Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, 1350 E. 2207 K İçtihat

Üyemizin Özeti
Karşılıklı alacaklardan biri çekişmeli olsa bile ödeşme (takas) ileri sürülebilir. Davalının aracında da hasar meydana geldiği bir maddi olgu olarak trafik kaza tespit raporundan açıkça anlaşılmaktadır. Borçlar Kanununun 42. maddesi gereğince zararı ispat etmek zararın olduğunu iddia edene aittir.
(Karar Tarihi : 2/3/1982)
Bilindiği gibi alacakların çekişmeli olması takasa engel değildir (BK.m.118 f.2) Alacağın varlığında veya miktarında tarafların anlaşmazlığa düşmeleri, takas itiraz veya def'i yapılmasına engel teşkil etmez. Davalının aracında da hasar meydana geldiği bir maddi olgu olarak trafik kaza tespit raporundan açıkça anlaşılmaktadır. Borçlar Kanununun 42. maddesi gereğince zararı ispat etmek zararın olduğunu iddia edene aittir. Bu nedenle davalının zararını ispat etmesi gerektiği yolundaki mahkeme kararında bir isabetsizlik yoktur. Ne var ki anılan maddenin 2. fıkrası gereğince " zararın hakiki miktarını ispat etmek mümkün olmadığı taktirde hakim, olayların olağan akışını ve mutazarrır olan tarafın yaptığı tedbirleri nazara alarak onu adalete tevfikan tayin eder." O halde mahkemenin bilirkişi incelemesi yaptırmadan, gerektiğinde anılan maddede öngörülen şekilde bir tespit ve tayine gitmeden yalnız ibraz edilen faturaların tarihsiz olduğundan bahisle takas def'inin reddine karar vermesinde isabet bulunmamaktadır. 4. HD. 2/3/1982 T. 1350 E 2207 K
İlgili Mevzuat Hükmü : Borçlar Kanunu (Eski) MADDE 118 :İki şahıs karşılıklı bir miktar meblâğı veya yekdiğerine mümasil başka malları birbirine borçlu oldukları takdirde her iki borç muaccel ise iki taraftan her biri borcunu alacağı ile takas edebilir.

Alacaklardan biri, münazaalı olsa bile takas dermeyan olunabilir.

Müruru zamana uğramış bir alacak, takas dermeyan edebileceği zamanda müruru zaman ile sâkıt olmuş değil ise onun da takası dermeyan olunabilir.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Mücevher ÖZKAN
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 20-02-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02375102 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.