Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Hukuk Sohbetleri Hukuki yorumlar, görüşler ve tartışmalar.. Soru niteliği taşımayan her türlü hukuki sohbet için.

İyi Bir Avukatın Dosyası Nasıl Olmalı

Yanıt
Old 02-04-2007, 13:42   #1
Av. Arzu Erkol Dursun

 
Mesaj İyi bir avukatın dosyası nasıl olmalı?

Değerli meslektaşlarım;
Biz avukatların,en zorlandığı dönemlerin,mesleğe ilk başladığımız yıllar olduğu bir gerçektir.Bu döneme çok az sayıdaki meslektaşımız, yeterli pratik donanımla başlamaktadır.
Ben ve benim gibi mesleğe yeni başlayan meslektaşlarıma ve de hala bu konuda sıkıntılar çeken diğer meslektaşlarıma,siz değerli üstad hukukçuların(avukatlarımızın,hakimlerimizin ve savcılarımızın ); aşağıda belirteceğim hususlarda aydınlatıcı, bizlere yol gösterici olmanızı rica ediyorum,zira hukuk, paylaştıkça büyüyen ve gelişen bir olgudur.

1-Hazırlayacağımız dosyalarda nelere dikkat etmemiz gerekir,özellikle nelere çok önem vermeliyiz?

2-Dava konusu olaylarda,araştırmamızı ne şekilde yapmalıyız?

3-Genel olarak hukuk bilgilerimizi ne şekilde geliştirmeliyiz?

4-Adli ilişkilerimizde (hakim,savcı,adli kolluk,adliye müdür ve memurları ile) tavrımız nasıl olmalı?

5-Müvekkillerimizle ilişkilerimizde ve dava konusuyla ilgili paylaşımlarımızda nasıl bir tavır sergilemeliyiz?

6-Karşı taraf avukatlarıyla ilişkilerimiz ne şekilde olmalı?

SONUÇ OLARAK;
Başarılı ve iyi bir hukukçu (özellikle avukat) olmak için neler yapmalıyız?

Şimdiden tüm paylaşımlar adına teşekkürlerimi sunarım.

Saygılarımla.

Av.Arzu (Erkol) Laçin
Old 02-04-2007, 17:33   #2
Av.Elvan Akkaya

 
Varsayılan

Arzu hanım çok güzel bir konu açmışsınız gerçekten

mesleğe kendi büromu açarak başladım.stajımı çok iyi bir avukatın yanında yapmama rağmen yine de çok büyük eksikliğini hissettim tecrübenin. 3. yılıma başladım ve hala eksiklerim,hatalarım var, olması gerektiği gibi. hata olmadan ne yazıkki öğrenilmiyor ama hatayı tekrarlamamak için sorumluluk ve özen kazandırıyor bu bize.

benim stajyerlere öncelikli tavsiyem mutlaka adliye stajı döneminde de aktif çalışabilecekleri bir büroda başlamaları olacaktır. zira sorduğunuz soruların bir çoğuna bu sayede cevap bulabilirler.

sorulara gelince;

1.öncelikle USUL arkadaşlar. usule ilişkin ne kadar çok şey bilir ve öğrenirsek o kadar az hata yaparız. hukuk ve icrada bir çok dava usul yanlışları nedeniyle kaybedilmektedir.
her ne kadar basit görünse ve hata yapılmayacağı düşünülse bile görev ve yetki çok önemlidir.aldığımız işte açacağımız davanın hangi mahkemenin görevine girdiğini, hangi yer mahkemesinin yetki alanında olduğunu dikkatle inceleyerek dilekçemizi hazırlamalıyız. unutmayınız ki bu nedenle reddedilen bir davada dahi ( re'sen gönderme uygulanmayan davalarda.) karşı taraf kendini vekille temsil ettirdiğinde vekalet ücreti ödemeye mahkum edilebilirsiniz.

