Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

cezai şart

Yanıt
Old 16-02-2007, 22:50   #1
gencerx07

 
Varsayılan cezai şart

2001 yılında tekne yapımı için taraflar sözleşme yapıyor ve 50.000ytl cezai şart belirliyorlar. vade tarihinde tekne teslim edilemiyor ve alacaklı ile borclu noterden 3 ay daha uzatıyor vade tarihini buna ek olarak borçlu eğer tekneyi 3 ayda teslim edemezsen karsı tarafın bundan doğacak zararına karsı 15.000ytl ödicem diyor(buda ayrı bir cezai şart sayılır mı). ve tekne 3 ay sonra teslim edilemiyor..

böyle bir durumda alacaklı cezai sartı ve düzünlenen ikinci sözleşmede ki 15.000ytl yi dava yolu ile tahsilini istiyor.

davacı taraf bunu talep edebilmesi için sözleşmeden döndüğünü karsı tarafa bildirmesine gerek varmıdır? borçlunun temerrüdü nedeni ile..yoksa bu bir cezai şart olduğu için bildirimde bulunmadan dava edebilir mi? bu cezai seçimlik cezai şart. teşekkürler
Old 16-02-2007, 23:24   #2
Av. Şehper Ferda DEMİREL

 
Varsayılan

Sayın gencerx07,

Sorunuza verdiğiniz bilgilerle doğru yanıt eklemek güç.

İkinci sözleşme metni nasıl, ilk sözleşmeyi ortadan kaldırıcı, yenilik doğurucu bir sözleşme mi, yoksa ilk sözleşme aynen korunmak kaydıyla ek süre ve ek cezai şart mı kararlaştırılmış?

Anlattığınız kadarından, ek süre için ek sözleşme yapılmış, yine verilen ek süre için ayrıca munzam zarar kararlaştırılmış gibi anlaşılıyor.

İlk sözleşmeyle kararlaştırılan gecikme cezasıysa, niteliği itibariyle ifaya ekli cezai şart (BK.m.158/2) gibi.

İfaya ekli cezai şartta, alacaklı hem akdin icrasını hem de cezai şartın ödenmesini ister, sözleşmeden dönmez. Cezai şart için ihtar gerekmez, zira cezai şart zaten belirlenen vadede teslim gerçekleşmediği için sözleşme gereği doğuyor.

Hatta 158/2 deki cezai şartın istenebilmesi için dönmek bir yana, aksine sözleşmenin yürürlükte olması gerekir. Alacaklı akdi feshettiği takdirde ifaya ekli cezai şartı talep edemez.

Tekne halen tamamlanmamış, teslim gerçekleşmemiş, alacaklı sözleşmeden dönmüyor, ifaya ekli cezai şartı ve munzam zararını talep ediyor ve haklıymış gibi görünüyor.

Siz yine de sorunuzu biraz detaylandırın.

Saygılarımla...
Old 16-02-2007, 23:39   #3
gencerx07

 
Varsayılan

ilk yapılan sözleşme seçimlik cezai sart yani ifaya eklenen cezai şart değil..
noterde yapılan sözleşmede uyarlama şeklinde.yani dediğiniz gibi ek süre ve munzaam zarar içeriyor..

eğer ilk sözleşme ifaya eklenen cezai şart olsa ortada sorun yok zaten.ama seçimlik cezai şart olduğu için kafam karıştı doğrusu..

çünkü borlunu temerrüde düştüğünde eğer kişisözleşmeden dönmek istiyosa bunu karsı tarafa bildirmeli ve ihtar çekmelidir. davacı taraf bunu yapmamıştır.bence buda sözleşmeni devam ettiği sonucuna varılır ve bu sbeple cazei şart isteyemez gibi geldi bana??

cvp için teşekkürler ayrıca..
Old 16-02-2007, 23:45   #4
Av. Şehper Ferda DEMİREL

 
Varsayılan

Cezai şartın niteliğine, net olarak, ancak sözleşmede düzenleniş şeklini, maddeyi okuduğumuzda karar verebiliriz.

Yazarsanız sevinirim.

Saygılarımla
Old 16-02-2007, 23:54   #5
gencerx07

 
Varsayılan

taraflar yukarı belirtilen sartlara uyulmadığı takdir de ödenen fiyatın iki katı tazminat öder diyor. ama davacı dava dilekçesinde bunun niteliğini seçimlik cezai şart olarak belirtmiş zaten. olayla ilgili teknenin hazır olduğu belirtildiğinde davacı taraf sözleşme artık bizi bağlamaz biz tekneyi talep etmiyoruz demiştir...

bunun seçimlik cezai şart olduğunu düşünürsek(en azından varsayımla yola çıksak)??
Old 17-02-2007, 00:56   #6
Av. Can DOĞANEL

 
Varsayılan

Seçimlik cezai şarttan kastınız BK 158/1 olmalı. Cezai şart sözleşmenin ifa edilmemesi veya geç ifa edilmesinden doğabilecek zararın önceden kararlaştırılıp, belirlenerek sözleşmeye eklenmesidir. Yani alacaklı "tekne gecikirse doğacak zararım 50000,00YTL'dir ve 50000YTL'den az dahi olsa aksi iddia edilemez"demektedir. (Hakimin fahiş olan cezai şartı azaltabileceği kuralı istisna) Sözleşme hükmüne göre seçimlik yani 158/1'deki şekilde şart var diyorsunuz. O zaman dilerse akdin icrasını dilerse cezanın tediyesini isteyebilecektir. Süre uzatımı verilip, 3 ay içerisinde bitirilemezse Bundan doğacak zararı için 15000YTL daha ödeyeceğim taahhüdü bulunuyor. Şimdi gelinen noktada 3 aydan sonraki bir zamanda tekne teslim edilmek isteniyor ve alacaklı kabul etmiyor. Cezai şartın seçimlik olduğunu ısrarla söylüyorsunuz. Sözleşmede açıkça vade tayin edilmekle ayrıca temerrüde düşürmek için ihtara lüzum olmadığını düşünüyorum. Vade muayyen ve geçirilmiş. Karşı taraf hem tekneyi hem de cezai şartları isteseydi (seçimlik şart dediğiniz için) isteyemez diyebilirdik ama seçimlik cezai şart var ise bu şekilde yaptığı talep doğrudur.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
kira sözleşmesinde erken tahliyede cezai şart ismet savaş Meslektaşların Soruları 16 06-09-2010 09:18
Adi Ortaklık ve Cezai Şart şerh Meslektaşların Soruları 3 23-02-2007 13:15
eğitim şart bozoli Hukuk Sohbetleri 7 23-01-2007 01:12
kira -cezai şart Nuriye Değer Meslektaşların Soruları 1 07-01-2007 02:31
cezai şart av.pınar Meslektaşların Soruları 5 25-06-2006 19:15


THS Sunucusu bu sayfayı 0,02731895 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.