Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

yedieminlik kanunu

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 28-04-2010, 12:48   #1
Av.Şevval

 
Varsayılan yedieminlik kanunu

merhaba

Belki komik gelebilir ama yedieminlik kanununu arıyorum.Bir türlü bulamadım.

Yedieminlik kanunu ve bununla ilgili düzenlemeleri bulmam gerekiyor.

Kimler yediemin olabilir.

Maddi değeri yüksek mahcuzları kimler alabilir,teminat gerekli midir?

Saklama koşullarına ilişkin düzenlemeler nelerdir? işte bunları bulmam gerekiyor.

İnanın yazıp yazmamakta tereddüt ettim ancak bir türlü bulamadım.Bana gülmeyin yardıma ihtiyacım var.
Old 28-04-2010, 13:31   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Sayın Av.Şevval;

Yediemin olmak için herhangi bir bölümden mezun olmak ya da sertifika almak gerekmiyor. Ayrıca yedieminliğe ilişkin bir yasal düzenleme mevcut değil. Borçlar Kanunu'nun 471. maddesinde, “İki veya daha ziyade kimseler haklarını muhafazası için hukuki vaziyeti münazaalı veya şüpheli olan bir şeyi müstevdi veya yediemine tevdi ederlerse müstevaki veya yediadile bunları bütün alakadarların muvafakati veya hakimin kararı olmadıkça hiç birine iade edemez.” şeklinde düzenleme mevcuttur. Yine Borçlar Kanunu'nun 463. maddesinde de, “İade, bir akittir ki onunla müstevdamidi tarafından verilen şeyi kabul ve onun emin ahalde hıfzetmediği deruhte eder. Ücret şart edilmedikçe veya hal, müstevdiin ücrete intizarını icap etmedikçe müstevdiin ücrete intizarını icap et medikçe müstevdi ücret isteyemez.” denilmiştir. Borçlar Kanunu'nun 464. ve 470. maddeleri arasında yedieminlik müessesesini ilgilendiren hükümler bulunmaktadır. Sunduğum resmi yazı da size konu hakkında fikir verecektir. Saygılarımla..



T.C.

ADALET BAKANLIĞI

Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü




Sayı :B.03.0.HİG.0.00.00.03-622.01-43-2006 ..../..../2006

Konu :



………………CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA




Mahcuz malların muhafaza edilmesi için faaliyet gösteren yediemin deposu ve otoparkı için ruhsatlandırma talebinde bulundukları 27/03/2006 tarihli yazı ve konu incelendi.

2004 sayılı İcra İflas Kanununun 88. maddesinin 4. fıkrasında “Adalet Bakanlığı, mahcuz malların muhafazası için uygun göreceği yerlerde depo ve garaj açabileceği gibi; Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfına da açtırabilir veya işletme hakkını verebilir. Alınacak depo ve garaj ücretleri Adalet Bakanlığınca belirlenir. Bu yerlerin çalışma esas ve usulleri yönetmelikte gösterilir.” hükmü ve yine İcra İflas Kanununun, 4949 sayılı kanunun 105. maddesiyle eklenen geçici 4. maddesinde “Adalet Bakanlığı veya Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfınca mahcuz malların muhafazası için depo ve garajlar açılıncaya kadar, özel depo ve garajlarda, Adalet Bakanlığınca çıkartılan ilgili yönetmelik ve ücret tarifelerinin uygulanmasına devam olunur.” hükmü yer almakta olup, Bakanlığımızca özel kişi veya özel tüzel kişilere mahcuz malların muhafazası için depo ve garaj açma izni, yedieminlik ruhsatı verilmesi ya da işletme yetkisinin devredilmesi söz konusu değildir.

Diğer taraftan, 13 Temmuz 1987 tarih ve 19516 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ve 26 Aralık 1992 tarih ve 21447 sayılı Resmi Gazetede 28.maddesinin 1.fıkrasında değişiklik yapılan , Mahcuz Malların Muhafaza Edileceği Adalet Bakanlığı Depo ve Garajlarının Çalıştırılmasına Dair Yönetmelik ile depo ve garajların açılması, nitelikleri, çalıştırılması ve denetimlerine dair esas ve usuller düzenlenmiştir.

Bunun dışında, özel şahıslar tarafından açılacak depo ve garajlarda aranacak nitelikler konusunda kanuni bir düzenleme bulunmamakla birlikte, özel şahıslarca depo ve garaj açılması halinde bu yerler hakkında da anılan Yönetmelik hükümleri kıyasen uygulanmakta ve sözü edilen yerlerin öngörülen şartlara sahip olup olmadığını değerlendirme yetkisi ile buralardan mahcuz malların getirilmesi, teslimi, yerleştirilmesi ve geri alınması hususlarında karar verme yetkisi ilgili hâkim ve icra müdürlüklerine ait bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini ve keyfiyetin ilgililerine iletilmesini rica ederim.




