Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

evlilik birliği içerisinde kazanılan mallara tedbir!

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 11-06-2009, 13:41   #1
Av.Fikret kadıoğlu

 
Varsayılan evlilik birliği içerisinde kazanılan mallara tedbir!

Müvekkilim bayan 40 yıllık evlidir. Kendisi 60 yaşında eşi de 62 yaşındadır, Eşi olan şahıs; sürekli olarak neyim var neyim yok! satar yerim, diye tehdit ediyormuş. Müvekkilde mallarının üzerine tedbir koydurmak istiyor. Ne yapabilirim? Bu konuda MK da bir düzenleme varmıdır?.

Boşanma davası kapsamında olmaksızın ; tedbir koymanın bir usulü varmıdır?
Not: Karşı taraf 62 yaşında ve akli melekeleri de yerinde.
Old 11-06-2009, 13:56   #2
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşım,

Aile birliğinin korunmasına yönelik tedbir taleplerinden biri tasarruf yetkisinin sınırlandırımasına yönelik MK.199.madde ve ayrıca mülkiyeti diğer eşe ait olan ve halen oturulmakta olan konut için de aile konutu şerhi aldırılabilir.
İlgili maddeler;

Alıntı:
V. Tasarruf yetkisinin sınırlanması

Madde 199 - Ailenin ekonomik varlığının korunması veya evlilik birliğinden doğan mali bir yükümlülüğün yerine getirilmesi gerektirdiği ölçüde, eşlerden birinin istemi üzerine hakim, belirleyeceği malvarlığı değerleriyle ilgili tasarrufların ancak onun rızasıyla yapılabileceğine karar verebilir.

Hakim bu durumda gerekli önlemleri alır.

Hakim, eşlerden birinin taşınmaz üzerinde tasarruf yetkisini kaldırırsa, resen durumun tapu kütüğüne şerhedilmesine karar verir.


II. Aile konutu
Alıntı:
Madde 194 - Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.

Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hakimin müdahalesini isteyebilir.

Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.

Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı haline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.

Bu maddelerden yararlanılabilir.

Saygılar.
Old 11-06-2009, 22:01   #3
echokosmos

 
Varsayılan

merhaba,sayın meslektaşım, günümüzde kronik aile arasındaki uyuşmazlık yaratan konulardan birisi,(edinilmiş mallar üzerindeki,tasarruf hakkı olmayan aile bireyinin madurıyeti.konusu)MK.md=194 -199 nöb.aile mahkemesi hakimine açılacak bir dava ile tapu kütüğüne ''aile konutudur satılamaz''şerhi koydurmak suretiyle hakimin müdahalesiyle madur aile bireyinin derdine bir nebze çare bulabilirsiniz...tabiki bu arada ..efelenen diğer aile bireyi bunu gurur meselesi yaparak boşanma davasıda açabilir..saygılar
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
ev hanımı eşin evlilik birliği içerisinde edinilmiş mallara katkı payı av.emre Meslektaşların Soruları 10 01-04-2008 19:08
Evlilik birliği devam ederken evlilik dışı doğmuş çoçukların durumu Noyan Yiğit Meslektaşların Soruları 3 14-08-2007 13:32
evlilik birliği giderlerine katılma burcu nas Hukuk Soruları 3 01-07-2007 21:59
evlilik birliği içeisinde alınmış olan gayrimenkul için tedbir kararı alınması dinamik Meslektaşların Soruları 1 12-06-2007 12:56
Evlilik birliği devam ederken tasfiye sorunu Av. Bülent Sabri Akpunar Aile Hukuku Çalışma Grubu 5 14-08-2006 17:14


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04588294 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.