Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Boşanmada Altınların Durumu, Eşini Aldatan Kadından Altınların Geri Alınıp Alınamayacağı

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 27-11-2012, 18:24   #1
av. gülnur

 
Varsayılan Boşanmada Altınların Durumu, Eşini Aldatan Kadından Altınların Geri Alınıp Alınamayacağı

Sayın Meslektaşlarım;
Geçimsizlik nedenine dayanarak açılmış olan bir boşanma davasında davalı kocanın vekili olarak bulunmaktayım. Müvekkil düğünde kadına takılmış olan altınları geri istemektedir. Ayrıca davanın devamı sırasında eşinin kendisini aldattığını öğrenmiştir. Gerek THS'de, gerekse içtihat programlarında altınların kadının kişisel malı olduğuna dair Yargıtay kararlarına rastladım. Ancak altınları bağışlama olarak değerlendirmek ve bağışlamadan dönme iradesi sunarak geri almak mümkün müdür? Evlilik devam ederken alınan ev vb. konularda Yargıtay aldatma varsa bağışlamadan dönülebilir diyor, ancak konuyu tartıştığım birkaç meslektaşımız burada evlenmeden önce, bir nevi evlenme vaadi olarak verilen hediye olduğundan bahisle her durumda kadında kalacağı yönünde görüş bildirdiler. Bu konuda yardımlarınızı/ görüşlerinizi öğrenmek istiyorum. Saygılarımla...
Old 28-11-2012, 09:38   #2
egemen48

 
Varsayılan

ziynet eşyaları ve takılan para bağış niteliğinde olsa da,aldatma durumunda bağıştan dönme şartları oluşmuştur geri istenebilir,bu durumda ziynetlerin aynen yada bedeli talep edilebilecektir.
Old 28-11-2012, 10:38   #3
av. gülnur

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşım, öncelikle fikirlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Mümkünse bahsettiğiniz konuda Yargıtay kararı varsa esas ya da karar numarasını belirtebilir misiniz. Çünkü altınların kadında kalacağına dair tonlarca karar var fakat bağışlamadan geri dönme biçiminde karar ne yazık ki bulamadım; mahkemeden alışılagelmişin dışında bir talepte bulunacağımız için örnek içtihat olmadan talebimizin kabul edilmesi zor olacaktır diye düşünüyorum.
Old 28-11-2012, 11:19   #4
egemen48

 
Varsayılan

T.C. YARGITAY

2.Hukuk Dairesi
Esas: 1994/1553
Karar: 1994/3132
Karar Tarihi: 29.03.1994


TAPU İPTAL VE TESCİLİ DAVASI - DAVALIYA YAPILAN BAĞIŞIN TAŞINMAZ DEĞİL TAŞINMAZIN SATIN ALIMINDA ÖDENEN PARA OLDUĞU - BAĞIŞ YAPILAN ZİYNETLERİN GERİ ALINMASI ŞARTLARI DOĞDUĞUNDA ZİYNETLERİN AYNEN YA DA BEDELİNİN TALEP EDİLEBİLECEĞİ

ÖZET: Davacı davaya konu taşınmazı tapuda kendi adına kayıtlı iken bağış yolu ile temlik etmemiş taşınmazın 3. kişiden alınmasında bedel ödemiştir. Bu durumda davalıya yapılan bağış taşınmaz mal olmayıp gayrimenkulün satın alımında satış bedeli için ödenen paradır. Diğer taraftan davalıya bağış yapılan ziynetlerin geri alınması şartları doğduğunda, ziynetlerin paraya çevrilmesi sonucu o para ile elde edilen malın da istirdadı istenemez, gene ziynetler ya aynen ya da bedeli talep edilebilir. Bu yönler gözetilmeden yazılı gerekçe ile davanın kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.

(818 S. K. m. 244) (HG. 30.12.1992 T. 1992/1-1586 E. 1992/782K.)

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün temyizen tetkiki istenilmekle, Dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Davacı, davalı ile evli olduğunu bu evlilik sırasında davalının adına Konya Selçuklu ilçesi 2.bölge tapusunda parsel 8264 deki binada 4/48 arsa paylı birinci kat 6 nolu bağımsız bölüm olarak satın alma nedeniyle kayıtlı olan taşınmazın bedelini kısmen davacıya bağış yaptığı, ziynetlerin paraya çevrilmesi, kısmen de kendisinin verdiği nakit para ile ödendiğini, bu suretle davalı adına tapuda kayıtlı taşınmazı üçüncü şahıstan satın alarak davalıya bağış yapmış olduğunu, ancak davalının zina ettiğini ileri sürerek davalı adına olan taşınmazın tapu kaydının iptali ile adına tesciline karar verilmesini istemiştir.

Davalı davanın reddini istemiştir. Dava Borçlar Kanununun 244/2.maddesindeki hukuki sebebe dayanılarak bağışlanan malın geri alınmasına ilişkindir.