Hüsnü UĞURLU

Hâkim
Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı

Old 28-04-2010, 14:12   #3
Av.Şevval

 
Varsayılan

çok teşekkür ederim.

Yedieminlik kanunu yok o zaman.Ama sanki bir yerlerde okudum gibi hatırlıyorum,yanılıyorum demekki.
Old 29-04-2010, 12:55   #4
Av.İlker DOLGUN

 
Varsayılan

ADALET BAKANLIĞINA AİT DEPO VE GARAJLARDA MUHAFAZA
EDİLEN MAHCUZ MALLAR İÇİN ALINACAK
ÜCRET TARİFESİ HAKKINDA TEBLİĞ

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) İcra dairelerince haczedilen ve Adalet Bakanlığının depo ve garajlarında muhafaza edilen mahcuz mallar için alınacak ücret hususunda bu Tebliğde düzenlenen Tarife hükümleri uygulanır.

(2) Adalet Bakanlığı veya Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfınca mahcuz malların muhafazası için depo ve garajlar açılıncaya kadar, özel depo ve garajlarda da, bu Tebliğde düzenlenen Tarife hükümleri uygulanır.

Hukuki dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ; 2004 sayılı İcra ve İflâs Kanununun 88 inci maddesinin dördüncü fıkrası ile 17/7/2003 tarih ve 4949 sayılı Kanunun 105. maddesi ile eklenen geçici 4 üncü maddesi ve 13/7/1987 tarihli ve 19516 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mahcuz Malların Muhafaza Edileceği Adalet Bakanlığı Depo ve Garajlarının Çalıştırılmasına Dair Yönetmeliğin 28 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Muhafaza ücretinin hesabı

MADDE 3 – (1) Adalet Bakanlığının depo ve garajlarındaki mahcuz malın muhafaza ücreti, o malın satışa esas alınacak değeri üzerinden günlük binde bir olarak hesap edilir. Ancak yapılacak hesaplamalarda mahcuz malın hacmi iki metre küpün üzerinde ise belirlenecek ücretlere binde bir oranında ilave yapılabilir.

(2) Bu yerlerde muhafaza edilen mahcuz motorlu araçlar için maktu olarak;

a) İş makinelerinden 7,40 TL
b) Otobüs ve kamyonlardan 5,30 TL
c) Minibüs, midibüs ve kamyonetlerden 3,90 TL
d) Diğer binek ve yük vasıtalarından 2,85 TL
günlük ücret alınır.

(3) Ancak, altı aydan sonraki muhafaza süresi için bu ücretler 1/2 oranında uygulanır.

(4) Ücretin hesabında muhafazanın hitam bulduğu gün nazara alınmaz.

Muhafaza ücretinin azami haddi
MADDE 4 – (1) Muhafaza müddeti hitamında bu Tarifenin üçüncü maddesi uyarınca hesap edilecek ücret, mahcuz malın satışa esas alınacak değerinin yüzde otuzunu geçemez. Ancak mahcuz malın takdir edilen değeri beş bin yüz doksan liranın üzerinde ise, beş bin yüz doksan liranın üzerindeki meblağ için hesap edilecek ücret, aşan miktarın yüzde onbeşini geçemez.

Muhafaza ücretinin alınması
MADDE 5 – (1) Muhafaza ücreti ilgili icra dairesince muhafaza hitamında bu Tarifeye göre hesap edilip, bu hususta alacaklıdan peşin alınan avanstan karşılanır ve bu suretle tahsil edilen ücret en geç onbeş gün içinde Maliye veznesine ilgili icra dairesince yatırılır ve keyfiyet depo ve garaj memurluğuna yazı ile bildirilir.

Yürürlük
MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ 24/2/2010 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
MADDE 7 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Adalet Bakanı yürütür.
Old 01-10-2010, 21:07   #5
M.PORTAKAL

 
Varsayılan

yedieminli otopark işletmeciliğini oda ve dernekler yapabilirmi? yaparsa devleti zarara uğratıyor sayılmazmı? oda ve dernekler kuruluş amacının uyelerının ıslerını kolaylastırmak yardımcı olmak ıcın kurulan herhangı bır maddı ve manevı ticarı beklentısı olmadan çalısacak yerler degılmıdır? tşk ederım otoparkcılık degıl yedıemınlı otoparkcılık yapıyorlar
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Yedieminlik Görevini Suistimal alp Meslektaşların Soruları 7 27-05-2009 12:58
yedieminlik görevini suistimal - İİK - TCK erdemlihukukcu Meslektaşların Soruları 4 10-04-2007 15:52
yedieminlik görevini suistimal Av.mdogan Meslektaşların Soruları 2 08-11-2006 21:46
Yedieminlik Bilgisi DİLARA Hukuk Soruları Arşivi 1 04-03-2002 21:14


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04925489 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.