kısa ve net cümlelerle hikaye anlatmadan davaya ilişkin mahkemeye gerekli olan bilgileri vererek talebimizi yazmalıyız. bu talebimizi yargıtay kararları ile de güçlendirebilirsek ne ala

2. öncelikle hukuki sorunun niteliğini belirlemeliyiz. yani hangi davayı açacağımızı bilmek yolun yarısı. müvekkilin doğru veya yanlış her konuyu bize anlatmasını sağlamalıyız. ki, davanın karşı tarafından gelecek yanıt ve itirazlara hazırlık yapabilelim. öncelikle o konuda verilmiş mahkeme/yargıtay kararlarını incelemekte fayda var. işimize yarayacak olanları not edersek daha sonra onlara ihtiyaç duyabiliriz.

3. hukuki bilgilerimizi geliştirmek için aslında elimizde olmayan bir dava ile ilgili araştırma yapmak okumak sıkıcı geleceği için sırf öğrenmek adına okumak gereksiz diye düşünüyorum.
ben bu konuda eksikliklerimi özellikle bu site sayesinde görüyor ve bunlara yoğunlaşıyorum. (tabi herkes farklı görüşler verebilir) düzenli olarak siteyi ziyaret ettiğim için karşılaşılan hukuki sorunları takip ediyor, onlara tecrübeleri ile yanıt veren meslektaşlarımın görüşlerini okuyorum. ama şunu da belirtmeliyim ki bu site (ve diğer hukuk siteleri) yol göstericidir.burada okuduklarımızı teyit etmek için kaynağından (kanun maddesi,yargıtay kararı, vs.) incelemeden hareket etmemeliyiz.

4. işte bu da önemli bir nokta yine. öncelikle kendimizin bilincinde olmalıyız. mesleki yaşantımızla da günlük hayatımızla da hukukçu olduğumuzu unutmamalıyız. giydiğimiz cübbenin ağırlığına yakışır davranmalıyız. hem saygılı ve güleryüzlü olmalı, hem de laubalilikten kaçınmalıyız. çalışma ortamında samimiyetimize dahi dikkat etmeliyiz. abla abi tarzında hitaplar yerine bey bayan ifadelerini mutlaka kullanmlıyız. duruşma saatleri dışında kalemdekilerle kahve içip fal bakar, abla abi tarzında hitaplarda bulunursak, yarın müvekkilimizin yanında ya da koridorda vatandaşın gözü önünde ismimizle çağrılacağımızı, hatta ve hatta herhangi bir sebeple azarlama cesaretini bile kendilerinde bulabileceklerini belirtmek isterim. önce mesleğe ve kendimize , sonra da mutlaka karşımızdaki insana saygı duymalı ve saygı göstermeliyiz.

5. dürüst ve net olmalıyız.işlerini gördüğümüz insanların bizi satın aldıklarını düşünmelerine izin vermemeliyiz. bir hata yaptığımızda bunu onlara belli etmemeliyiz müvekkillerimize sonuna kadar güvenmemeliyiz.onların bizden mutlaka ve mutlaka bişeyler sakladığını bilmeliyiz. örneğin görülen bir davada sizi avukat olarak tutmak isteyen birine dosyasını incelemeden cevap veremeyeceğimizi rahatlıkla söyleyebilmeliyiz. soru sorulduğu anda "avukat her şeyi bilir" yanlış öngörüsü ile anında cevap vermek zorunda olmadığımızı bilmeli ve bunu karşı tarafa da söylemeliyiz. hatta bilmiyorsak, bilmiyorum,bu konuyu araştırmalıyım diyebilmeliyiz. "bilmediğini söylemek erdemdir.önemli olan bilmediği konuyu öğrenmek için çaba göstermektir" (bu sözü başkası söyledi mi bilmem ama atasözü gibi durdu walla)

6. karşı taraf avukatı diye bir şey yoktur.meslektaş vardır. ama bunu müvekkilinizin bilmesine gerek yoktur. tabi bu durum davamızla ilgili her şeyi konuşabileceğimiz anlamına gelmez. hiç bir avukat karşısındaki arkadaşı diye davasını kaybetmek istemeyeceğinden davalarımızın esası ve delillerimiz hakkında muhabbet etmeye gerek yoktur.


