Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararının İcra Kabiliyeti

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 31-10-2012, 14:08   #1
FiNaZZi

 
Varsayılan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararının İcra Kabiliyeti

2012 yılı itibariyle TSHH'ne başvuru sınırı üzerinde olan uyuşmazlık için TSHH'ne başvurulmuş ve karar tüketici lehine sonuçlanmıştır. Karara karşı Tüketici Mahkemesi'ne süresinde itiraz edilmediği için kesinleşmiştir. Bu durumda TSHH kararının sadece delil niteliği taşıdığı dikkate alındığından bu karara karşı icra takibi yapılabilir mi?
Old 31-10-2012, 14:32   #2
yılmazkan

 
Varsayılan

İtiraz edilmediği için karar kesinleşmiş olup ilamlı icraya konu edilebilir. Ayrıca dilerseniz ilamsız icra takibi de yapabilirsiniz. Kararın delil olması karara itiraz edilseydi yapılacak yargılama aşamasında değerlendirilecek ayrı bir konudur.
Old 31-10-2012, 14:34   #3
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

İlamsız icra takibi yapılabileceğini düşünüyorum.

Saygılarımla,
Old 31-10-2012, 14:43   #4
sirya

 
Varsayılan

İlamlı icra takibi yapılamaz.
İlamsız icra takibi yapılabilir.
Bkz:4077s.K. Md.22
Old 31-10-2012, 14:52   #5
FiNaZZi

 
Varsayılan

Burada takıldığım nokta itiraz edilmeden kesinleşmesi. Bu durumda acaba sayın yılmazkanın dediği gibi itiraz edilmesi durumunda kesin delil olacağı mı aksi takdirde bu karara karşı ayrıyeten tüketici mahkemesi'nde dava açılması mı gerekmektedir.
Old 31-10-2012, 14:59   #6
sirya

 
Varsayılan

1-Hakem heyeti kararını delil olarak sunup Tüketici Mahkemesinde alacak dava açabilirsiniz. Ancak görülecek olan davada yeniden bilirkişi incelemesi yapılacaktır.
2-İlamsız icra takibi yaparsınız. İtiraz edilmezse kesinleşir. Edilirse Tüketici Mahkemesinde %40 icra inkar tazminatı istemli itirazın iptali davasını açarsınız. Ancak burada da yeniden bilirkişi incelemesi yapılacaktır.
Old 31-10-2012, 15:02   #7
bilal_gedikci

 
Varsayılan

İlamlı icra takibi yapılamaz.
Hakem Heyeti kararını yerine getirmeyen tarafa karşı ya tüketici mahkemesinde dava açılır, yada ilamsız icra takibi yapılabilir diye düşünüyorum. Heyet karaı tüketici mahkemesinde açılacak davada yada itirazın iptali davasında delil niteliğinde olacaktır.
Old 31-10-2012, 15:08   #8
yılmazkan

 
Varsayılan

TSHH'nin kararı kesinleştiği için karar lehine olan tarafın ayrıca tüketici mahkemesinde açacağı alacak davasında hukuki yararı olmadığını düşünüyorum.
Old 31-10-2012, 15:18   #9
sirya

 
Varsayılan

Ortada kesinleşmiş bir karar yok Sayın Meslektaşım. Sadece bir delil var.O da kesin delil hükmünde değil.

"4077s. TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN
Madde 22 - (Değişik madde: 06/03/2003 - 4822 S.K./29. md.)
..................

Değeri beşyüz milyon liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici sorunları hakem heyetlerine başvuru zorunludur. Bu uyuşmazlıklarda heyetin vereceği kararlar tarafları bağlar. Bu kararlar İcra ve İflas Kanununun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlerine göre yerine getirilir. Taraflar bu kararlara karşı onbeş gün içinde tüketici mahkemesine itiraz edebilirler. İtiraz, tüketici sorunları hakem heyeti kararının icrasını durdurmaz. Ancak, talep edilmesi şartıyla hakim, tüketici sorunları hakem heyeti kararının icrasını tedbir yoluyla durdurabilir. Tüketici sorunları hakem heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine tüketici mahkemesinin vereceği karar kesindir.

