19-06-2008, 12:35
|
|
|
TOKİ'den harici satış sözleşmesi ile g.menkul satın alanların hukuki durumu
Herkese iyi çalışmalar
Bilindiği üzere TOKİ vatandaşlara harici satış sözleşmeleri ile g.menkuller satmakta. Müvekkillerim 2007 yılında bu şekilde g.menkul satın almış durumdalar(satış bedelini bazıları taksitle bazıları ise banka kredisi ile bir kerede ödenmiş). Hali hazırda kat mülkiyetine geçilmediğinden malik olarak TOKİ görünmektedir. Harici satış sözleşmesinin geçersiz olduğuna dair değişik Yargıtay kararları mevcut. Bununla birlikte taraflar edimlerini yerine getirmişlerse sözleşmenin geçersizliği ileri sürülemez. Müvekkillerimin imzaladıkları satış sözleşmesinin bir maddesinde alıcıların KMK'nun hükümlerine uymakla mükellef oldukları belirtilmiş.
Kat mülkiyetine geçilmediğinden yönetim TOKİ tarafından belirlenen yönetim kurulunca yapılmakta. Yönetim planında ortak yerler tek tek sayarak belirlenmemiş olmakla birlikte bağımsız bölüm sayısı zikredilmiş buna ilave olarak da ortak alan olarak sosyal tesislerin mevcudiyetinden bahsedilmiş. Sorularıma gelince:
1- Yönetim planında bağımsız bölümlerin tümü iş yeri olarak gösterilmiş iken satış sözleşmelerinde ve teslim tutanaklarında bu yerlerin konut oldukları ve konut amaçlı dışında kullanılamayacakları açıkça belirtilmiş. Yeni yönetim planı oluşturulmamış.
2-Ortak alan olarak belirlenen sosyal tesislerin satışını müvekkillerim durdurabilir mi? Ortak alanların satış ilanında satılacak yerlerin lokanta (lokanta binanın içerisinde) olduğu belirtilmiş.
3- Sözleşmede tarafların KMK hükümlerine tabi oldukları yazıldığı için acaba müvekkiller zilyet olarak mı hareket etmeleri gerekir ve hangi haklardan faydalabilirler.
Konuya ilgi gösterirseniz çok müteşekkir kalırım.
|