SONUÇ OLARAK ; başarılı ve iyi bir avukat olmak için mutlaka okumalıyız.gündemi takip etmeliyiz.giyinişimize, sosyal ve kültürel hayatımıza, dinlenme saatlerimize özen göstermeliyiz.mesleğin onurunu herşeyin, gerekirse paranın da üstünde tutmalıyız...

benden bu kadar. çok konuştum.
Old 03-04-2007, 10:15   #3
Av. Arzu Erkol Dursun

 
Varsayılan Yenİ Bİr Önerİ Daha :)

Sayın elvann;
Çok değerli katkılarınız için teşekkür ederim
Birde katılımcı olacak her meslektaşımıza şöyle bir şey yapmayı teklif ediyorum,eğer yararlı olacağına benim gibi inanırsanız tabi

*Elinizdeki yada bitmiş bir dava dosyanızı;tüm özel bilgileri silinmiş şekilde,burada bilgi vermesi adına yayınlamak (yol gösterici olması adına çok faydalı olacağını düşündüm,sizce?)

*Ve ya,yine,elinizdeki yada bitmiş bir dava dosyanız hakkında aşamalarını yazmanız.(örn;önce vekalet konur,sonra davalı sayısından bir fazla dilekçe örneği,nöbetçi hakimden havale alınır,kaleme gidilip harç hesaplattırılır,şuraya-şu şekilde harç yatırılır..vs)

Tabiki bunların yol gösterici ve pratiğe yönelik olması adına, çoğu meslektaşımıza yararlı olacağını düşündüğüm için (ki buna bende dahil ) yazıyorum.Eğerki bunu yapmak,yanlış,site ve meslek kurallarına aykırı olacaksa (ki bildiğim kadarıyla olmamalı,yanılıyorsam da bilgilendiriniz lütfen ) bu msjımı gelen uyarı doğrultusunda silip,sadece ilk konu başlığı altında cevaplarla devam edeceğim.

Umarım faydalı olabilecek,güzel bir hukukçu dayanışması sergileyen konu haline dönüştürebiliriz

Herkese teşekkürler.

saygılarımla.
Old 03-04-2007, 16:23   #4
Av.Elvan Akkaya

 
Varsayılan

arzucuğum ilk mesajdan devam etsek daha iyi olur diye düşünüyorum))
Old 03-04-2007, 21:19   #5
A.Turan

 
Varsayılan

1-Hazırlayacağımız dosyalarda nelere dikkat etmemiz gerekir,özellikle nelere çok önem vermeliyiz? Öncelikle baştan savma olmayan, hukkusal bir metin özelliği taşıyan, okuyanı boğmayan, olayı uygun cümlelerle ifade eden bir dilekçe. Sonra cevapları gördükten sonra iyi düşünülmüş ve asla sınırlandırılmamış delil listesi.( mecbur kalınca sınırlandırısınız)

2-Dava konusu olaylarda,araştırmamızı ne şekilde yapmalıyız? Olayla ilgili öncelikle kendi lehinize olan içtihatları bulunuz. Karşı tarafın lehine olanı koymayın. Bu işi hakim yapmalı siz değil

3-Genel olarak hukuk bilgilerimizi ne şekilde geliştirmeliyiz? Genel olarak tatbikata yönelik uygulamalı içtihatlı kitaplar okuyarak.

4-Adli ilişkilerimizde (hakim,savcı,adli kolluk,adliye müdür ve memurları ile) tavrımız nasıl olmalı? Onlarla gayet sempatik, saygın karşılıklı anlayışa dayanan seviyeli ama yakın.