Değeri beşyüz milyon lira ve üstündeki uyuşmazlıklarda tüketici sorunları hakem heyetlerinin verecekleri kararlar, tüketici mahkemelerinde delil olarak ileri sürülebilir. Kararların bağlayıcı veya delil olacağına ilişkin parasal sınırlar her yılın Ekim ayı sonunda Devlet İstatistik Enstitüsünün Toptan Eşya Fiyatları Endeksinde meydana gelen yıllık ortalama fiyat artışı oranında artar. Bu durum, Bakanlıkça her yıl Aralık ayı içinde Resmi Gazetede ilan edilir.
....."
Old 31-10-2012, 15:20   #10
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan FiNaZZi
Burada takıldığım nokta itiraz edilmeden kesinleşmesi. Bu durumda acaba sayın yılmazkanın dediği gibi itiraz edilmesi durumunda kesin delil olacağı mı aksi takdirde bu karara karşı ayrıyeten tüketici mahkemesi'nde dava açılması mı gerekmektedir.
Hakem heyeti kararının itirazsız kesinleşmesi, kararı ilam haline getirmez.

Takdiri delildir. Ve ilamsız icra takibine konu olur.

Saygılar.
Old 31-10-2012, 15:30   #11
FiNaZZi

 
Varsayılan

Değerli görüşleriniz ve araştırdığım kadarıyla sadece ilamsız icra takibi yapılabilir. Takibe de karşı taraf itiraz ederse(etmesi kuvvetle muhtemel) itirazın iptali davası açılması gerekecek Tüketici Mahkemesi'nde..
Old 31-10-2012, 15:37   #12
FiNaZZi

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan yılmazkan
TSHH'nin kararı kesinleştiği için karar lehine olan tarafın ayrıca tüketici mahkemesinde açacağı alacak davasında hukuki yararı olmadığını düşünüyorum.

Sayın yılmazkan sanırım bu durum TSHH'ne başvuru sırını altında olan uyuşmazlıklar için söz konusu yani TSHH kararı tüketici lehine sonuçlanmışsa bu karar tarafları bağlayacağından ayriyeten dava açılması durumunda hukuki yarar yokluğundan reddi gerekecektir.
Old 09-12-2012, 20:16   #13
sebepsiz zenginleşme

 
Varsayılan

Peki hakem heyeti kararına tüketici mahkemesinde itiraz edildiği ve itiraz mahkeme tarafından red edildiyse gene de ilamlı icraya konu olamaz mı benım olayımda itirazı süresinde yapmamıştı ve hakim de itiraz süresinde yapılmadığını duruşmada beyan etmesine rağmen gerekçeli karara eda davası açmadan tespit davası açmasında hukuki yarar olmadığından davacının görev konusundaki itirazları değerlendirilmeden davanın reddine demişti bu durumda İLAMLI İCRA YAPABİLİR MİYİM olumlu görüş sunulursa çok sevineceğim ama bence ilamsız yapmam gerekecek sanırım
Old 15-01-2013, 10:37   #14
üye37921

 
Varsayılan

Tüketiciler Birliğini aradım ve normal bir vatandaş gibi sordum.Şayet TSHH 'nin kararı kesinleşmiş ise bu durumda İLAMLI İCRAYA konu olabilecek.Ancak bilindiği üzere Hakem Heyetinin kararlarının icra takibine konu olabilmesi için kesinleşmesine gerek yoktur bu durumda da İLAMSIZ İCRA TAKİBİ ne konu olacaktır.Umarım yararlı olmuştur.
Old 15-01-2013, 12:50   #15
olgu

 
Varsayılan

Kanun gayet açık bu kadar fikir ayrılığı niye doğmuş?

Tüketici hakem heyeti sınırı içinde hükmedilen bir alacağa ilişkin karar varsa bu ilam niteliğindedir, ilamlı icraya konu edilebilir. İcraya konulabilmesi için kesinleşmesi gerekmez. Tüketici mahkemesinde itiraz edilirse hakim tedbir kararı verebilir.

Eğer tüketici hakem heyeti sınırını aşan bir miktar için hükmedilmiş bir alacak varsa bu ilam niteliğinde değil delil niteliğindedir ilamsız takibe konu edilebilir. Bu karara tüketici mahkemesinde itiraz edilmemesi karara ilam niteliği kazandırmaz.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Yetki Av.Melih Tatlı Meslektaşların Soruları 3 09-06-2014 11:39
tüketici sorunları hakem heyeti kararının itirazen kaldırılması ve aynı dilekçeyle alacak talebi yeditepelişehir Meslektaşların Soruları 5 03-02-2014 11:07
Tüketici Hakem Heyeti Kararının İcra Edilememesi Av.Selim HARTAVİ Tüketicinin Korunması Hukuku Çalışma Grubu 8 14-06-2012 12:53
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararı özfn_34 Meslektaşların Soruları 17 05-10-2009 21:03


THS Sunucusu bu sayfayı 0,06213307 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.