Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM), THS Kadın Hakları Çalışma Grubu projesidir. Bu foruma siteye üye olmadan soru gönderilebilir ancak forum sadece kadın haklarına ilişkin konulara açık olup, diğer hukuki soru ve sorunlar alanda yayınlanmaz. [Kahdem Portalı]

Boşanmadan Çoçuklarım Ve Kendim Için Nafaka Alabilirmiyim, Hangi Yolu Izlemeliyim?

Konuyu Kilitleyin
Old 13-01-2008, 06:53   #1
Konuk

 
Varsayılan Boşanmadan Çoçuklarım Ve Kendim Için Nafaka Alabilirmiyim, Hangi Yolu Izlemeliyim?

vermiş olduğunuz hizmet için teşekkür ederim. eşimle 27 senelik evliyim. sürekli alkol alan biriydi.defalarca kendisi ile karakolluk olduk. darp sonucu almış olduğum raporlar bağlı bulunduğumuz karakolda ve savcılıkta mevcut.defalarca karakolda ve savcılıkta bu tür olayların tekrarından dolayı şikayet dosyalarım bulunmaktadır. 4 çoçuk annesiyim, bir kızım evli. en son olarak mayıs /2007 tarihinden bu yana eşimden ve çoçuklarımdan ayrı yaşamak zorunda kaldım. kendim annem ve erkek kardeşlerimin yanına sınındım. 18 yaşında olan kızım ise evli olan ablasının yanında yaşamaktadır. fakat lise ve orta okulda okuyan 2 erkek çoçukğum babaları ile yaşamaktaydı. 31.12.2007 tarihinde de 2 erkek çoçuğuda darp ederek evden kovmuştur. şu an da 3 çoçuğumla beraber evli olan kızımın yanına yerleştik. okula giden iki oğlum şu anda okuluna gidememektedir. kıyafetleri ve kitapları evde kalmış ve eve girmeleri babaları tarafından engellenmektedir. çoçuklarımın psikolojisi tamamen bozulmuş durumdadır. ekonomik olarak hiç bir desteğimiz yoktur. damatım ise asgari ücretle gecinmektedir. oturduğumuz ev kendi evimiz olup, eşim tek başına aşamakta ve bizleri yanaştırmamaktadır. şu ana kadar şikayetlerimizden dolayı hukuken eşime bir evden uzaklaştırma dahi yapılmamıştır. boşanmadan çoçuklarımın ve benim hayatımızı sürdürebilmemiz için bir eve, çoçukların okuması için ve diğer giderlerimizi karşılamamız için acil olarak nafakaya ihtiyacımız vardır. eşim emekli maaşı almaktadır. nasıl bir yol veya hukuki işlem yapabilirim. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Old 13-01-2008, 11:54   #2
Doç. Dr. Özge Yücel

 
Varsayılan

Sayın Konuk,

Ailenin Korunmasına Dair Kanun hükümlerine göre aile mahkemesi yargıcından bu yasada sayılan önlemlerin alınmasını isteyebilirsiniz. Bu önlemler şöyledir:

Kusurlu eşin veya diğer aile bireyinin;

a) Aile bireylerine karşı şiddete veya korkuya yönelik söz ve davranışlarda bulunmaması,

b) Müşterek evden uzaklaştırılarak bu evin diğer aile bireylerine tahsisi ile bu bireylerin
birlikte ya da ayrı oturmakta olduğu eve veya işyerlerine yaklaşmaması,

c) Aile bireylerinin eşyalarına zarar vermemesi,

ç) Aile bireylerini iletişim araçları ile rahatsız etmemesi,

d) Varsa silah veya benzeri araçlarını genel kolluk kuvvetlerine teslim etmesi,

e) Alkollü veya uyuşturucu herhangi bir madde kullanılmış olarak şiddet mağdurunun yaşamakta olduğu konuta veya işyerine gelmemesi veya bu yerlerde bu maddeleri kullanmaması,
f) Bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması.

Kalın olarak yazdığım önlemler sizin durumunuza özellikle uyan önlemlerdir ama bunlar yanında diğerlerini de isteyebilirsiniz.
Bu önlemlerin uygulama süresi 6 ayı geçmez ve eğer önlemlere uymazsa hapis cezasıyla cezalandırılır.

Kendiniz ve çocuklarınız için Türk Medeni Kanunu'na göre birlikte yaşarken katkı nafakası ödemesi için dava açabilirsiniz. Ayrı yaşarken ise boşanma davası açmasanız dahi yapacağı parasal katkının belirlenmesini isteyebilirsiniz. Ayrıca yasaya göre ortak yaşama nedeniyle kişiliğiniz, aile huzurunuz tehlikede olduğu için ayrı yaşama hakkına sahipsiniz.Ayrı yaşama hakkına sahip olduğunuz için parasal katkı yanında ortak konutun sizin ve çocuklarınızın barınmasına özgülenmesini de isteyebilirsiniz, böylece eşinizi evden uzaklaştırabilirsiniz.

Ortak konut tapu kütüğünde eşinizin adına kayıtlı ise ortak konutunuzun başkasına devrini engellemek için yine aile mahkemesi yargıcına başvurarak aile konutu olarak özgülenmesine ilişkin karar vermesini isteyebilirsiniz. Verilen kararın tapu sicil müdürlüğünden sicile işlenmesini isterseniz eşiniz sizin rızanız olmadan başkasına devredemez.

Ayrıca Ailenin Korunmasına Dair Kanuna göre daha önce Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre nafakaya hükmedilmemiş olması kaydıyla talep edilmese dahi tedbir nafakasına hükmedebilir. Bu nedenle siz Türk Medeni Kanunu'na göre parasal katkının belirlenmesini istediğinizde karar verilene dek bu yasa kapsamındaki önlemlerle birlikte tedbir nafakası bağlanmasını isterseniz daha kısa sürede nafaka almaya başlayabilirsiniz. Eğer bağlanan nafakayı ödemek istemezse icra yoluyla nafakanın maaşından kesilmesi yoluyla ve kesilecek tutar yetmezse diğer malları, banka hesapları haczedilerek nafaka ödenir.

Ailenin Korunmasına Dair Kanun hükümlerine göre başvuru ve verilen kararların uygulanması harca tabi değildir, yani ücretsiz olarak kararların uygulanmasını isteyebilirsiniz.

Haklarınızı güvenle kullanabilmeniz için bir avukattan yardım almanızı, eğer mali gücünüz elverişli değilse bulunduğunuz ildeki baronun adli yardım servisine başvurmanızı öneriyorum.
Konuyu Kilitleyin


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Boşanmadan nafaka almak mümkün oguzhand0 Hukuk Haberleri 0 08-01-2008 15:29
Boşanmadan Sonra Doğan Çocuk Hakkında Nafaka av.gzm Meslektaşların Soruları 2 01-10-2007 17:27
Çocuk İçin Boşanmadan Sonra Nafaka İstenebilir Mi? Konuk Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) 2 25-07-2007 23:12
baba çocuğunu görmek için hangi yolu izlemeli? avangardea Meslektaşların Soruları 5 02-07-2007 11:49
Boşanmadan sonra nafaka Konuk Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) 1 18-03-2007 18:50


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04490209 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.