Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM), THS Kadın Hakları Çalışma Grubu projesidir. Bu foruma siteye üye olmadan soru gönderilebilir ancak forum sadece kadın haklarına ilişkin konulara açık olup, diğer hukuki soru ve sorunlar alanda yayınlanmaz. [Kahdem Portalı]

Ortak ev alacağız boşanma halinde ne olur?

Konuyu Kilitleyin
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 07-06-2010, 13:33   #1
Konuk

 
Varsayılan

İyi günler,
Eşimle beraber ev almayı düşünüyoruz. İkimizde çalışıyoruz boşanma durumumuz sözkonusu değil ancak haklarımı öğrenmek istiyorum. Evin bedelinin bir kısmını beraber yaptığımız nakit birikimle kalan kısmını da ya benim alacağım banka kredisiyle ya da benim ailemden alacağımız borç para ile karşılayacağız. Boşanma halinde evin akıbeti ne olur? Ev kimin üzerine olursa daha iyi olur?
Yardımınız için teşekkür ederim,
Saygılarımla.
Old 07-06-2010, 14:09   #2
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı,

Evililk birliği içinde karşılığı ödenerek ve 2002 sonrası alınan bu ev başka bir mal rejimini taraflar tercih etmemişlerse "edinilmiş mal rejimi"ne tabii olacaktır.

Edinilmiş mallar boşanma halinde tasfiye hesabına girerler ve "tapu üzerine olmayan eş" evin değerinin yarısı üzerinde tasfiye payı alacağı sahibi olur.

Evin mülkiyeti kimin üzerine ise, ev onun mülkü olmaya devam eder diğer eşe evin değerenin yarısı kadar parayı ödemek zorunda kalır.
Alıntı:
Evin bedelinin bir kısmını beraber yaptığımız nakit birikimle

Çalışmanız karşılığı edinidiğiniz paralardan artan birikimleriniz tasfiyeye dahil edilir. Eşin tasfiye payı alacağı bu miktar üzerinde vardır.

Alıntı:
kalan kısmını da ya benim alacağım banka kredisiyle

Bu da edinilmiş mal tasfiyesine dahil edilecek ve diğer eşin alacak hakkını ileri süribeleceği miktardır. Karşılığı evilik birliği içinde ödenmektedir. Ancak boşanma davası kredi borcu bitmeden açılırsa boşanma davası taruhine kadar kı ödemeler tasfiye hesabına dahil elip yarısı üzerinde tasfiye payı alacağı doğar.

Alıntı:
ya da benim ailemden alacağımız borç para ile karşılayacağız

Ailenizden alacağınız borç para halinde de yukarıdaki açıklamalar geçerlidir. Bu borç ailenize geri ödenmiş ise, bu meblağ da paylaşıma girer.

Ancak aileniz size bu meblağı karşılıksız olarak BAĞIŞLAR ise, bu bağış miktarı tasfiye hesabına dahil edilmez ve sizin artı değeriniz olarak kalır.

Genel hatları ile evlilik birlği içinde alınacak evin akıbeti boşanma halinde bu şekildedir.

Daha fazlası için bir avukatın fiili doğrudan desteği ile hareket ediniz.

Saygılar.
Old 07-06-2010, 15:54   #3
Konuk

 
Varsayılan

Sayın Avukat,

Peki evle ilgili olarak doğabilecek borçlar ve vergilerde de sorumluluk aynı şekilde mi paylaştırılır?

Teşekkürler.
Old 07-06-2010, 17:19   #4
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı,

Boşanmanın kesinleşmesi ile hesaplanacak tasfiye payı hesabında, evin değerinden evin pasifleri yani borçları düşülür. Evin pasifleri düşüldükten sonra kalan + değer ikiye bölünecektir.Evin vergileri kim tarafından ödenmişse hesaplanan tasfiye payına, hissesine bu ödeme miktarı dahil edilir.

Muhasebe uzmanlığı gerektiren bu hesaplar mahkeme yargıcınca bilirkişilere yaptırılmaktadır. Yapılan hesaplara mahkemede itiraz etme hakkı bulunmaktadır.Buna göre yeni, eksiksiz rapor alınması mümkündür.

Özellikle edinilmiş mal rejimi tasfiyesi davası profesyonellik gerektirmektedir. Davanızı bir avukat ile takip etmeniz gerektiğini hatırlatırız.

Saygı ile,
Old 07-06-2010, 18:56   #5
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Konuk
İyi günler,
Eşimle beraber ev almayı düşünüyoruz. İkimizde çalışıyoruz boşanma durumumuz sözkonusu değil ancak haklarımı öğrenmek istiyorum. Evin bedelinin bir kısmını beraber yaptığımız nakit birikimle kalan kısmını da ya benim alacağım banka kredisiyle ya da benim ailemden alacağımız borç para ile karşılayacağız. Boşanma halinde evin akıbeti ne olur? Ev kimin üzerine olursa daha iyi olur?
Yardımınız için teşekkür ederim,
Saygılarımla.

İleride olası bir sıkıntıya girmek istemiyorsanız, taşınmazın alımında hanginizin ne kadar para koyacağını ve taksitleri nasıl ödeyeceğinizi bir protokolle belirleyin ve ikiniz de imzalayın.
Konuyu Kilitleyin


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
boşanma halinde eşlerin ortak banka hesabının durumu? Av. Nevin Meslektaşların Soruları 12 24-08-2014 17:23
HOLLANDA'dayım Boşanmam halinde oturumum, çocuklarım ve mali haklarım ne olur? Konuk Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) 1 04-06-2010 01:08
kooperatif üyeliğinin devri halinde dava hakkı da devredilmiş olur mu Mustafa KIRMIZI Meslektaşların Soruları 2 10-02-2010 09:01
tahliye taahhütnamesini kefilin imzalaması halinde geçerli olur mu? avukat152 Meslektaşların Soruları 6 31-12-2009 00:21
Almanya'da bulunan eşin cezası yarıya düşer mi ve boşanma halinde haklar ne olur? Konuk Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) 1 14-12-2009 11:27


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05366397 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.