Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin Görevi nedir?

Yanıt
Old 13-12-2006, 17:45   #1
ilksan

 
Varsayılan Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin Görevi nedir?

Tahakkuk etmiş bir alacağın tahsili için Tüketici Sorunları Hakem heyetine başvurulabilir mi?
Hakem heyetinin görevleri ve yetkileri nelerdir?
Şahit olduğum bir olayda Bir anonim şirket 142 YTL lik fatura alacağı için hakem heyetine başvurdu. Hakem heyeti şikayet konusu husus 4077 sayılı yasa kapsamında değildir. Verilen hizmet sonrasında tahakkuk etmiş bir alacak sözkonusudur. Borçlu borcunu ödemiyorsa icra takibi veya dava yolu tercih edilmelidir ayrıca başvuran Anonim şirket olduğundan dolayı tüketici olarak nitelendirilemez, neviinden bir cevap vererek başvuruyu reddetti. Red kararına A.Ş. tarafından itiraz edildi ve dosya tüketici mahkemesine gitti tüketici mahkemesi 725 ytl nin altındaki uyuşmazlıklarda hakem heyetine başvuru zorunludur. Ayrıca taraflar arasındaki uyuşmazlık 4077 sayılı yasa kapsamına girer, hakem heyeti görevi ihmal suçu işlemektedir diyerek itirazı kabul etti.
Kanımca Tüketici mahkemesi son derece hatalı bir karar vermiştir. Bu konuda sayın meslektaşlarımın yorumlarını merak ediyorum.
Arkadaşlar 725 YTL nin altındaki bütün faturalı alacaklarınızı hakem heyetine yollayın onlar icra daireleri gibi çalışsınlar, lehinize karar verilirse alın kararı gidin ilamlı icra yapın harç ödemekten de kurtulursunuz. Kanun koyucu Tüketici sorunları hakem heyetini kurarken böyle bir sonuç mu arzulamıştır ? Bunu hiç sanmıyorum. Hakem heyetlerinin görevi tüketicilerle sağlayıcılar arasındaki çıkan uyuşmazlıkları çözmektir. Yukarıda anlattığım durumda ne bir ayıplı hizmet ne bir ayıplı mal nede 4077 sayılı kanunda belirtilen diğer uygunsuzluklar var ödenmeyen bir fatura var ve bunun tahsili HAkem heyetinden isteniyor tekrar söylüyorum tüketici mahkemesi çok hatalı bir karar vermiştir ancak belkide gözden kaçırdığım bir durum sözkonusudur ve meslektaşlarım bu konuda beni aydınlatırlar. Şimdiden teşekkür ederim ,saygılarımla.
Old 14-12-2006, 11:43   #2
ISIL YILMAZ

 
Varsayılan

T.C.

YARGITAY

13. HUKUK DAİRESİ

E. 2006/7971

K. 2006/11219

T. 6.7.2006

• KREDİ KARTI BORCUNUN ÖDENMEMESİ ( 500 YTL.'nin Altındaki Borcun Takibine İtiraz - Davacı Bankanın Tüketici Sorunları Hakem Heyetine Yaptığı Başvurunun Mahiyeti ve İçeriğinin İncelenmesi Gerektiği )

• TÜKETİCİ SORUNLARI HAKEM HEYETİNE BAŞVURU ( 500 YTL.'nin Altındaki Kredi Kartı Borcunun Takibine İtiraz - Davacı Bankanın Yaptığı Başvurunun Mahiyeti ve İçeriğinin İncelenmesi Gerektiği )

• KREDİ KARTI BORCUNU TAKİP ( Değeri 500 YTL.'nin Altında Bulunan Uyuşmazlıklarda Tüketici Sorunları Hakem Heyetine Başvurmadan Doğrudan İcra Takibi ve Dava Açılamayacağı )

• UYUŞMAZLIĞIN MİKTARI ( Kredi Kartı Borcunun Ödenmemesi - Değeri 500 YTL.'nin Altında Bulunan Uyuşmazlıklarda Tüketici Sorunları Hakem Heyetine Başvurmadan Doğrudan İcra Takibi ve Dava Açılamayacağı )

4077/m.3,22/5

ÖZET : Davacı, davalının kredi kartı ile yaptığı harcama ve kullandığı kredilerden doğan borcunu ödemediği gibi, aleyhine girişilen icra takibine de haksız olarak itiraz ettiğini ileri sürerek, itirazın iptaline, icra inkar tazminatına hükmedilmesini istemiştir.