5-Müvekkillerimizle ilişkilerimizde ve dava konusuyla ilgili paylaşımlarımızda nasıl bir tavır sergilemeliyiz? Bu çok zor bir soru. Ben de merak ediyorum.

6-Karşı taraf avukatlarıyla ilişkilerimiz ne şekilde olmalı? Onları bir hasım gibi görerek asla davranmamamlıyız. İkimizde işimizi yapıyoruz.

SONUÇ OLARAK;
Başarılı ve iyi bir hukukçu (özellikle avukat) olmak için neler yapmalıyız? Bunun cevabı uzun ama özet olarak; çok çalışmak lazım çokkk.
Old 03-04-2007, 21:40   #6
Av. Şehper Ferda DEMİREL

 
Varsayılan

Alıntı:
5-Müvekkillerimizle ilişkilerimizde ve dava konusuyla ilgili paylaşımlarımızda nasıl bir tavır sergilemeliyiz? Bu çok zor bir soru. Ben de merak ediyorum.


Avukatlığın en zor kısmı da burası değil mi?

Bir dava nasıl açılır, açılan bir davaya nasıl yanıt verilir, bir dava nasıl takip, idare ve neticelendirilir sorusunun yanıtını, THS geneline de baktığımızda hepimiz epeyce biliyoruz.

Ama alıntı yaptığım sorunun tek bir yanıtı yok.

Sayısız müvekkil profiline karşın, sayısız ilişki modeli var.

Söylediğinizi anlayan, hukuk diline yatkın olan, gerilimli de olmayan bir müvekkille çalışmak kolay.

Söylediğinizi anlamasa da, size güvenen, ara sıra "nasıl gidiyor?" sorusunun cevabını almakla yetinen bir müvekkille çalışmak da kolay.

Bunların dışında ise neler yok ki...Sizden olmayacak isteklerinin neticesini alabileceğinizin güvencesini isteyen, dava neticesi garantisi isteyen, yolunda ve lehinde ilerleyen dava seyrine rağmen kuşkularını gideremeyip de başınızın etini yiyen, avukatı değil psikoloğu olduğunuzu sanan, canı ne zaman isterse o zaman sizi arayabileceğini sanan, uzayan bir davanın neden uzadığı konusunun nedenlerini anlamak istemeyen, davanızı bir yandan gizlice emekli bilumum tanıdıklara, akraba avukatlara danışıp afaki sorularla sizi çıldırtan, okumayı bildiğinden dahi şüpheli olduğunuz bazılarının incelemek üzerine dosya fotokopinizi istemeleri üzerine kısa bir sorgudan sonra "falanca şöyle demişti" ifşaatları üzerine özür fasılları, ya da atlattık yanılgıları, temyiz ettiğiniz bir dosya temyizden uzun zaman dönmezse neden dönmüyor sorusunu hafta başı soran, olmadı, yapılacak bir şey varsa yapalım sorularıyla sizi eni konu çileden çıkartan, size adalet bulmak için başvururken kişisel adaletine bizatihi adalet idesini zedelemek pahasına ulaşabileceğini sanan, offf, sıkıldım vallahi yazarken bile! Ne ararsanız yani!

Zor iş avukatlık. Davalar neyse ne , şu müvekkiller olmasa, her şey daha güzel olacaktı ama!
Old 04-04-2007, 12:51   #7
Av. Arzu Erkol Dursun

 
Varsayılan

Çok değerli sayın TURAN PAŞAM VE AV.ŞEHPER FERDA DEMİREL;
O kadar önemli bilgiler ve paylaşımlarda bulunmuşsunuz ki çok teşekkür ederim her ikinize de

Sayın elvann;ben sadece bir öneri olarak sundum,tabiki değerli katılımcılarımız nasıl isterse öyle olsun
Ama olaki 2. fikirde de sakıncası olmayacaksa,bilgi sunmak isteyenler olur belki diye, msj şimdilik kalsın istiyorum.Zaten meslektaşlarımız istediklerine cevap vererek gidişatı belirliyorlar
yazınız için ayrıca teşekkürler.

