Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

tutuklamanın devamı kararı

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 14-03-2007, 21:43   #1
judgeee

 
Varsayılan tutuklamanın devamı kararı

Öncelikle herkese iyi günler diliyorum... Vekaletini almış olduğum bir kişinin tutuklu olduğu soruşturmada tutukluluk halinin devanı kararı henüz tebliğ edilmediği için itiraz hakkımı kullanmak üzere adliyeye gittim. Mütefferik karar nosunu ve kararı veren sulh hakimliğinin neresi olduğunu öğrenmek için savcılığa gittiğimde kararın henüz verilmemiş olduğunu gördüm. Savcı bey süresi geçmiş olduğu halde(daha önceki tutukluluk halinin devamı kararı 29.02.2007tarihinde verilmiş. ben 13.03.2007 tarihinde adliyeye gittim.) mahkemeden tutukluk halinin devamına yönelik yada şüphelinin tahliyesine yönelik mahkemeden bir talepte bulunmamıştı. Benim durumu kendisine izah etmem üzerine ben hemen makmeye tahliyesini talep eden bir başvuruda bulanacağım dedi. Ancak mahkeme bugün bu talebi yerinde görmeyerek tutukluluk halinin devamına karar verdi. Müvekkilim 15 gün hakim kararı olmadan tutuklu kaldı. Ben burada hürriyeti tahdit suçunun işlenmiş olduğunu düşünüyorum, gerekli şikayetleri yapmayı planlıyorum. Sizce burada oluşan şuç görevi ihmalmidir, yoksa hürriyeti tahditmidir... Fikirlerinizi beyan ederseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ediyorum...
Old 15-03-2007, 10:28   #2
Av.E.Fırat Kuyurtar

 
Varsayılan

Ben burada bahsettiğiniz suçların oluştuğu kanısında değilim.
Söylediklerinizi sırasıyla yorumlarsak:

"Soruşturma aşamasında" ifadesini kullanıyorsunuz. Bu durumda CMK m.103 f.2 "Soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı adli kontrol veya tutuklamanın artık gereksiz olduğu kanısına varacak olursa, şüpheliyi resen serbest bırakır...." demektedir. Bu durumda savcının tutuklama kararının kaldırılmasını hakimden istemesinin anlamı yoktur.

CMK m.108(Tutukluluğun İncelenmesi) derki savcı eğer tutukluluk halinin devamını istiyorsa hakimden tutkluluğun devamı için karar isteyecektir. Tutukluluğun kaldırılması için değil. Zira kovuşturma aşaması değil soruşturma aşamasındasınız. Daha bir iddianame bile yoktur. Bir kişinin tutuklu kalıp kalmaması gerektiğini soruşturma aşamasında savcıdan daha iyi kimse bilemez. İddianame düzenlemezse zaten tutuklanan serbest bırakılacaktır. Yani bu durumda yine görülüyor ki sorumluluk sahibi kişiler/görevliler ya yetkilerini bilmiyor yada yetkilerini kullanmak istemiyor.

Şunu biliyoruz ki verilen tutklama kararlarına CMK m.105 gereğince itiraz edebiliyoruz. Sizde itiraz etmeli, savcının salıverme talebini ortaya koymalısınız.

Paylaştığınız olaydaki gibi haksız tutuklama, gözaltı, vb... ihlaller o kadar fazla ve o kadar çok kişinin zararına işletildi ki bu durum için CMK 141.madde ve devamı hükümleri(Koruma Tedbirleri Nedeniyle Tazminat) kanunda düzenlendi. BU hükümlere göre tazminat talebinde bulunmalısınız.

Syg.
Old 15-03-2007, 17:53   #3
avturgay

 
Varsayılan

CMK 108 madde bu konuda hiç bir terettüde yer vermeyecek şekilde açıktır.Tutukluluk hali en geç 30 ar günlük süreler içinde incelenmelidir.Tutuklu dosyaları sizinde bildiğiniz gibi savcılar tarafından sürekli el altında bulundurlan dosyalardır.Sizin olayınızda savcının büyük kusuru vardır.Kişi hürriyetinden yoksun kılma suçu yani TCK nın 109/3-d maddesini ihlal eder niteliktedir diye düşünüyorum.Seçkin yayıncılıktan çıkan Yargıtay Tetkik Hakimi Necati MERAN ın kitabında da Yakalama ve tutuklamaya ilişkin kanunun aradığı biçimsel koşullara uyulmaması halinde suçun oluştuğu kabul edilmelidir demektedir.Biçimsel koşullardan birininde Tutukluluk süresinin görüşülmesi olduğu kanaatindeyim.Saygılarımla
Old 16-03-2007, 22:29   #4
judgeee

