Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 8. HD. E:2011/8030 K:2012/344 İçtihat

Üyemizin Özeti
Dava konusu taşınmazın davacıya miras bırakanından kaldığı ve taksim hakkında bir açıklama yapılmamış olduğuna, davacının babasına ait nüfus aile tablosuna göre davacıdan başka mirasçıların bulunduğu belirlendiğine ve ölüm tarihi itibariyle tereke elbirliği mülkiyeti hükümlerine tabi olduğuna göre, murisin veraset belgesi de getirtilerek davada yer almayan diğer mirasçıların duruşmada hazır bulunmaları ve davaya karşı diyeceklerini açıklamaları için davet edilmeleri, davaya katılmalarının sağlanması gerekir.
(Karar Tarihi : 26/01/2012)
A____ Ç____ ile Hazine ve Dilektaşı Köyü Tüzel Kişiliği aralarındaki tapu iptali ve tescil davasının kabulüne dair Genç Sulh Hukuk Mahkemesinden verilen 04.02.2010 gün ve 149/16 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı Hazine temsilcisi tarafından süresinde istenilmiş olmakla dosya incelendi gereği düşünüldü:
Davacı, Hazine adına tespit görüp tapuda tescil edilen 134 ada 4 ve köy tüzel kişiliği adına tespit görüp tapuya tescil edilen 134 ada 5 numaralı parselin tapu kayıtlarının iptaliyle adına tapuya tesciline karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece, her iki parsel yönünden davanın kabulüne karar verilmiş, hükmü Hazine temsilcisi 134 ada 4 numaralı parsel yönünden temyiz etmiştir.
Dava konusu taşınmazın davacıya miras bırakanından kaldığı mahalli bilirkişi tarafından ifade edilmiş ve taksim hakkında bir açıklama yapılmamış olduğuna, dosyaya sunulan davacı A____'ın babasına ait nüfus aile tablosuna göre davacıdan başka mirasçıların bulunduğu belirlendiğine ve ölüm tarihi itibariyle tereke elbirliği mülkiyeti hükümlerine tabi bulunduğuna göre, muris M____ S____'in veraset belgesi de getirtilerek davada yer almayan diğer mirasçıların HMK.nun 60. maddesine göre yöntemine uygun bir biçimde duruşmada hazır bulunmak ve davaya karşı diyeceklerini açıklamaları için davet edilmeleri, davaya katılmalarının sağlanması veya TMK.nun 640/3 üncü maddesi uyarınca miras ortaklığına bir temsilci atanarak onun huzuruyla yargılamaya devam edilmesi, dava koşulu yerine getirildikten sonra uyuşmazlığın esasının incelenmesi, taşınmazın davacıya muristen ne şekilde intikal ettiğinin belirlenmesi, bu eksikliğin şahit ve bilirkişilerden sorularak tespiti gerekir. Bu husus yerine getirilmeden eksik incelemeyle yazılı şekilde hüküm kurulması kanuna aykırıdır.
KARAR : Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı Hazine temsilcisinin temyiz itirazları yerinde olduğundan kabulüyle usul ve kanuna aykırı olan hükmün 6100 sayılı HMK. ya 31.03.2011 tarih 6217 s. Kanunla eklenen geçici 3 üncü madde yollamasıyla HUMK. 428 inci maddesi uyarınca BOZULMASINA, 26.01.2012 tarihinde OYBİRLİĞİYLE KARAR VERİLDİ.
İlgili Mevzuat Hükmü : Hukuk Muhakemeleri Kanunu MADDE 60 :Mecburi dava arkadaşları, ancak birlikte dava açabilir veya aleyhlerine de birlikte dava açılabilir. Bu tür dava arkadaşlığında, dava arkadaşları birlikte hareket etmek zorundadır. Ancak, duruşmaya gelmiş olan dava arkadaşlarının yapmış oldukları usul işlemleri, usulüne uygun olarak davet edildiği hâlde duruşmaya gelmemiş olan dava arkadaşları bakımından da hüküm ifade eder.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Özlem AŞKAR TUFAN
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 23-05-2012

THS Sunucusu bu sayfayı 0,01560402 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.