saygılarımla
Old 16-04-2007, 00:13   #8
tayyare

 
Önemli İyi Bir Avukatın Dosyası Nasıl Olmalı

Sayın hukuçu arkadaşlarım,

Yaklaşık 3 saattir turkhukuksitesi forumundaki yazıları okuyorum ve sanırım bir yanlışın içine düştüğümü farkettim. Sizin yorumlarınızı bekliyorum:

Bir müvekkil kendi sorunu ile ilgili olarak avukata ne derece katkıda bulunmalıdır? Örnek olarak kanıt toplama, içtihad kararları bulmak, "başka avukatların fikrini almak" (kızıcaksınız biliyorum) o avukatın işini mi kolaylaştırır yoksa hiç bir katkıda bulunmaz mı? yani bir müvekkil olayı avukata anlatıp tüm sorumluluğu onun üstüne mi bırakmalıdır sadece?
"Yarım Doktor Candan, Yarım Hukukçu Haktan" eder derler. Nasıl bir doktor bir teşhis koyduğu zaman başka doktorada bir göster belki daha "doğrusunu" bulursun diyenler varken farklı avukatların fikrini almak etik ve sağlıklı mıdır?

Hukuki süreçlerin takibinde avukata yardım veya destek olmak anormal midir?

Hukukçu mesaisini ve enerjisini bir çok müvekkile bölerken müvekkil için optimum zaman ve araştırma yapıldığından nasıl emin olunr? emin olunması gerekiyor mu? Usulen yapılan bir hatanın sebebi az zaman ayırmamıdır bilgisizlik midir?

Bunları söylememin nedeni ben hem araştırma yönünden hem kanıt toplama yönünden hem de iş takibi yönünden çalışmalar yapıyorum işimi daha "garantiye" alabilmek icin ama http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=14046 adresindeki yazıyı okuduktan sonra kendimi sanki cümlelerde gördüm ve "zekice" "garantili" iş yaptığımı sanırken birden yüksek lisans öğrencisi olarak "bilinçsiz" ve "cahilce" hareket ettiğim kanaatine vardım. Sizce ateş düştüğü yeri yakınca bu hareketlerin yapılması doğal ve sağlık mı? yoksa hukuk nosyonu edinmemiş ve hukukçuları tanımıyan ben için cahilce bir yaklaşım mı? saygılar

Alıntı:

sizden olmayacak isteklerinin neticesini alabileceğinizin güvencesini isteyen, dava neticesi garantisi isteyen, yolunda ve lehinde ilerleyen dava seyrine rağmen kuşkularını gideremeyip de başınızın etini yiyen, avukatı değil psikoloğu olduğunuzu sanan, canı ne zaman isterse o zaman sizi arayabileceğini sanan, uzayan bir davanın neden uzadığı konusunun nedenlerini anlamak istemeyen, davanızı bir yandan gizlice emekli bilumum tanıdıklara, akraba avukatlara danışıp afaki sorularla sizi çıldırtan, okumayı bildiğinden dahi şüpheli olduğunuz bazılarının incelemek üzerine dosya fotokopinizi istemeleri üzerine kısa bir sorgudan sonra "falanca şöyle demişti" ifşaatları üzerine özür fasılları, ya da atlattık yanılgıları, temyiz ettiğiniz bir dosya temyizden uzun zaman dönmezse neden dönmüyor sorusunu hafta başı soran, olmadı, yapılacak bir şey varsa yapalım sorularıyla sizi eni konu çileden çıkartan, size adalet bulmak için başvururken kişisel adaletine bizatihi adalet idesini zedelemek pahasına ulaşabileceğini sanan"
Old 25-08-2008, 10:33   #9
Av.Ahmet Kılıcaslan

