|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
07-01-2025, 20:10 | #1 |
|
Teblig imkansızlığı, posta memuru araştırma yükümlülüğü
İyi akşamlar. Kiralayan adına kiracıya ihtiyaca dayalı tahliye istemli ihtarname gönderdik. Sozlesmede 1 aylık süre şartı olduğu gerekçesiyle kira dönem sonundan 1 ay önce teblig olunacak gibi gönderildi. Muhatabın adresine posta memuru gitmiş, apartman nosu, mahallesi bilgileri var. Daire no yazılmamış bu sebeple teblig imkansızlığı diyerek iade olmuş. Bildiğim kadarıyla posta memuru adreste tebliğ sorunu yaşadığında bunu komşulardan, yöneticiden ve adresin mernis adresi olup olmadığı noktasında muhtardan sorgu yapmak zorunda. Bir komşuya isimle sorsa daire numarasını tespit edebilecek iken ihtar iade olmuş ve haliyle kiralayan ihtar süre şartını kaçırmış oluyor. Bu durumda yapılacak birsey var mıdır?
|
08-01-2025, 10:23 | #2 | |||||||||||||||||||
|
Tebliğ memurunun yeterli inceleme ve araştırma yapmadığı anlaşılıyor. Sadece daire numarasının bulunmaması tebliği olanaksız hale getirmeyecek, basit bir araştırmayla muhatabın adreste oturduğunun tespiti yapılabilecekken gereğinin yapılmaması nedeniyle, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun 16. maddesi gereğince (usulsüzlüğü öğrenmenizden itibaren yedi günlük süre içerisinde) icra hukuk mahkemesi nezdinde usulsüz tebliğe ilişkin şikayette bulunmanızı öneririm. Saygılarımla... |
08-01-2025, 15:17 | #3 | |||||||||||||||||||||||
|
Meslektaşım dönüşünüz için çok teşekkür ederim. Daha önce böyle bir durumla hiç karşılaşmadım ancak dediğiniz gibi posta memuru araştırma yukumunu yerine getirmemiş kanaatindeyim. Konuya bugün vakıf olduk ve ben noterden 21/2 olarak tekrar teblig istedim. Bugünün tarihi bizim için öğrenme tarihimiz olacak saniyorum. Ek olarak bu şikayeti hasimsiz mi yapıyoruz? Dikkat etmem gereken bir konu var mıdır haricen ? |
08-01-2025, 20:26 | #4 | |||||||||||||||||||||||
|
|
09-01-2025, 12:02 | #5 | |||||||||||||||||||||||
|
Evet meslektaşım, noter kanalı ile gönderdik ancak usulsüzlük sebebiyle dün itibariyle tekrar tebliğ isteminde bulundum. Her ne kadar kanunda yeri olmasa da ihtiyaca dayalı tahliye davası için sözleşmedeki ihtar şartına uymaya çalıştık, bu usulsüz işlem olmasa idi 1 ay öncesinden ihtarname tebliğ edilmiş olacaktı. Ancak şuan kira dönem sonundan yaklaşık 2 hafta önce tebliğ edilmiş olacak. Süre anlamında bir sorun olmaz demişsiniz, bizim durumumuz için de Olası bir dava sürecinde ihtarın tebliği süresi ile ilgili bir problem yaşar mıyız.. ? Uygulamada çok ikilik var bu konuda o yüzden emin olamıyorum. |
10-01-2025, 08:49 | #6 |
|
Ben de yeni malik sebebiyle ihtarname gönderdim ve aynı sebeplerle 21/2'ye gittik tebliğ olduğunda 1 ayı geçmişti. Yaptığım araştırmalar neticesinde ihtarnamenin 1 ay içerisinde çekilmesi yeterli olmuyor, tebliğ edilmesi de gerekiyor. Ben TBK 351/2'de ihtar şartı bulunmaması nedeniyle çözüm olabilir diye düşünüyorum, sizin olayınızda da şartlara uyuyorsa bakabilirsiniz
|
10-01-2025, 12:16 | #7 | |||||||||||||||||||||||
|
Evet meslektaşım 1 ay öncesinde tebliğ aranıyor. Gerçi bu durumun kanunda yeri yok ama bizler uygulamaya kendimizi uydurmaya çalışıyoruz. Biz de ihtiyaca dayalı tahliye açacağız. Sözleşmede ihtar şartı olmasından dolayı tebliğin süresinde yapılmayışı bizi sıkıntıya sokar mı emin olamıyorum. |
10-01-2025, 17:40 | #8 |
|
Bu konuda eski yargıtay içtihatları hep "ihtarı keşidesi yeterli değildir, süresinde tebliğ edilmesi gerekir" diyor.
Yargıtay'ın bu yorumu bence doğru değil ve kötüniyetli kiracılara da açık kapı bırakıyor. Kiralayan ihtarı notere vermekle üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmiş demektir, bundan sonra PTT o ihtarı ne zaman götürür, ne şekilde tebliğ eder, hangi şartlarda iade eder bence kiralayanın sorunu olmamalı. Neticede adresi vs. hatalı vermediyse, artık onun tebliği devletin sorunudur, kiralayanın değil. Ama dediğim gibi Yargıtay'ın bakış açısı maalesef farklı. Yine de sizlerin dava açıp şansını denemek dışında bir yolu yok sanırım. BAM'ların farklı farklı içtihatlar oluşturması ve bu arada çoğu kez "Yargıtay'ı da umursamamaması" çoğu kez eleştirdiğimiz bir konu ama böyle hatalı yerleşik içtihatların değişmesi anlamında da bu olay özelinde faydalı olabilir. Yeni BAM hakimleri, 1990'ların şartlarında oluşturulmuş bu eski Yargıtay içtihatlarından farklı görüşlere sahip olabilir. |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
Konu Araçları | Konu İçinde Arama |
Konuyu Değerlendirin | |
|