Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

6306sk.eski 6. maddesine göre ittifakla alınması gereken karar,

Yanıt
Old 21-05-2020, 12:13   #1
Av.Ayşe Özkut

 
Varsayılan 6306sk.eski 6. maddesine göre ittifakla alınması gereken karar,

Merhaba,6306 sk.nun değişiklikten önceki haliyle,kentsel dönüşüme giren bihanın yıkılması için ,KMK na göre kat maliklerinin ittifakını arıyordu.Sonra değişti,şimdi 2/3 çoğunluk kararı yeterli.
İttifakın gerekli olduğu tarihte,Kat Malikleri Kurulu nca 2/3 çoğunlukla alınan yıkım kararını,müteahhit uygulayıp,yapıyı yıkarsa,müteahhidin,”BenKMKurulu kararına dayandım,6306/6 beni bağlamaz,sorumluluğum yoktur demek hakkı var mıdır?Konu davalık olmuştur,bilirkişi de sprumluluğu yoktur,maliklere manrum kalınan haklarından dolayı tazminat hakkı yersizdir mealinde rapor vermiştir.Zaman ayırıp görüşünüü payylaşacak meslektaşlarıma şükranlarımı sunarım.Saygılarımla,
Av.Ayşe F.Özkut
Old 23-05-2020, 01:17   #2
AV.SERTANn

 
Varsayılan

Alıntı:
Merhaba,6306 sk.nun değişiklikten önceki haliyle,kentsel dönüşüme giren bihanın yıkılması için ,KMK na göre kat maliklerinin ittifakını arıyordu.Sonra değişti,şimdi 2/3 çoğunluk kararı yeterli.

6306 sayılı kanuna göre riskli yapı tespiti için maliklerden birinin başvurusu ile yapı riskli yapı olarak tespit edilirse aynı kanunun "Tahliye ve yıktırma" başlıklı "Riskli yapıların yıktırılmasında ve bunların bulunduğu alanlar ile riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarındaki uygulamalarda, öncelikli olarak malikler ile anlaşma yoluna gidilmesi esastır."(3) Uygulamaya başlanmadan önce, riskli yapıların yıktırılması için, bu yapıların maliklerine altmış günden az olmamak üzere süre verilir. Verilen bu süre içinde de maliklerince yıktırma yoluna gidilmediği takdirde, bu yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri, yıktırma masrafı ile gereken diğer yardım ve krediler öncelikle dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere, mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından yapılır veya yaptırılır." şeklindeki 5.maddesine göre yıkımın idarece istenmesi söz konusu...6.madde de "parsellerin malikleri tarafından değerlendirilmesi esastır. Bu çerçevede riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarında uyplama yapılan etap veya adada, riskli yapılarda ise bu yapıların bulunduğu parsellerde, yapılar yıktırılmadan önce, parsellerin tevhit edilmesine, münferit veya birleştirilerek veya imar adası bazında uygulama yapılmasına, ifraz, terk, ihdas ve tapuya tescil işlemlerine, yeniden bina yaptırılmasına, payların satışına, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesine, yapının paydaşı olup olmadıkları gözetilmeksizin sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir." şeklinde..
Yani Kentsel Dönüşüm kanunu kapsamında risk tespiti yapılmayan ya da yapılan incelemeler sonucunda ‘ Risksiz ‘ olarak sonuçlandırılan yapılar 6306 sayılı kanun kapsamında değerlendirilmiyor diye biliyorum...Riskli tespiti olmayan bir yapının yıkılması için Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre oybirliği gerekecektir.Oybirliği sağlanmamış ise mülkiyet hakkının ihlali olacaktır naçizane kanaatindeyim
Old 23-05-2020, 12:05   #3
Av.Ayşe Özkut