 
Varsayılan

Çok Değerli meslektaşlarım,
Bu kanudakı calışmanız ve fikirleriniz gerçekten benım ıcın cok aydınlatıcı oldu bunları bir coğumuz biliyoruz diye gecinsekte bunun boyle olmadıgıda acık.üzerinde durmadığımız küçük ayrıntılar iş hayatımız üzerinde kalıcı izler bırakmakta ve cogukez hataları başkakonularda aramaktayız.sanırım bu konulardakı paylasıma herkesın ihtiyacı bulunmakta.sizlere bu konudakı ozverınızden dolayı saygılarımı sunuyorum...
Old 26-08-2008, 11:05   #10
Av.Hayrullah ÇUHADAROĞLU

 
Varsayılan

1: Öncelikle büronuzda bulunan dosya örneği ile mahkemedeki dosya arasında fark olmasın.
yani eskiden avukat yanında çalışırken bürodaki dosya üzerinden çalışıp duruşmaya girdiğimde görürdüm ki elimdeki cücük kadar dosya örneğine karşılık hakimin elindeki 4-5 kat fazla asıl dosyaya baktığımda şaşırırdım. Şimdi ise herşeyin bir örneği de elimde bulunuyor.bunun içinde ise karşı tarafa tebligat tarihlerinden sunduğum dilekçe havalelerin fotokopisine kadar hemen herşeyin bir suretini de muhakkak kendi dosyamda da muhafaza ediyorum.Özellikle duruşma sırasında hakim alakalı alakasız bişeyler sorabiliyor.örneğin çek miktarı nekadardı vaya kaç tane idi,falanca kişiye falanca müzekkere gönderilmiş miydi. diye zaten kendi dosyasında olan bilgileri nedense sorabiliyor.hık mık etmektense hızlı bir şekilde bulup yanıtlayarak dosyaya hakim olduğunuzu gösterin bence.

2: Dosya iç kapağına veya ekleyeceğiniz bir kağıda kısa kısa duruşma tarihçesini yazın dava tarihi celseler ve celselerde önemli ara kararları ve tabi ki bir sonraki duruşma tarihini.karşı tarafın avukatının telefon ve cep numaralarını.(o gün birden fazla duruşmanız varsa çok işinize yarayacak)

3:Müvekkil karşılasa da karşılamasa da yapılan tüm masraflar mümkünse belgeleri ile dosya içeriğinde bulunsun yine mümkünse aynı yerde.

4:Sözleşme.
Yani avukatlık ücret sözleşmesi.unutmayın noterden çıkarılan vekalet bazen hiç bir şeyi ispatlamaz.Bu konuda yine müvekkilin beyanlarını da ayrıca yazıp imzalatın.Örneğin boşanma davasında müvekkilin karşı taraf için bulunduğu iddiaların tümünü ve özellikle sizin ekleyeceğiniz hukuki savları da (müvekkilim için evliliği çekilmez hale getirmiştir,vs vs)ekleyerek imzalatın.Sonradan aşkları geri depreşip tüm bunları sizin eklediğinizi iddia edebilirler.Yine devamla görülen dava sonrası yapılacak mesela icra takibi içinde öncelikle icra takibi yapılması müvekkil tarafından istendiğini belirten bir yazıyı da imzası ile alın.

5: Dosya kapağına mahkeme adı dosya numarası davalı davacı ve vekillerinin kim olduğunu ve son olarak dava konusunu muhakkak yazın.Dosyalarınız arttıkça ve her celse arasıda artık ayları buldukça dosyalarınıza hakimiyetiniz azalacaktır.Bunlar hafızanızın hızlı bir şekilde çalışmasını sağlar.

