Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

818 S.lı Borçlar Kanunu (Eski) MADDE 1
İki taraf karşılıklı ve birbirine uygun surette rızalarını beyan ettikleri takdirde, akit tamam olur.

       Rızanın beyanı sarih olabileceği gibi zımni dahi olabilir.

Borçlar Kanunu madde 1 Gereğince Sözleşme (Akit) Kavramı ve Sözleşmenin Tanımı: Sözleşme Nedir?

Üyemizin Notu: Borçlar Kanunu madde 1 Gereğince Sözleşme (Akit) Kavramı ve Sözleşmenin Tanımı: Sözleşme Nedir? (*)

Borçlar Kanunumuzun 1. maddesine göre akit, iki tarafın karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanı ile oluşan hukuki muameledir.

TEKİNAY sözleşmeyi biraz daha geniş tanımla, “genellikle birbirinden farklı menfaat ve amaçlarla hareket eden kişiler arasında hukuki bir sonuç doğurmak ve özellikle bir borç ilişkisi kurmak, mevcut borçta değişiklik yapmak, ya da onu büsbütün ortadan kaldırmak için yapılan anlaşma” olarak tanımlanmaktadır.(1)

EREN’e göre akit “belirli bir hukuki sonucu doğurmaya yönelik, karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanlarından oluşan hukuki muameledir”.(2)

NOMER sözleşmeyi “iki taraflı bir hukuki işlem” olarak tanımlarken(3), SEROZAN, “karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanlarıyla (icap ve kabulle) oluşan çok yanlı bir hukuki işlem” olarak nitelendirmektedir.(4)

Borçlar Kanunumuzdaki tanım sözleşmeyi iki kişi arasında yapılan muamele olarak görürken, doktrinde tanımın esnetilmesinin en önemli nedeni sözleşmelerin -şirket akdi örneğinde olduğu gibi- zaman zaman ikiden fazla kişiyle de akdedilebilmesidir. Kanaatimce de Borçlar Kanunumuz metnindeki “iki taraflı” ibaresinin “çok taraflı” olarak yorumlanması isabetli bir yaklaşımdır.


(*) Sinan Öztürk Elektronik Sözleşmeler (Kuruluş ve Geçerlik Şartları) – İ.Ü.SBE.Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, 2002, sf.14
(1) Selahattin Sulhi TEKİNAY vd., Tekinay Borçlar Hukuku: Genel Hükümler, 6 Bası, İstanbul 1988, s.65
(2) Fikret EREN, “Borçlar Hukuku”, İstanbul 1999, s.263
(3) Haluk NOMER, “Borçlar Hukuku: Genel Hükümler: Ders Notları”, İstanbul 2000, s.10
(4) HATEMİ/SEROZAN/ARPACI, “Borçlar Hukuku: Özel Bölüm” İstanbul, 1992, s. 9


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Sinan ÖZTÜRK
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 03-12-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02628303 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.