|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
31-07-2013, 14:30 | #1 |
|
Trafik Cezasına İtiraz Sonucu Verilen Kararlar / İctihatlar
Süresinden sonra tebliğe çıkarılan Trafik İdari Para Cezası Tutanağına İtiraz edeceğim fakat yaptığım araştırmada itirazın kabul / reddi hususunda farklı kararlar ve uygulamalar olduğu sonucuna ulaştım.
Trafik teşkilatının tutanak ve para cezası konusunda rekorlarını sürekli geliştirmesi (http://haber.rotahaber.com/iki-yilda...i-_381281.html) karşısında ve uygulamada çok sık karşılaşılan bir durum olması nedeniyle; itirazların sonuçlarına ilişkin kararları görmek ve uygulamadaki durumu öğrenmek için meslektaşlarımı konu hakkındaki olumlu/olumsuz kararları ve ictihatları burada paylaşmaya davet ediyorum. |
01-08-2013, 11:18 | #2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
1-http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=84360 2-http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=6659 |
01-08-2013, 17:00 | #3 |
|
Çokça ceza iptal ettirdim...
Çokça talebim ise reddoldu... Hepsi "amatörce" Ama en sonuncusu beni dumura uğrattı; duruşma açtı! Velhasıl, haksız ya da hukuka aykırı olduğuna inanıyorsanız mutlaka itiraz edin. |
02-08-2013, 16:30 | #4 | |||||||||||||||||||||||
|
Vekil tarafından itiraz edilmesi ve talebin haklı bulunarak cezanın iptal edilmesi durumunda dava masrafı ve vekalet ücretine de hükmediliyormu? |
02-08-2013, 17:23 | #5 | |||||||||||||||||||||||
|
Yani mahkeme gelecek cezanızı iptal edecek, öpüp başa koymak varken bir de vekalet ücreti istemek... Yok daha neler... Yok meslektaşım vekalet ücreti yok... |
02-08-2013, 18:10 | #6 | |||||||||||||||||||
|
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/22603444.asp
|
04-08-2013, 14:00 | #7 |
|
Vekalet ücretine hükmedilmemesi hukuka aykırı değil mi?
|
06-08-2013, 11:44 | #8 |
|
Ankara mahkemelerinin verdiği kararlar ne yönde acaba? Örneğin tartışmalı olan, geç tebliğe çıkarılma nedeniyle...
|
07-11-2013, 16:20 | #9 | |||||||||||||||||||||||
|
Trafik Cezasına İtiraz Etmeden Önce Bir Kez Daha Düşünün!
Düzenlendikten 50 gün sonra tebliğe çıkarılan trafik idari para cezası tutanağına "10 günlük süreye uyulmadığı" gerekçesiyle İstanbul Anadolu Sulh Ceza Mahkemesinde itiraz etmiştim (3 ay süren inceleme sonucunda verilen) kararı ve gerekçesini paylaşıyorum: 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 20. maddesinin 2. fıkrasına eklenen "idari para cezası tutanağının fiilin işlendiği tarihi takip eden takvim yılının son günü bitimine kadar tebliğ edilebileceği" hükmüne uygun olarak Ptt görevlilerine teslim edilerek "takvim yılı içerisinde" tebligat işlemlerine başlandığı, Yargıtay 7. Ceza Dairesinin 29.04.2013 tarih ve 2012/31671 E. - 2013/10142 K. sayılı ilamında açıkça belirtildiği gibi idari para cezalarının tebligat işlemlerine belli bir iş günü içerisinde başlanmasına ilişkin hükmün, idari işlemlerin sürüncemede kalmasını önlemek amacıyla idareye yönelik getirilmiş bir düzenleme olduğu, süresinde tebligat işlemlerine başlanmamış olmasının idari karar tutanağını geçersiz kılmayacağı, böylelikle verilen idari para cezasında işlemi sakatlayacak düzeyde usul ve yasaya aykırı herhangi bir durumun bulunmadığı anlaşılmıştır. Bu nedenle muterizin, itirazının REDDİNE dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda kesin olmak üzere karar verildi. |
07-11-2013, 16:58 | #10 | |||||||||||||||||||||||
|
AYM? Bireysel başvuru? Savunma ve adil yargılanma hakkının ihlali? (10 günlük sürenin sebebi, vatandaşı hatırlayamayacağı kadar eski tarihli idari suç isnatları ile karşı karşı bırakmamaktır) Hadi ama... Vallaha müteşekkir kalırız... |
25-12-2013, 10:14 | #11 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
"Trafik Para Cezası Tutanağını iptal ettirdik" başlıklı forumda 2007 yılında şunları söylemiştim fakat cevap alamamıştım...Yargıtay'ın bu kararını öğrenince üzüldüm...