Mahkemece uyuşmazlık değerinin 378.08 YTL. olduğu uyuşmazlığın miktarı itibariyle Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurulmadan böyle bir dava açılamayacağı gerekçesi ile dava ret edilmiş ise de dosya kapsamından davacı bankanın Tüketici Sorunları Hakem Heyetine 17/6/2005 tarihinde başvurduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda mahkemece davanın Tüketici Sorunları Hakem Heyetine yaptığı başvuru ile ilgili belgelerin getirtilerek başvurunun mahiyeti ve içeriğinin incelenmesi ve davacının açıklanan gerekliliği yerine getirip getirmediği belirlenerek bu davanın Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kararına karşı bir itiraz davası olup olmadığı tartışılarak sonucuna uygun bir karar verilmesi gerekir. DAVA : Davacı Halkbank AŞ ile davalı Beyhan Hürdoğan arasındaki davada İzmir 1. Tüketici Mahkemesince verilen ve Yargıtay'ca incelenmeksizin kesinleşmiş bulunan 28/12/2005 günlü ve 2005/658-1783 sayılı kararın yürürlükteki hukuka aykırı olduğu savıyla Cumhuriyet Başsavcılığının 6/6/2006 gün ve Hukuk-107950 sayılı yazısıyla kanun yararına temyiz edilerek bozulması istenilmiş olmakla, dosyadaki tüm kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
KARAR : Davacı, davalının kredi kartı ile yaptığı harcama ve kullandığı kredilerden doğan borcunu ödemediği gibi, aleyhine girişilen icra takibine de haksız olarak itiraz ettiğini ileri sürerek, itirazın iptaline, icra inkar tazminatına hükmedilmesini istemiştir.
Davalı davaya cevap vermemiştir.
Mahkemece uyuşmazlığın değeri 378.08 YTL olup, Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurmadan doğrudan icra takibi ve dava açılamayacağı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiş, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, uyuşmazlığın miktarı itibariyle temyiz edilemeyen ve kesinleşen hükmün kanun yararına bozulmasını istemiştir.
Davacı, davalının kredi kartı kullanarak yaptığı harcama tutarlarını ödemediğini, aleyhine girişilen icra takibine de itiraz ettiğini ileri sürerek eldeki davayı açmıştır. Öncelikle belirtmek gerekir ki, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 3/e maddesinde tanımı yapılan "tüketici" tarafından banka kartı kullanılarak yapılan ödemelerin, yine anılan Yasanın 3/h maddesinde belirtilen "tüketici işlemi" olduğunda duraksama olmamalıdır. 4077 sayılı Yasa ile getirilen önemli değişikliklerden birisi de, Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri ile ilgili olup, bu düzenleme ile, tüketici işleminden doğan uyuşmazlıkların pratik, kısa ve ekonomik bir biçimde çözümlenmesinin amaçlandığı anlaşılmaktadır. 4077 sayılı Yasanın 22. maddesinin beşinci fıkrasıyla da, değeri 500.000.000 liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvuru zorunluluğu getirilmiş, başvuruda tüketici, satıcı, veya sağlayıcı ayırımı yapılmamıştır. Her ne kadar mahkemece uyuşmazlık değerinin 378.08 YTL. olduğu uyuşmazlığın miktarı itibariyle Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurulmadan böyle bir dava açılamayacağı gerekçesi ile dava ret edilmiş ise de dosya kapsamından davacı bankanın tüketici sorunları Hakem Heyetine 17/6/2005 tarihinde başvurduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda mahkemece davanın Tüketici Sorunları Hakem Heyetine yaptığı başvuru ile ilgili belgelerin getirtilerek Başvurunun mahiyeti ve içeriğinin incelenmesi ve davacının yukarda açıklanan gerekliliği yerine getirip getirmediği belirlenerek bu davanın Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kararına karşı bir itiraz davası olup olmadığı tartışılarak sonucuna uygun bir karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
SONUÇ : Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/6. maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin açıklanan sebeple kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere BOZULMASINA, 6/7/2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.
yarx
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Tüketici Sorunları Hakem Heyetine Başvuru Şekli ve Esasları hukukçu42 Tüketicinin Korunması Hukuku Çalışma Grubu 37 03-06-2014 14:21
Tüketici Hakem Heyeti turbo Meslektaşların Soruları 6 28-11-2006 18:00
Tüketici Hakem Heyeti Av.Ceylan Pala Karadağ Tüketicinin Korunması Hukuku Çalışma Grubu 2 15-11-2006 10:16
Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri Yönetmeliği hukukçu42 Tüketicinin Korunması Hukuku Çalışma Grubu 0 11-10-2006 11:44
Tüketici Hakem Heyeti Karaları Ve İcrası omertcan2004 Hukuk Soruları Arşivi 3 24-08-2004 10:51


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03001595 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.