6:Her duruşmaya girmeden önce orada ne talep edecek ve ne söyleyecekseniz ufak bir kağıda yazın dosyaya iliştirin.Mazallah tam duruşmada telefonunuz açık kalmıştır ve çalarsa aklınız başınızdan gidebilir.En nihayetinde de insanız sonuçta kendimden biliyorum

Şimdilik bu kadar aklıma geldikçe ekleyeceğim.bu arada tüm bunları deneyimli bir avukat olarak değilde 4-5 yıllık genç bir avukat olarak yazıyorum.Ne demişler hastanın halinden en iyi hasta anlar..Esen kalın..
Old 26-08-2008, 15:35   #11
Av. Bülent Sabri Akpunar

 
Varsayılan

"Pratik Hukukta Metod" Av. Volf Çernis+Prof.Dr.Enst Hirş

Bu kitabı her hukukçunun okuması gerektiği kanısındayım.
Old 26-08-2008, 16:31   #12
hülya eren

 
Varsayılan avukat dosyası

öncelikle önemli her konuda müvekkilden yazılı talimat alınması gerkiyor(sulh-ibra feragat vs)hatat buna haciz taleplerindeki beklemeleride ekleyebilirsiniz.çünkü müvekkillerin acıma duyggusu parayla sınırlı
adli personel ve diğer çalışanlarla mutlaka profesyonel ilişki kurulması avukatın özgürlüğü açısından çok önemli herkesin işini yaptığı duygusu çalışma yaşamının en önemli nirengi noktası bence
müvekkiller karşı özgür olmakta işin ekonomik boyutunu iyi ayarlamaktan geçiyor.tarifenin altında çalışarak sürümden kazanmak düşüncesiyle yapılan her iş meslek ve meslektaşı vuruyor çünkü
yasalar çokça değiştiği için en iyi bildiğimiz konuda bile yeniden kitap açmakta kitapları yenilemkete çokça fayda var .sevgiyle dostlukla
Old 26-08-2008, 16:43   #13
namutenahi

 
Varsayılan

isim-rumuz ayrımı yapmaksızın konuya katkıda bulunan tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim. küçük bir ekleme yapmak istiyorum.

somut dosya düzeni açısından, sayın hayrullah73'ün de vurguladığı üzere dosyaya hakim olmak, dosya içeriğini iyi bilmek ve küçük notlar almak çok önemlidir. ama hakimlerin dosya üzerindeki hakimiyetini en iyi sağlayan nasıl ki dizi pusulası ise, siz de özellikle hacimli dosyalarınızda mutlaka dizi pusulası hazırlayın. hazırlamak sıkıcıdır, ama dizi pusulası hazırlanmış bir dosyada çalışmak artık çok keyiflidir.

mahkemede en ufak bir soruda hemen dizi pusulanızdan ilgili varakayı bulup bilgi sahibi olabilir/bilgi sunabilirsiniz.

ayrıca her dava için kestiğiniz makbuzun aslını dosya iç kapağına zımbalarsanız, gerek henüz makbuz kesmemiş olduğunuz dosyaları tespit edebilmeniz gerekse makbuz düzeniniz açısından faydası olur.

son bir ekleme daha yapayım, belki meslektaşlarım beni eleştireceklerdir ama bu da kimi zaman sıkıntı yaratabilen bir durum: yanınızda çalışan kimselere de gerekli uyarıyı yapın, bürodaki dava dosyasının büroya ait olduğunun, üzerinde ismi yazılı müvekkile ait olmadığının bilincinde olun. dosyayı inceleyen müvekkil sizin aldığınız notları da görecektir. görmesini istemediğiniz notlar olabilir. ya da kimi zaman yaptığınız bazı hataları bir sonraki duruşmada düzeltebilirsiniz, ama o hatalar düzelmeden önce müvekkil hatanızı dosyada görürse (siz söylememişseniz) ciddi bir güven sorunu yaşayabilirsiniz.
Old 26-08-2008, 16:48   #14
avokumus

 
Varsayılan İyİ Bİr Avukat BaŞliĞi Yerİne Bİr Avuklatin Dosyasi Nasil Olmali Desek Olurmu