 
Varsayılan 6306 sk nun 5. addesi

Sayun Av.SEYHANn,ilginize ve verdiğiniz cevaba teşekkür ederim.Yazdığım konuyu o kadar kısa yazmışım ki,net olarak anlatanamışım.Sizin zarif dokunuşunuzla da ,ilgili maddenin6 değil,5 olduğınu da farkettim.
Şimdi mesele şu:
Dava konusu yapı hakkında,6306 sk nun aradığı bütün şartlar 2/3 çoğunlukla yerine getirildi,yüklenici seçildi,sözleşme imzalandı,Maliklrtden ikisi çeşitli davalarla süreci etkilediler,Sene 2015,Yüklenici ve avukatının yol göstermesiyle,inşaatın bir an önce başlaması düşüncesiyle.ittifakla imzalanmamış sözleşmeye dayanarak,yine 2/3 çoğunlukla yapının yıkılmasına karar verdik ve akabinde polis marifetiyle tahliyelerden sonra yapı,yüklenici tarafından yıktırıldı.
O tarihte,5 .madde oy birliği arıyordu.Şimdi aramıyor artık,
Problem şu :
Yasanın ittifak aradığı bir konuda,2/3 çoğunlukla verilen KMK Kararı üzerinr,yapının yüklenici tarafından yıktırılması doğru mudur ? Doğru ise yükleniciden tahliye olunan kiracılardan alamadığımız kiralar,kendi evinden kiraya çıkanların ödediği kiraları tazminat olarak yükleniciden şsteme hakkımız tartışmalı olur,5.maddenin ittifak aranasuna rağmen,2/3 çoğunlukla alınan karar yoklukla malul ise,sözü edilen kiralardan dolayı yükleniciye karşı tazminat istenebilir mi?
İlgilenerek görüş bildirecek meslektaşlarıma çok teşekkür ederim.
Old 10-07-2020, 14:45   #4
leventbayydar

 
Varsayılan

Değişik:RG-21/6/2019-30808) Riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarında uygulama yapılan etapta veya adada, riskli yapılarda ise bu yapıların bulunduğu parsellerde; yapıların yıktırılmış olması şartı aranmaksızın ve yapının paydaşı olup olmadıkları gözetilmeksizin parsellerin tevhit edilmesine, münferit veya birleştirilerek veya imar adası bazında uygulama yapılmasına, ifraz, taksim, terk, ihdas ve tapuya tescil işlemlerine, yeniden bina yaptırılmasına, payların satışına, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesine sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir. Bu karar anlaşma şartlarını ihtiva eden teklif ile birlikte karara katılmayanlara noter vasıtasıyla veya 7201 sayılı Kanuna göre tebliğ edilir. Bu tebliğde, on beş gün içinde kararın ve teklifin kabul edilmemesi halinde arsa paylarının, Bakanlıkça tespit edilecek veya ettirilecek rayiç değerden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılacağı, paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde, riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarında rayiç bedeli Bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda Hazine adına resen tescil edileceği, riskli yapılarda ise anlaşma sağlayan diğer paydaşlara veya yapılan anlaşmaya uyularak işlem yapılmasını kabul etmek şartıyla üçüncü şahıslara satılacağı bildirilir.
Kanun 15.madde bu değişiklik ile 2/3 çoğunlukla yıkabilir diyebiliriz.riskli bit yapı olmasına da gerek yok.rezerv alan ise bile 2/3 yeterli..tek istisna var Hocam yeni bir karar göndermiştim size.2/3 den önce 3/3 oybirliği varsa.sanırım şimdi onuda engelliyecek kanun.tazmiant kısmı zor bence yüklenici üzerine..saygılar.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Mahkeme Mütalaa dışına çıkarak eski iddianameye göre karar verebilir mi? AHMET01 Meslektaşların Soruları 5 08-09-2019 11:47
kentsel dönüşüm sürecinde hesaplama yapılırken mevcut kullanılan daire m2 sine göre mi hesap yapılır yoksa eski proje yada eski paylara göre mi? burcu2127 Meslektaşların Soruları 1 10-10-2016 12:17
İş Kanununun 25/II-d maddesine göre iş akdinin feshi minerva Meslektaşların Soruları 25 08-06-2016 15:32
Kat Mülkiyeti Kanununa Göre Tutulmasi Gereken Karar Defterinde Tahrifat Yapilmasi av.zahide kadıoğlu Meslektaşların Soruları 0 02-01-2014 02:33
İİK 277 maddesine göre iptal davası Ayfan Pısıl Meslektaşların Soruları 2 18-01-2009 22:56


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04263210 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.