|
25-12-2013, 18:27 | #12 | |||||||||||||||||||||||
|
Baktım Sayın İlker DOLGUN'dan ses yok... Hadi el atayım dedim bu işe... Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yaptım, en "savunma hakkının ihlali"nden... İkisi müvekkil adına (başka konularda) biri de bu olmak üzere AYM'de 3 (yazı ile üç) bireysel başvurum oldu |
25-12-2013, 21:53 | #13 | |||||||||||||||||||||||
|
Sesimiz gür çıkıyordu, kısıldı! Bu bir yanlış hesapsa eğer bakalım nerden dönecek? |
27-12-2013, 12:49 | #14 | |||||||||||||||||||||||
|
tercihim AYM'den dönmesidir; aksi halde ver elini Strazburg! |
30-12-2013, 09:55 | #15 |
|
Üstadlar 2 sorum var;
1- Trafik cezasının kesildiği emniyet biriminde kesilen cezaya ait bir dosya tutuluyor mu ? O dosyayı da incelemek gerekir mi ? Ceza tutanağı ile birlikte tebliğ edilmeyen dayanak belge itiraz aşamasında idarece ileri sürülebilir mi ? 2- 15 gün içerisinde indirimden faydalanmak için ceza bedeli ödenip arkasından (itiraz süresi dolmuş olacağından) menfi tespit davası açılabilir mi ? Teşekkürler |
17-01-2014, 13:02 | #16 |
|
Merhabalar
bu trafik cezalarından benim iyice kafam karıştı, trafik cezası hiç tebliğ edilmeden, ödeme emri tebliğ ediliyor, Ağustos ve Eylül aylarına ait trafik cezasına ilişkin olduğu belirtilmiş ve 15.01.2014 tarihinde ödeme emri tebliğ edilmiş, şimdi Sulh Ceza mahkemesine itiraz edecek bir ceza tebliği olmadığına göre sadece İdare Mahkemesine ödeme emrinin iptali başvurusunda mı bulunmak gerekiyor |
08-05-2014, 13:50 | #17 |
|
Benim de başıma geldi. 11.07.2013 tarihinde ceza yemişim, ceza bana 18.04.2014 tarihinde tebliğ edildi.TRAFİK PARA CEZALARININ TAHSİLİNDE VE TAKİBİNDE UYGULANACAK ESAS VE USULLER İLE KULLANILACAK BELGELER HAKKINDA YÖNETMELİK'in ilgili hükümleri uyarınca 10/a-b maddeleri gereğince tebligat işlemine 7 iş günü içinde başlanması gerekeceği belirtilmiş olduğundan,bu yönetmeliğe dayanarak itiraz etsem olumlu bir sonuç alır mıyım?
|
08-05-2014, 17:14 | #18 | |||||||||||||||||||||||
|
Oradaki yazılı sürenin idarenin iç işleyişini düzenleyen düzenleyici bir süre olduğu, cezanın düşmeyeceği yönünde kararlar olduğunu biliyorum |
08-05-2014, 22:15 | #19 | |||||||||||||||||||||||
|
(Sorunuzun cevabı bu konu içinde yukarıda 9 no' lu mesajda yer alıyor, tekrar paylaşıyorum.) 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 20. maddesinin 2. fıkrasına eklenen "idari para cezası tutanağının fiilin işlendiği tarihi takip eden takvim yılının son günü bitimine kadar tebliğ edilebileceği" hükmüne uygun olarak Ptt görevlilerine teslim edilerek "takvim yılı içerisinde" tebligat işlemlerine başlandığı, Yargıtay 7. Ceza Dairesinin 29.04.2013 tarih ve 2012/31671 E. - 2013/10142 K. sayılı ilamında açıkça belirtildiği gibi idari para cezalarının tebligat işlemlerine belli bir iş günü içerisinde başlanmasına ilişkin hükmün, idari işlemlerin sürüncemede kalmasını önlemek amacıyla idareye yönelik getirilmiş bir düzenleme olduğu, süresinde tebligat işlemlerine başlanmamış olmasının idari karar tutanağını geçersiz kılmayacağı, böylelikle verilen idari para cezasında işlemi sakatlayacak düzeyde usul ve yasaya aykırı herhangi bir durumun bulunmadığı anlaşılmıştır. Bu nedenle muterizin, itirazının REDDİNE dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda kesin olmak üzere karar verildi. |
09-05-2014, 17:28 | #20 | |||||||||||||||||||||||
|
Bu konuda her iki yönde de verilmiş (yerel mahkeme) kararlar mevcuttur. Yargıtay, bu düzenlemeye uyulmamış olmasının cezanın geçerliliğine etki etmeyeceği düşüncesinde. Ancak konuyu, savunma hakkının ve adil yargılanma hakkının ihlali bağlamında, bireysel başvuru yolu ile AYM'ne taşıdık... Neticesini bekliyoruz... Saygı ile... |
05-08-2014, 16:37 | #21 |
|
Sayın EREN ; AYM başvurunuzdan hala sonuç gelmedi mi acaba
. Gelirse forumda paylaşırsanız seviniriz. |
05-08-2014, 21:20 | #22 | |||||||||||||||||||||||
|
Sayın meslektaşım, Bu başvuru, AYM'ndeki dört başvurumuzdan kronolojik olarak sonuncusu idi. Daha birinci başvurumuzdan sonuc alamadık ki buna sıra gelsin Ilk basvurumuzun on incelemeyi aşıp esas numarası almasının üzerinden yaklaşık 1,5 yıl gecti; ses seda yok... Bekliyoruz... |
17-03-2016, 18:08 | #23 |
|
vekalet ücretine ve yargılama giderine hükmedilmemesi bana da doğru gelmedi açıkçası.
|
01-06-2016, 17:57 | #24 |
|
http://www.kararlaryeni.anayasa.gov....dsOnly=Fal se
Merhabalar araştırma yaparken Hakan Bey'in başvurusu üzerine verilen karara rast geldim. Saygılarımla... |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|