Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Sahte Senete Dayalı İcra Takibinin Durdurulması

Yanıt
Old 30-08-2021, 17:48   #1
Av. Juan

 
Varsayılan Sahte Senete Dayalı İcra Takibinin Durdurulması

Merhabalar.

Borçlunun imzası taklit edilerek düzenlenmiş olan 2.500.000 TL bedelli bono ile kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile takip başlatılmış. Ödeme emrinin tebliği neticesinde borçlu da İcra mahkemesi yerine İcra dairesine itirazda bulunmuş ve itiraz reddedilmiş yanlış yere yapıldığı için. Takip kesinleşmiş.

Borçlu o dönem Savcılığa da şikayette bulunmuş ve soruşturma devam etmekte.

Devam etmekte olan icra takibini durdurabilmek için Savcılıktan tedbir kararı alınmasının usulü nasıldır? (Yeni tarihli içtihatlarda sadece soruşturmanın yeterli olmadığı, Savcılıktan tedbir kararı alınması gerektiği belirtilmekte) Teminatsız olarak tedbir kararı alabilmek mümkün müdür? Menfi tespit davası açmadan bu şekilde takibin iptali sağlanabilir mi?
Old 10-09-2021, 11:55   #2
Av. Suat

 
Varsayılan

Savcılık kararı ile icra takibinin durdurulabileceğini ilk defa duyuyorum. Elinizde örnek karar varsa paylaşırsanız seviniriz.
Old 10-09-2021, 16:18   #3
Av. Erdem Akçay

 
Varsayılan

Şurada konu hakkında detaylı bilgi mevcut. 305'inci sayfanın son paragrafından itibaren takibin durdurulma usulü açıklanmış.


Şurada (sayfa 186) da konu detaylandırılmış. Yargıtay'ın, icra takibinin durması için savcılık ya da ceza mahkemesinin bu yönde tedbir kararı vermesini aradığı belirtilmiş. Sayın Erdönmez'ün görüşü ise, soruşturma aşamasında tedbir kararı verilerek ya da ceza davasının açılması ile takibin durması gerektiği yönünde. Ceza davasının varlığı halinde ayrıca bir tedbir kararına ihtiyaç olmamalı demekte.

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2014/5511 E. 2014/11977 K. sayılı kararında,

Alıntı:
Borçlunun sahtelik nedenine dayalı olarak açtığı menfi tespit davası, İİK'nun 72. maddesi kapsamında bir dava olup, anılan maddedeki usule göre mahkemeden alınacak ihtiyati tedbir kararı ile icra takibi durdurulabilir. Sahtelik nedeniyle açılan menfi tespit davası gibi, cumhuriyet savcılığına aynı nedenle yapılan şikayet ve ceza mahkemesinde açılan dava da kendiliğinden icra takibini durdurmaz ve bekletici mesele yapılamaz. Ancak cumhuriyet savcılığı veya ceza mahkemesince tedbir kararı verilirse icra takibi durdurulabilir.

demekte. Karşı oyda ise sahtelik iddiasının imza dışında bir nedene dayanması halinde takip, tedbir kararına gerek olmadan durmalıdır denmiş:

Alıntı:
Yasa koyucu imza itirazının inceleme şeklini ayrıntılı olarak İİK.'nun 170.maddesinde düzenlediği halde sahtecilik itirazının incelenme şeklini İİK.'nda düzenlememiştir. Yasa koyucunun böyle bir iradesi olsa idi sahtecilik itirazının incelenme şeklini de belirlerdi.Takip hukukunda düzenlenmeyen bir konuda yorum yolu ile icra mahkemelerinin görevli olunduğunu söylemek Anayasa'ya,İİK.'nuna ve İçtihadı birleştirme kararına açıkça aykırılık oluşturmaktadır.

İcra ve İflas Kanunu icra takip hukuku açısından Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre özel kanun olup, takip hukukuna ilişkin uyuşmazlıklarda öncelikle İcra ve İflas Kanunu hükümlerinin, bu kanunda hüküm bulunmayan durumlarda ise anılan kanuna aykırılık teşkil etmemek koşuluyla genel nitelikte olan Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümlerinin uygulanması gerekir. Sahtelik iddiasının imza inkarı dışında bir nedene dayanması durumunda İcra ve İflas Kanunu'nda özel bir düzenleme bulunmadığından sorunun çözümü için 6100 Sayılı HMK. nun 209.maddesinin uygulanması gerekeceğinden bu maddenin amir hükmü gereğince icra takibi olduğu yerde durur. Bunun için sahtelik iddiasının ileri sürüldüğü mahkemece ayrıca tedbir kararı verilmesi gerekmez. Borçlu tarafından icra dairesine başvurulması halinde icra müdürlüğünce anılan madde uyarınca sahtelik davası sonuna kadar icra takibinin durdurulması gerekir. İcra müdürünün kararının taraflarca İİK. nun 16/2.maddesi uyarınca süresiz şikayet konusu yapılabileceği tabidir. Öte yandan borçlu tarafından doğrudan icra mahkemesine başvurulmasına da yasal engel olmadığından hakim, 6100 Sayılı HMK.nun 209/1.maddesini re’sen nazara almalıdır.
Old 16-10-2021, 01:24   #4
Av. Suat

 
Varsayılan

"''''''Ancak cumhuriyet savcılığı veya ceza mahkemesince tedbir kararı verilirse icra takibi durdurulabilir.'''''

C. savcılığı veya ceza mahkemesi hangi yasanın hangi md uyarınca bu kararı verecek..O tam anlaşılamıyor bu kararlardan...
Old 18-10-2021, 14:50   #5
Av. Erdem Akçay

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Suat
"''''''Ancak cumhuriyet savcılığı veya ceza mahkemesince tedbir kararı verilirse icra takibi durdurulabilir.'''''

C. savcılığı veya ceza mahkemesi hangi yasanın hangi md uyarınca bu kararı verecek..O tam anlaşılamıyor bu kararlardan...




Evet, bunun dayanağı yok. Cumhuriyet savcısı ya da ceza mahkemesi hakimi böyle bir tedbir kararı alamaz. Sayın Erdönmez'in belirttiği gibi böyle bir karara ihtiyaç da olmamalı. Şikayetin temeli imza inkarı veya diğer nedenler olduğuna göre HMK 209/1 gerçekleşmiş sayılmalı.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Mevcut Alacak Davası Sonuçlanan İcra Takibinin Durdurulması Av.Kerem Gülsoy Meslektaşların Soruları 2 22-11-2016 23:04
Kira Bedeline Karşılık Verilen, Lehtar Hanesi Boş Bırakılan Bonoya Dayalı İcra Takibinin İptali erhanpelit Meslektaşların Soruları 0 15-10-2014 02:03
İcra Takibinin Geçici Olarak Durdurulması Av.Serhat Günenç Meslektaşların Soruları 4 25-12-2012 16:39
Mükerrer İcra takibinin durdurulması av.remzieroglu Meslektaşların Soruları 2 21-02-2008 11:21


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03898191 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.