Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Ölümle Sonuçlanan İş Kazalarında Ölüm Aylığı Bağlanması İçin Prim Şartı Aranmaması

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 09-04-2014, 20:07   #1
Av. Ceylan

 
Varsayılan Ölümle Sonuçlanan İş Kazalarında Ölüm Aylığı Bağlanması İçin Prim Şartı Aranmaması

Sayın meslektaşlarım,
Müteveffa devlet memuru. Göreviyle ilgili bir yolculuk sırasında kaza yaparak hayatını kaybediyor. Geride kalan müvekkil eşi ölüm aylığı bağlanması için SGK' ya müracaat etse de 5 yıl ve 900 gün prim ödenmiş olma şartını sağlamadığı için aylığı alamıyor.
Olayı iş kazası kapsamında değerlendirmek suretiyle dava açmayı planlıyorum.
Ölümün iş kazası sonucu gerçekleşmesi halinde ölüm aylığı bağlanması için prim ödeme şartının olmadığını, bir günlük bile sigortalı olsa eşine ya da hak sahibi her kimse ölüm aylığının bağlanacağını biliyorum, ancak ne bir kanun hükmü ne de bir yüksek mahkeme kararı bulamadım. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar
Old 10-04-2014, 13:48   #2
Av.09

 
Varsayılan

T.C. YARGITAY

10.Hukuk Dairesi
Esas: 2012/3622
Karar: 2012/7495
Karar Tarihi: 30.04.2012


ÖZET: Somut olayda, hak sahibine aylık bağlanabilmesi için, öncelikle murisin vergi kaydına göre Bağ-Kur sigortalısı olarak kabul edildiği ..döneminde prim borcu bulunup bulunmadığının araştırılması ve yine vergi kaydının bulunmadığı ancak meslek kuruluş kayıtlarının bulunduğu .. tarihleri arasındaki dönemde prim ödemesinin bulunması halinde isteğe bağlı sigortalı olarak kabulü gerekeceği gözetilmeli, prim borcunun bulunması halinde usul ekonomisi gereği davacıya sigortalılık sürelerine ilişkin prim borcunu ödemesi için mehil verilerek, ödemesi halinde, ödemeyi takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanması gerekir.

(1479 S. K. m. 41)

Dava ve Karar: Dava, davacının murisinin 21.03.1996 tarihinden itibaren Bağ-Kur sigortalısı olduğunun tespitiyle ölüm tarihi olan 10.11.2004 tarihini takip eden aybaşından itibaren ölüm aylığına hak kazandığının tespiti istemine ilişkindir.

Mahkemece, bozmaya uyularak, ilamında belirtildiği şekilde davanın reddine karar verilmiştir.

Hükmün, davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi A. B. tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

Mahkemece, bozma ilamı sonrasında dinlenen tanık beyanlarına göre, davacının murisinin vergi kaydına dayalı olarak aktif Bağ-Kur sigortalısı iken, kendisine ait kamyon ile yük taşıdığı sırada meydana gelen trafik-iş kazası sonucu vefat ettiği anlaşılmaktadır. Davacı, eşinden dolayı kendisine ölüm sigortası kolundan aylık bağlanmasını talep etmekte olup, 1479 sayılı Yasanın 41/son maddesine göre, sigortalı iken geçirdiği iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölenler için prim ödeme süresi aranmaksızın hak sahiplerine aylık bağlanacağı hükme bağlanmıştır. Davacının talebinin bu hususu da içerdiği gözetilerek, sigortalının trafik-iş kazası sonucu ölüp ölmediği hususunun araştırılıp, iş kazası sonucu öldüğünün anlaşılması durumunda, ölüm aylığı bağlanması için beş yıllık sigortalılık süresi gözetilmeksizin, anılan Yasanın 41/son maddesine göre aylık bağlanması gerektiğinin tespitine karar verilmesi gerekir. Kuşkusuz, hak sahibine aylık bağlanabilmesi için, öncelikle murisin vergi kaydına göre Bağ-Kur sigortalısı olarak kabul edildiği 04.10.2000-20.03.2003 ve 16.12.2003-10.11.2004 döneminde prim borcu bulunup bulunmadığının araştırılması ve yine vergi kaydının bulunmadığı ancak meslek kuruluş kayıtlarının bulunduğu 21.03.2003-15.12.2003 tarihleri arasındaki dönemde prim ödemesinin bulunması halinde isteğe bağlı sigortalı olarak kabulü gerekeceği gözetilmeli, prim borcunun bulunması halinde usul ekonomisi gereği davacıya sigortalılık sürelerine ilişkin prim borcunu ödemesi için mehil verilerek, ödemesi halinde, ödemeyi takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanması gerekir.

O halde, davacı avukatının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.

Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 30.04.2012 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Ölüm aylığı bağlanması için 900 gün borçlanması ile ilgili son durum nedir? gujankaracay Meslektaşların Soruları 6 02-02-2015 15:04
evlatlığa ölüm aylığı bağlanması Av.İdil Meslektaşların Soruları 0 17-10-2010 21:27
ölüm aylığı bağlanması hakkında -betül- Meslektaşların Soruları 0 08-10-2009 11:22
Yurt Dışında Ölümle Sonuçlanan Evlilik (verdiğiniz Bilgiler İçin Teşekkürler eminay Hukuk Soruları Arşivi 1 07-04-2002 16:04


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04212689 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.