Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

854 S.lı Deniz İş Kanunu MADDE 1
KANUN KAPSAMI

Bu kanun denizlerde, göllerde ve akarsularda Türk Bayrağını taşıyan ve yüz ve daha yukarı grostonilatoluk gemilerde bir hizmet akti ile çalışan gemiadamları ve bunların işverenleri hakkında uygulanır.

       Aynı işverene ait gemilerin grostonilatoları toplamı yüz veya daha fazla olduğu veyahut işverenin çalıştırdığı gemiadamı sayısı 5 veya daha fazla bulunduğu takdirde birinci bent hükmü uygulanır.

       Bu kanunun uygulanmasında; sandal, mavna, şat, salapurya gibi olanlar da (gemi) sayılır.

       Bakanlar Kurulu, ekonomik ve sosyal gerekler bakımından bu kanun hükümlerini yukardaki bentlerin kapsamı dışında kalan gemilerle gemiadamlarına ve bunların işverenlerine kısmen veya tamamen teşmile yetkilidir.

       Yukardaki bentlerde yazılı gemilerin bu kanun kapsamına alınmaları sebebiyle yapılabilecek itirazlar Çalışma Bakanlığı tarafından incelenerek karara bağlanır. Bu itirazlar kanunun uygulanmasını durduramaz.

DenizİşK. MADDE 1 Ek Bilgi/Yorum

Üyemizin Notu: Giriş maddesine 4857 sayılı İş Kanunu ile Deniz İş Kanunu arasındaki ilişkiye dair bir bilgi eklemek gerekir:

Deniz İş Kanunu ile İş Kanunu arasında özel kanun - genel kanun ilişkisi olmadığı artık uygulamada genel kabul gören görüştür. Yargıtay tarafından da kabul edildiğini bildiğimiz üzere İş Kanunu, Deniz İş Kanunu'na göre genel kanun değildir.

Bunun önemi şu noktada ortaya çıkmaktadır: Kanunda özel olarak düzenlenmiş atıflar olmadıkça Deniz İş Kanunu'nda yer almayan hususlar hakkında 4857 sayılı İş Kanunu'na gidilemez.

Öyleyse doğrudan atıf yapılmayan hallerde Deniz İş Kanunu'nda hüküm yoksa yargıç Borçlar Kanunu hükümlerine gidecek burada da olaya uygun bir düzenleme yoksa ancak bu durumda Medeni Kanun'un 2. maddesine dayanarak hukuk yaratmak amacıyla İş Kanunu hükümlerinden yararlanabilecektir.

Bu açıklama altında belirilmesi gereken bir bilgi de şudur: Deniz İş Kanunu'na tabi çalışanların "işe iade davası açma hakkı" bulunmamaktadır. Deniz İş Kanunu'nda iş güvencesi hükümlerine yer verilmemiştir. İş Kanunu'nun 116. maddesinde Basın İş Kanunu'na tabi çalışanların iş güvencesi kapsamında olduğu açık olarak düzenlenmişken Deniz İş Kanunu'na tabi çalışanlar bu kapsama alınmamıştır.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Engin ÖZOĞUL
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 05-11-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02153301 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.