Ben meslek tecrübelerimden yola çıkarak biraz daha genç meslektaşlarımıza yardımcı olmak adına sistematik olarak yazayım elimden geldiğince
1- Dosya temiz ve düzgün olmalı ( eski karalanmış bir kaç kez isim değiştirmiş olmamalı)
Bu mesleğimize saygıyı gösterir
2- Hakimin elindeki tüm evrak eksiksiz bu dosya içindede olmalı ( fotokopiden kaçınmayalım)
3- Müvekkilden bu davaya girmek için yetki belgesi alıp koymalı
4- Faxlar zamanla silindiğinden ve okunmadığından faxların fotokopileri çekilmek suretiyle aslı ile birlikte dosyada bulunmalı
5- Müvekkille bir ön görüşme yapmalı ve görüşmeler imzası ile teyit edilerek dosyada bulundurulmalı ( sonra ben demedim öyle değildi gibi itirazlarda bulunmaktalar sıkıntıya düşülür)
6- Telefon görüşmeleri ve kişisel görüşmeler dosyaya not olarak yazmalı
7- Bildirdiği tanık ve adresleri kendi el yazısı ile alınmalı ve başka tanığının olmadığı teyit edilerek imza altına alınmalı
8- Davanın ilerleyen aşamalarında vazgeçme , ibra, feragat talepleri ve gerekçeleri tutanakla alınıp dosyada bulundurulmalı
9- Temyiz etmeyi isteyip istemediği tutanakla alınmalı
10- Dava bitiminde ibra alınarak sonuçlandırılmalı
11- Mahkemeye gelen her evrak ve işlem dosyanızdada bulunmalı mahkeme dosyasından hiç bir eksiği olmamalı
12- Detaylar istenirse görüş bildirebilirim iyi günler
Old 20-06-2014, 11:14   #15
Avukat İlkay Uyar Kaba

 
Varsayılan

Ahlak ve meslek kurallarına uygun davranan

Üzerine aldığı işi takip eden, sürelere dikkat eden ve bu konularda müvekkili uyarmalı

Dava konusu olmayan olayların çözümü konusunda yeterli bilgiye sahip olmalı

Hukuksal değerlendirmeleri tatmin edici bir kişi olmasına özen gösteren bir avukat olmalıdır.
Old 15-07-2014, 09:16   #16
recotto

 
Varsayılan

saygıdeğer meslektaşlarım ;

vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Tüm yollar en sonunda dürüst ve düzenli çalışmaya çıkıyor.

Mesleğe yeni başlayacak benim için tüm bunları teknoloji ve şeffaflık ile harmanlayarak güzel bir sentez yapmayı düşünüyorum.

İnşallah başarılı olurum.
Old 21-07-2014, 10:44   #17
hukukkızı

 
Varsayılan

iyi bir avukatın öncelikle dosyası olmalı, yani gerçek anlamda dosya, somut elle tutulur, gözle görülür hani pembe kapaklı

Zira henüz "dosya" kavramının önemini haiz olamamış bir meslektaşımız bize baya zorluk çıkartıyor kurum içerisinde..

bence her şeyden önce dosya, zaten dosya=düzen=disiplin, iyi bir avukat olmak için düzen ve disiplin şart.. geriye kalan evrak işleri zamanla oturuyor, yeter ki evraklar kaybolmasın, zamanında ve sırasıyla dosya içerisine konulabilsin..

saygılarımla..
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
kooperatif genel kurul kararı ile aidat toplama - iskan alınmasının etkisi Demir Demir Meslektaşların Soruları 7 18-04-2007 13:07
hırsızlıkla kanıt toplanabilir mi yazoglu Hukuk Soruları Arşivi 25 09-08-2006 15:43
Hasta Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi Av.Dr.Yahya DERYAL Hukuk Haberleri 0 10-04-2006 12:39
X-ray Cihazları Ve Müvekkil Avukat Mahremiyeti turbo Meslektaşların Soruları 8 11-09-2005 23:51
İnsanlığa Yardım Edecek Araştırma osmanyıldız Site Lokali 3 27-02-2005 01:26


THS Sunucusu bu sayfayı 0,07694697 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.