 
Varsayılan

Bugün Asliye ceza mahkemesi tarafından da itirazım yerinde görülmeyerek müvekkilimin tutukluluk halinin devamına dair verilen karar kesinleşti. Hakim beyle görüşmemde ve verdiğim dilekçede savcılığın şüphelinin tahliyesini mahkemeden isteyemeyeceğini, bir usul hatası yapıldığını, şüphelinin ancak savcı tarafından resen serbest bırakılabileceğini belirttim. Hakim bey bu konuda haklı olduğumu savcılığın resen şüpheliyi serbest bırakması gerektiğini ancak kendisinin sadece dosyanın kapsamına bakarak karar verebileceğini söyledi. Bende kendisine gereken hertürlü işlemi ve şikayeti yapacağımı söyledim. Bana verdiği cevap bu konuda haklı olduğum, bu başvuruları yapma hakkım olduğu ve hatta bunun haktan öte görevim olduğu şeklindedir. Ben pazartesi günü yapacağım başvuruyla müvekkilimin 16 gün hakim kararı olmadan tutuklu kaldığını, ayrıca savcının bir şüphelinin serbest kalmasını istiyorsa bunu mahkemeden istemeden kendiliğinden yapması gerektiğini, dosyada savcılığın tahliye talebinin bulunması nedeniyle müvekkilimin derhal serbest kalması gerektiğini beyan edeceğim. Sonrasında tazminat davası açacağım ve gerekli suç duyurularında bulanacağım. Kanunlar ülkemizde tam olarak uygulanmadı ve halada uygulanmıyor. Avukatı olan bir şüpheli bu muamelelere maruz kalıyorsa artık gerisini siz düşünün... Bu konuda yapabileceklerim konusunda bir tartışma ortamı yaratırsak çok sevinirim... Benimde gözümden kaçan noktalar var ise bunları görmüş olurum. Herşey için tekrar çok teşekkür ediyorum.
Old 16-03-2007, 23:47   #5
gencerx07

 
Varsayılan

zaten 29 subatta tutukluluk halinin devamı kararı alınmış benim anlamadığım nokta 29 marta kadar tutuklukalacak 29 martta tekrar tutuklluluğu gözden geçirilecek...fazladan ve haksız tutuklama yok gibi görünüyor..ama diğer cevabınızda savcının tahliye talebinde bulunduğunu yazmışsınız eğer bu dediğinizi yanlış anlamamışsan tabiki tazminat ve görevi kötüye kullanma suçu işlenir...hürriyeti tahdit suçu olmıyacağı kannatindeyim çünkü kast gerekli..savcının usul hatası yaptığını düşünürsek kastın var olmadığı açıktır...
Old 17-03-2007, 18:48   #6
judgeee

 
Varsayılan

C.M.K. madde 108 açıkca tutukluluğun en geç otuzar günlük süreler içinde tekrar incelenmesi gerektiğini söylüyor. Kanunun söylemek istediği gayet açık eğer savcı tahliye etmiyorsa yeni bir mahkeme kararı talebinde bulunması gerekiyor. Böyle bir kararın bulunmaması müvekkilimin içerde kaldığı 16 günlük sürenin meşru olmadığını gösteriyor.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
hizmet akdi işçi hakları BK 313 ve devamı maddeler... NAZ80 Meslektaşların Soruları 1 02-03-2007 18:47
savunmanın yd kararı ile tebliği yönünde prensip kararı sincap Meslektaşların Soruları 2 22-01-2007 17:15
AİHM başvuru ve devamı... nejan Meslektaşların Soruları 9 08-11-2006 23:51
tanık-tutukluluğun devamı. seyitsonmez Meslektaşların Soruları 1 03-11-2006 13:13
A.S. kararı ulucsi Hukuk Soruları Arşivi 4 04-04-2002 14:51


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03543806 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.