Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

TCK. MADDE 7

     
 
5237 S.lı Türk Ceza Kanunu MADDE 7
Zaman bakımından uygulama
(1) İşlendiği zaman yürürlükte bulunan kanuna göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz. İşlendikten sonra yürürlüğe giren kanuna göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı da kimse cezalandırılamaz ve hakkında güvenlik tedbiri uygulanamaz. Böyle bir ceza veya güvenlik tedbiri hükmolunmuşsa infazı ve kanuni neticeleri kendiliğinden kalkar.

(2) Suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise, failin lehine olan kanun uygulanır ve infaz olunur.

(3) (Değişik fıkra: 29/6/2005 – 5377/2 md.) Hapis cezasının ertelenmesi, koşullu salıverilme ve tekerrürle ilgili olanlar hariç; infaz rejimine ilişkin hükümler, derhal uygulanır.

(4) Geçici veya süreli kanunların, yürürlükte bulundukları süre içinde işlenmiş olan suçlar hakkında uygulanmasına devam edilir.
TCK. MADDE 7 ile İlgili Diğer Mevzuat Hükümleri : MülgaTCK.2
 7  İçtihat    2 Bilgi    1  Çeviri    (Madde son güncelleme Av.Cengiz Aladağ, 07-02-2010 ) [Bu madde güncel değil mi?]
 
     
[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
Bu Maddeye İçtihat Girin

TCK. MADDE 7 İçtihatları

İnfaz rejimine ilşkin hükümler derhal uygulanır ise de; erteleme,şartlı salıverme ve tekerrürle ilgili olanlar bunun istisnasını teşkil eder.
(Şerh No: 13903 - Ekleyen: Mehmet KARAUSTA - Tarih : 26-08-2012)

Her ne kadar AY 153/5 uyarınca Anayasa Mahkemesinin verdiği iptal kararlarının geriye yürüyemeyeceği kuralı söz konusu ise de: 1-İptal kararının sanık lehine hüküm doğurması halinde,bu kanuna dayanılarak verilen hükümler yürürlükten kalkacaktır. 2-Buna karşılık iptal kararı sanık aleyhine sonuç doğuruyor ise, bunun daha önce verilerek kesinleşen kararlara etkisi yoktur. 3-Aynı düşünceden hareketle henüz kesinleşmemiş olaylar bakımından fail aleyhine sonuç doğurmayacağını kabul etmek gerekir.
(Şerh No: 13904 - Ekleyen: Mehmet KARAUSTA - Tarih : 25-08-2012)

Kural olarak her netice bağımsız bir suç oluşturmaktadır. Yasa koyucu bu kuralın istisnası olarak müteselsil suçu (zincirleme suç) kabul etmiş, bir suç işlemek kararının icrası cümlesinden olarak, kanunun aynı hükmünün muhtelif zamanlarda birkaç defa ihlal edilmesini, bir suç saymıştır. Bu bağlamda müteselsil suçlarda suç, teselsülün sona erdiği tarihte tamamlanmakta olup, bu tarihte yürürlükte bulunan yasa hükümlerinin uygulanması gerekmektedir. O halde zaman bakımından uygulanacak yasa da, tes...
(Şerh No: 13902 - Ekleyen: Mehmet KARAUSTA - Tarih : 25-08-2012)

Hükümden sonra uygulamasında değişiklik olan kanun maddesi sebebiyle, sanığın hukuki durumunun yeniden belirlenmesinde; önce usulen duruşma açılarak yapılan değişikliğe göre karşılaştırılmalı uygulama önceki ve sonraki yasa yönünden uygulamalı olarak yapılıp, ortaya çıkan sonuçlar neticesinde sanığın lehine olan yasa uygulanmalıdır.
(Şerh No: 8483 - Ekleyen: Raşit TAVUS - Tarih : 30-10-2010)

Lehe kanun karşılaştırmasında sanığın fiilinin hangi kanun maddesine göre daha ağır sonuç doğurduğu değerlendirilmelidir.
(Şerh No: 8479 - Ekleyen: Raşit TAVUS - Tarih : 30-10-2010)

Sanığın kalp hastasını bilmediği maktuleye eliyle vurup, basit tıbbi müdahaleyle giderilebilecek şekilde yaraladığı,olayın stresi ile kronik kalp rahatsızlığı olan maktulenin hastalığının olay anındaki stres ve sinir sonucu aktif hale geldiği ve ölüme sebep olduğu, sanığın hareketi ile ölüm arasında illiyet bağı bulunduğu göz önüne alınarak, sanığın eyleminin 765 sayılı TCK'nın 452/2. maddesinde düzenlenen suçu, 5237 sayılı TCK açısından ise eylemin 86/2, 22/3. maddeleri delaletiyle 85/1. maddes...
(Şerh No: 8317 - Ekleyen: Raşit TAVUS - Tarih : 22-10-2010)

