Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı ve uygulaması

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 16-01-2015, 12:09   #1
Av.Sevgi Yıldız

 
Varsayılan Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı ve uygulaması

Merhaba,
Karşı taraf olan sanık hakkında,1-kasten yaralama,2-cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kalma suçundan3-(hakaret-kişilerin huzur ve sükununu bozma-tehdit) suçlarından 3 ayrı dava açıldı.
Sanığın adli sicilden gelen kaydında da Asliye Ceza Mahkemesi'nin 2004/93;2005/23 sayılı bir kayıt var.Arşiv kaydı yoktur diye de not var.
Sanığa bu hafta kasten yaralama suçundan 2000,00 TL'nin adli paraya çevrilmesi ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildi.
1)Sizce bu karara itiraz etmeli miyim?2005 olan adli sicil kaydının ne hakkında olduğunu öğrenemiyorum ve açıkçası işimize yarayıp yaramayacağını bilmiyorum.Hakim hüküm kısmında sanığın sabıkasız geçmişi demiş.
2)Daha da önemlisi diğer suçlar için de sanığın HAGB alma ihtimali var mı?yoksa bu karar diğer suçları etkileyecek mi?eğer o suçlardan da HAGB alırsa,bu durum sonsuz sayıda suç işlenebileceği anlamına gelmez mi?hiçbir caydırıcılığı olmadığını düşünüyorum.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Old 16-01-2015, 13:06   #2
aykut

 
Varsayılan

3 ayrı dava açıldıysa, birine verilen HAGB kararı diğerlerine HAGB kararı verilmesini engellemez diye düşünüyorum. Zira HAGB verildikten sonra denetimli serbestlik süresi içinde işlenen suçlarda tekrar HAGB verilemez deniyor. Ancak burada sanırım aynı anda işlenmiş 3 suçtan bahsediyoruz. Bu sebeple şahsi kanaatime göre tekrar HAGB verilebileceğidir.
Old 16-01-2015, 14:19   #3
Av. Erdem Akçay

 
Varsayılan

Katılan vekili olmanız nedeniyle, HAGB kararına itiraz etmelisiniz. Zira katılan, sanığın cezalandırılmasını istemektedir. İtiraz etmediğiniz ya da katılandan "HAGB kararına itiraz etmiyorum, avukatımın da itiraz etmesini istemiyorum", şeklinde imzalı bir beyan almadığınız sürece, mesleki sorumluluğunuz doğabilir. İtirazınız neticesinde mahkeme, 2005'teki kayıt ya da başka sebeplerle HAGB kararı verilip verilemeyeceğini inceleyecektir.

Diğer suçlamalar açısından, CMK 231'de belirtilen şartlara uygunluk varsa, HAGB kararı verilebilecektir. Kasten yaralama ile ilgili karar, diğer davaları doğrudan etkilemez. Çünkü ortada kesinleşmiş ve mahkum olunmuş bir ceza bulunmuyor. Ancak, HAGB şartlarından birisi de sanığın yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılmasıdır. Çok sayıda suç işlemiş birisine(hele de suça konu eylemler birbirinden bağımsız ise), HAGB verilme olasılığı azalır. Ama belirttiğim gibi, HAGB verilmemesi için somut bir sebep değildir.
Old 19-01-2015, 00:51   #4
ulkenm

 
Varsayılan

Sanığın evvelki kaydının üzerinden 10 yıl geçmiş; "arşiv kaydı yoktur" denildiğine göre, ya o dosyadan ceza almamış ya da beş yıllık sürenin dolmasıyla kayıt silinmiştir. Her halükarda HAGB bakımından konu dışı bir mesele olduğu görülüyor. Diğer -güncel- suçlar bakımından da hem Katılan vekili olarak yapmanız gerekenler hem HAGB'na dair açıklaması bakımından Erdem Akçay'a katılıyorum.
Old 20-01-2015, 12:00   #5
Av.Sevgi Yıldız

 
Varsayılan

Herkese verdiği bilgiler için çok teşekkür ederim.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Avukatlık ücreti ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı Armağan Konyalı Meslektaşların Soruları 57 23-02-2021 10:02
iki ayrı hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı? ahmetbilgi Meslektaşların Soruları 6 29-03-2012 16:03
İki ayrı Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararı.. av.ahmtnc Meslektaşların Soruları 5 24-11-2009 09:39


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04668403 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.