ait evi. Vasi, doğal olarak kendisinin ikamet ettiği evin satılmasını istemiyor, tarımsal arazilerde elbirliği mülkiyeti söz konusu olduğu için satış gerçekleştirmek pek gerçekçi değil zira kısıtlının mirasçıları kısıtlıya hasım vaziyette son çare paylı mülkiyetteki taşınmazlardaki payın satışı imkanı gibi duruyor. Mahkemeden belirli bir taşınmazdaki payın satışı için yetki talep edebiliyor muyuz yoksa mahkeme tüm taşınmazları mı göz önünde mi bulunduruyor?

Cevaplarınızı merakla bekliyorum herkese iyi çalışmalar
Old 20-05-2025, 12:45   #2
Av. Musa TAÇYILDIZ

 
Varsayılan

Meslektaşım merhabalar;

1- Vasi, elindeki vasilik kararı ile notere giderek kısıtlı adına size vekalet verecek. Avukatlık ücretini vasi kendi karşılayacak ise; ayrıca bir sözleşme yapmanıza ve dolayısıyla mahkemeden izin almanıza gerek olmadığı kanaatindeyim. Lakin kısıtlı adına sözleşme yapacak ise; mahkemeden borçlandırıcı işlem için izin alınması gerekir.

2- Herhangi bir malın satışını isteyebilirsiniz. Ancak burada mahkemeye delillerle; bakım masraflarının gelirlerinden fazla olduğu ispatlamanız gerekir. Nitekim; satış sonucu alınacak para da kısıtlı adına yatırılacak ve yine ancak delillerle vasinin kullanımına izin verilecektir. Son olarak; neden diğer taşınmazları değil de o taşınmazı satmak istediğinizi de mahkemeye açıklamanız gerekiyor.
Old 20-05-2025, 18:50   #3
Av. Yakup Sağır

 
Varsayılan

Sayın TAÇYILDIZ,

Cevaplarınız için teşekkür ederim.

1. Soruya cevabınıza ilişkin, vasi mahkemeden yetki almak prosedürüyle kendisi uğraşmamak(belki de bilgisizliğinden çekinerek) adına bizzat kendisini temsil ettirmek istiyorken neden yine de kısıtlı adına vekaletname düzenlemesi gerektiğini pek iyi anlayamadım. Zira vasinin satışa yetki talebi, kısıtlının menfaatini gerçekleştirmek adına vasiye, kısıtlının malvarlığına sınırlı şekilde el uzatmak yetkisi veriyor. Kısıtlıya ait bir hakkın kullanılması(kısıtlının temsili) olmadığı için vekaletnamenin kısıtlı adına değil ancak vasi adına düzenlenmesi gerektiği konusundaki fikrimde atladığım bir nokta mı var acaba?

Saygılarımla
Old 21-05-2025, 10:30   #4
Av. Musa TAÇYILDIZ

 
Varsayılan

Meslektaşım atladığınız şu; söz konusu taşınmazlar kısıtlının, vasinin değil. Dava açılacak taşınmaz kiminse onun adına vekaletname almanız gerekiyor.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Arsa Payının Velayeten Baba Tarafından veya Tayin Ettiği Vekil Aracılığıyla Devri ogrenenavukat Meslektaşların Soruları 0 22-04-2024 15:07
Vekil aracılığıyla araç satışta sorumluluk Fatmanur Yılmaz Meslektaşların Soruları 1 12-06-2023 17:22
vasiyetnameye vekil aracılığıyla itiraz mümkün müdür? avrecepefe Meslektaşların Soruları 3 09-03-2018 18:52
vekil aracılığıyla gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinde vekilin azli thanatos Meslektaşların Soruları 3 12-11-2012 09:28
İcra Aracılığıyla Araç Satışı savunma Meslektaşların Soruları 4 13-12-2009 17:58


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04266191 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.