Dava dilekçesindeki anlatıma, toplanan delillere ve mahkemenin kabulüne göre, davacı davaya konu taşınmazı tapuda kendi adına kayıtlı iken bağış yolu ile temlik etmemiş taşınmazın 3.kişiden alınmasında bedel ödemiştir. Bu durumda davalıya yapılan bağış taşınmaz mal olmayıp gayrimenkulün satın alımında satış bedeli için ödenen paradır (Yargıtay 2.Hukuk Dairesi 9.12.1993 tarih 1110811977; H.G.K. 30.12.1992 tarihli 1992/1-1586 1992 782 sayılı kararlar). Diğer taraftan davalıya bağış yapılan ziynetlerin geri alınması şartları doğduğunda, ziynetlerin paraya çevrilmesi sonucu o para ile elde edilen malın da istirdadı istenemez, gene ziynetler ya aynen ya da bedeli talep edilebilir. Bu yönler gözetilmeden yazılı gerekçe ile davanın kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.

Temyiz edilen kararın gösterilen sebeple BOZULMASINA oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Old 28-11-2012, 13:52   #5
av.gokcen

 
Varsayılan

T.C.

YARGITAY

6. HUKUK DAİRESİ

E. 2007/14590

K. 2008/3178

T. 17.3.2008

• ZİYNET İADESİ ( Davalı Tarafından Balayı İçin Bozdurulduğu ve İade Edilmediği Davalının İkrarı ve Tanık Beyanları İle Belirlendiğine Göre Davanın Kabulü Gerektiği )

• BAĞIŞTAN DÖNME KOŞULLARININ VARLIĞI ( Ziynet İadesi İstemi - Ziynet Eşyalarını Davalı Tarafından Balayı İçin Bozdurulduğu ve İade Edilmediği Davalının İkrarı ve Tanık Beyanları İle Belirlendiğine Göre Davanın Kabulü Gerektiği )

• ZİYNET EŞYALARININ İADESİNDE İSPAT ( Ziynet Eşyalarının Davalı Tarafından Balayı İçin Bozdurulduğu ve İade Edilmediği Davalının İkrarı ve Tanık Beyanları İle Belirlendiğine Göre Davanın Kabulü Gerektiği - Ziynet İadesi )

4721/m.185, 186, 188


ÖZET : Dava, ziynet iadesi istemine ilişkindir. Mahkemece, dava ve temyize konu ziynet eşyalarının davalı tarafından balayı için bozdurulduğu ve iade edilmediği davalının ikrarı ve tanık beyanları ile belirlendiğine göre davanın 15 çeyrek altın ve 4 adet 7 gr bilezik yönünden de kabulüne karar vermek gerekirken yazılı şekilde davanın bu ziynetler yönünden de reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
DAVA : Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı alacak davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava, ziynet iadesi istemine ilişkindir. Mahkemece, istemin kısmen kabulüne karar verilmesi üzerine hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosya kapsamına, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerekçelere göre davacı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacı vekilinin 15 çeyrek altın ve 7 gr.'lık 4 adet bileziğe ilişkin temyiz itirazlarına gelince;
Davacı vekili, dava dilekçesinde, davacıya ait ziynet eşyalarının davalı tarafından satıldığını daha sonra iade edilmediği gibi bedelinin de ödenmediğini ileri sürerek aynen ya da 3.375,00.-YTL' nın tahsilini istemiştir. Davalı vekili, bozdurulan 15 çeyrek altın ile 4 adet 7 gr. bileziğin taraflarca bozdurularak balayına gidildiğini, beraberce harcandığını savunmuştur.
Düğün sırasında davacıya takılan ziynet eşyaları davacıya bağışlanmış sayılır. Bağışlanan eşyaların geri istenmesi bağıştan dönme nedenlerinden birinin bulunmasıyla mümkündür. Davalı, bağıştan dönme koşullarının varlığını iddia ve ispat etmiş değildir.Dava konusu 15 çeyrek altın ve 4 adet bileziğin düğün sırasında takıldığı, düğünden sonra bozdurularak balayı için kullanıldığı davalının kabulündedir. Davacı kadının dava konusu ziynet eşyalarını davalıya bağışladığı ispatlanmadığı gibi ortak giderlere katılım karşılığı verildiği de kanıtlanamamıştır.
Bu durumda mahkemece, dava ve temyize konu ziynet eşyalarının davalı tarafından balayı için bozdurulduğu ve iade edilmediği davalının ikrarı ve tanık beyanları ile belirlendiğine göre davanın 15 çeyrek altın ve 4 adet 7 gr bilezik yönünden de kabulüne karar vermek gerekirken yazılı şekilde davanın bu ziynetler yönünden de reddine karar verilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Yukarıda 2 numaralı bentte açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 17.03.2008 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Old 28-11-2012, 14:49   #6
av. gülnur

 
Varsayılan

Vakit ayırıp bilgilerini paylaşan, yardımcı olan meslektaşlarıma çok teşekkür ederim, bu iki karar davamız için çok yararlı olacaktır, sağolun.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Altınların iadesi davası hukukcu1985 Meslektaşların Soruları 14 17-12-2013 10:09
Satışı istenen hacizli malların, başka alacaklı tarafından muhafaza altına alınıp alınamayacağı? Bronz Atlı Meslektaşların Soruları 2 11-09-2012 16:24
düğünde takılan altınların paylaşımı Konuk Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) 1 27-12-2011 22:54
altınların iadesi zamanaşımı av.sultannn Meslektaşların Soruları 1 10-12-2010 15:01
altınların iadesi av.emrullah akbaş Meslektaşların Soruları 6 07-07-2010 15:41


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05085301 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.