Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Ipotek Tesis Av. ücreti Iadesi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 30-01-2015, 12:02   #1
Av.İrem1084

 
Varsayılan Ipotek Tesis Av. ücreti Iadesi

Değerli meslektaşlarım ve üstadlarım,
Bilindiği üzere Tüketicilerin bankalardan kullandığı kredilere ilişkin olarak alınan dosya masraflarının iadesi konusunda hemen hemen hiçbir tereddüde yer kalmadı.Lakin, kredi kullanılırken tüketiciden "ipotek tesis av. ücreti" adı altından bu masrafın geri alınabileceğine ilişkin ne yazık ki yargıtay kararı bulamadım.
Yargıtay 13. Hukuk dairesinin bu konuya ilişkin kararının bir kısmına haberler aracılığı ile vakıf olabildim.İçeriği şu şekildedir:"Yargıtay 13. Hukuk Dairesi vermiş olduğu kararında; “dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalının tüm temyiz itirazlarının reddi gerekir. Davacının temyiz itirazlarının incelenmesinde dairemizin yerleşik içtihatlarında da vurgulandığı üzere, davalı bankanın tacir olup, yaptığı masrafları tüketiciden isteme hakkı bulunduğu anlaşılmakta ise de, somut uyuşmazlığın tüketici hukukundan kaynaklandığı da gözetildiğinde, davanın ancak davaya konu kredinin verilmesi için zorunlu, makul ve belgeli masrafları tüketiciden isteyebileceğinin kabulü gerekir. Mahkemece, davalı bankanın ipotek tesisi için … lira, ipotek fekki için … lira masraf yaptığı ve masraflara ait faturaları sunduğu gerekçesiyle bu meblağ yönünden davanın reddine karar verilmiş ise de, ipotek tesisi ve fekki işlemleri için sunulan avukat serbest meslek makbuzunun fatura olarak kabul edilemeyeceği ortadadır. Keza bu işlemlerin banka çalışanları tarafından yapılması mümkün iken serbest bir avukata yaptırılmasının makul kabul edilemeyeceği anlaşıldığından bu masraflarında tüketici tarafından istenebileceği gözetilerek davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın kısmen kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.” şeklinde karar verilmiştir.
Bu kararın asıl metnini yada esas ve karar numarasını ulaştırabilirseniz çok sevinirim.İyi çalışmalar
Old 30-01-2015, 12:06   #2
asumann

 
Varsayılan

İpotek tesis ücretini ilgili bankadan talep edemiyoruz ama ipotek fekkini talep edebiliyoruz bilgim bu şekilde.
Old 30-01-2015, 12:23   #3
olgu

 
Varsayılan

Hakem heyetlerine hem faturasız ekspertiz ücretinin iadesi hemde ipotek tesis ücretinin iadesi için yargıtay kararı ile başvuruyorum ancak onlar yine bildiğini okuyor reddediyor...

Alıntı:
13.Hukuk Dairesi
Esas: 2014/22343
Karar: 2014/22680
Karar Tarihi: 03.07.2014


Dava ve Karar: Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde taraflar avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

Davacı, davalı bankadan konut kredisi kullandığını, toplam 2.415,00-TL haksız ve yersiz kesinti yapıldığını belirterek, yeniden yapılandırma ve kredi kullandırma masrafı olarak tahsil edilen 2.415,00-TL’nin dava tarihinden itibaren yasal faizi ile davalıdan tahsilini istemiştir.

Davalı, davanın reddini dilemiştir.

Mahkemece, davanın kısmen kabulüne, 2.170,60 TL’nin dava tarihinden itibaren yasal faizi ile davalıdan tahsiline karar verilmiş; hüküm, taraflarca temyiz edilmiştir.

1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalının tüm temyiz itirazlarının reddi gerekir.

2- Davacının temyiz itirazlarının incelenmesinde; Dairemizin yerleşik içtihatlarında da vurgulandığı üzere, davalı bankanın tacir olup, yaptığı masrafları tüketiciden isteme hakkı bulunduğu anlaşılmakta ise de, somut uyuşmazlığın tüketici hukukundan kaynaklandığı da gözetildiğinde, bankanın ancak davaya konu kredinin verilmesi için zorunlu, makul ve belgeli masrafları tüketiciden isteyebileceğinin kabulü gerekir. Mahkemece, davalı bankanın ipotek tesisi için 153,40-TL, ipotek fekki için 94,40-TL masraf yaptığı ve masrafa ilişkin faturaları sunduğu gerekçesiyle bu meblağ yönünden davanın reddine karar verilmiş ise de; ipotek tesisi ve fekki işlemleri için sunulan avukat serbest meslek makbuzunun fatura olarak kabul edilemeyeceği, keza bu işlemlerin banka çalışanları tarafından yapılması mümkün iken serbest bir avukata yaptırılmasının makul kabul edilemeyeceği anlaşıldığından bu masraflarında tüketici tarafından istenebileceği gözetilerek davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın kısmen kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.

Sonuç: Yukarıda 1.bentte açıklanan nedenle davalının tüm temyiz itirazlarının reddine, 2.bentte açıklanan nedenle, davacının temyiz itirazının kabulü ile hükmün davacı yararına BOZULMASINA, aşağıda dökümü yazılı 130,07 TL. kalan harcın temyiz edenden alınmasına, 03.07.2014 gününde oybirliği ile, karar verildi.
Old 30-01-2015, 20:27   #4
E.YILMAZ

 
Varsayılan

İpotek tesis ücreti adı altında avukata yapılan ödeme iade edilir. Hiç şüphe yok. Talep edin.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Kendi lehine ipotek tesis edilmiş taşınmazın daha sonradan satın alınması Av.Veysel Meslektaşların Soruları 1 27-10-2014 23:23
borçlu adına vekaletle ipotek tesis eden avukatın icra takibi av.eseralp Meslektaşların Soruları 0 28-07-2008 19:29
kaporanın iadesi ve komisyon ücreti KAANKAL Meslektaşların Soruları 1 10-03-2007 08:19


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04446292 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.