Çıkan tartışmada mağdurun sopayla vurması üzerine sanığın üzerindeki bıçakla maktule vurup, basit tıbbı müdahale ile giderilemeyecek ancak kişinin yaşamını da tehlikeye sokmayacak biçimde yaraladığı, bunun sonucunda kalp hastalığı olan maktulün öldüğü olayda; 5237 sayılı Yasa'nın 86/1. maddesi kapsamında olduğunun anlaşılması karşısında, sanık hakkında 5237 sayılı Yasa'nın 86/l-3e yollamasıyla, 87/4, 29, 62. maddeleriyle 765 sayılı Yasa'nın 452/2, 51/1 ve 59. maddelerinin yargı denetimine olana...
(Şerh No: 8312 - Ekleyen: Raşit TAVUS - Tarih : 22-10-2010)

Bu Maddeye Not Girin

TCK. MADDE 7 Şerhler, Notlar, Yorumlar

3. fıkranın 5377 sayılı kanunla değişmeden önceki metni
[3] Güvenlik tedbirleri hakkında, infaz rejimi yönünden hüküm zamanında yürürlükte bulunan kanun uygulanır.
(Şerh No: 929 - Ekleyen: Av.Cengiz ALADAĞ - Tarih : 26-12-2009)

MADDE GEREKÇESİ
MADDE 7.– Madde, kanunun zaman bakımından uygulanmasına ilişkindir. Lehe olan kanunun uygulanacağı kuralı muhafaza edilmiştir. Yürürlükteki usul hükümleri, kesinleşmiş hükümler hakkında lehe olan yeni kanunun nasıl uygulanacağını göstermek bakımından yeterli görülmüştür. İkiden çok kanunun değişmesi hâlinde bunlardan hangisi daha lehte ise onun uygulanacağını belirtmek maksadıyla maddenin ikinci fıkrası kaleme alınmıştır. Maddenin üçüncü fıkrasında güvenlik tedbirleri hakkında, infaz usul ve ...
(Şerh No: 924 - Ekleyen: Av.Cengiz ALADAĞ - Tarih : 20-11-2009)

Bu Maddeye Değişiklik Önerisi Girin

TCK. MADDE 7 Değişiklik Önerileri

Bu Maddeye Çeviri Girin

TCK. MADDE 7 Yabancı Dil Çevirileri

[1] No one may be punished or be subject to safety measures for an act which is not deemed by explicit stipulations of law as a crime in the time of the act. No one also may be punished or be subject to safety measures for an act which is not deemed as a crime by law passed after the time of commission. The execution or the legal consequences of such a punishment or a safety measure shall be per se abolished. [2] In case the legal provisions of the new Acts and the Acts which were in force in the time of the commission differ , the ones which are favourable for the perpetrator are applicable and executable. [3] (Amended by the Act. No. 5377, dated 08.07.2005) Save the provisions regarding the probation, adjournment of punishment and repetition of crimes; the provisions of this Act pertaining to punishment regime shall be applied in praesenti. [4] The provisional and periodic Acts shall be applied for the offences which are perpetrated during the term of their application.
(Şerh No: 5824 - Çeviren: Av.Bülent Sabri AKPUNAR - Tarih : 25-05-2010)

Bu Maddeye Türkçeleştirme Önerisi Girin

TCK. MADDE 7 Türkçeleştirme Önerileri

[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]

TCK. MADDE 7 İle İlişkili Diğer Mevzuat Hükümleri

MülgaTCK. MADDE 2.
İşlendiği zamanın kanununa göre cürüm veya kabahat sayılmayan fiilden dolayı kimseye ceza verilemez. İşlendikten sonra yapılan kanuna göre cürüm veya kabahat sayılmayan bir fiilden dolayıda kimse cezalandırılamaz. Eğer böyle bir ceza hüküm olunmuşsa icrası ve kanuni neticeleri kendiliğinden kalkar.

Bir cürüm veya kabahatin işlendiği zamanın kanunu ile sonradan neşir olunan kanunun hükümleri biribirinden farklı ise failin lehinde olan kanun tatbik ve infaz olunur.
THS Sunucusu bu sayfayı 0,03910494 saniyede 11 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.