Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Kendİmİ Kayyim Tayİn Ettİrebİlİr Mİyİm?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 15-02-2012, 13:27   #1
srdrs

 
Varsayılan Kendİmİ Kayyim Tayİn Ettİrebİlİr Mİyİm?

Sorunu kısaca özetler isek: Babalık davası açılacak. Anne hak düşürücü süreyi geçirdiğinden dava çocuk adına açılacak. Dava açmadan önce çocuk için kayyım tayini gerekli. Kayyım olarak babalık davasını ben açmak istemekteyim. Anneden vekalet alarak kendimi kayyım tayin ettiremeyeceğim (İlerde menfaat çatışması doğacağı da düşünüldüğünde) aşikar. Mk'nın 426. maddesi hakimin resen kayyım tayin edebileceğini belirtmektedir. Bu durumda tamamen üçüncü kişi sıfatıyla kendimin temsil kayyımı tayin edilmesini talep edebilirmiyim? Daha pratik çözüm önerileri mutlaka olacaktır. Başka avukatı tayin ettirin veya anne kendisi başvursun ve benim tayin edilmemi istesin gibi... Ama önemle soruma lütfen cevap verin. Çünkü birincisi bu tür ikircikli konularla uğraşmayı seviyorum, 2. si ne kadar çok işin içinde olursam bana getirisi o kadar fazla olacaktır. Saygılarımla...
Old 15-02-2012, 13:39   #2
kezzy

 
Varsayılan

Alıntı:
T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2004/1318
K. 2004/2253
T. 26.2.2004
• BABALIK DAVASI ( Annenin Vekili Olan Avukatın Aynı Zamanda Çocuğa Kayyım Olarak Atanması - Avukatlık Kanunu'na Aykırılığı )
• KAYYIM TAYİNİ ( Annenin Vekili Olan Avukatın Aynı Zamanda Çocuğa/Babalık Davası - Avukatlık Kanunu'na Aykırılığı )
• AVUKATIN ANNENİN VEKİLİ OLMASI VE ÇOCUĞA KAYYIM OLARAK ATANMASI ( Babalık Davası - Avukatlık Kanunu'na Aykırılığı )
1136/m.38
4721/m.426/2
ÖZET : Anne ve çocuk tarafından açılan babalık davasında annenin vekili olan avukatın aynı zamanda çocuğa kayyım olarak atanması, Avukatlık Kanunu'na aykırıdır.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Babalık davasında, ana ile çocuk arasında her zaman yarar çatışması ihtimali bulunduğundan, kanun koyucu, çocuğa kayyım tayinini ( TMK.426/2 ) zorunlu tutmuştur.

Dava, ana ve çocuk tarafından birlikte açılmıştır. Çocuğa, davadan önce 21.8.2002 tarihli 2002/271-257 sayılı kararla kayyım atanmış, kayyımın çocuğu temsilen tayin ettiği avukat Ç.A., aynı zamanda ananın da vekili olarak davayı açmış ve takip etmiştir. Böylece ana ve çocuk davada aynı avukat tarafından temsil edilmişlerdir. Avukatlık Kanunu'nun 38/b maddesi gereğince davacı anne ile çocuğun menfaatleri çatıştığından aynı vekille temsil edilmeleri mümkün değildir. Bu yön gözetilmeden hüküm tesisi usul ve yasaya aykırıdır.

SONUÇ : Temyiz edilen kararın yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer yönlerin incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine oybirliğiyle karar verildi.

Babalık Davasına ilişkin Yargıtay Kararları için bknz: http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=4034
Old 16-02-2012, 21:43   #3
Av. Hatun Olguner

 
Varsayılan

Annenin vekili olmamışsanız kendiniz başvurarak çocuğa kayyım tayin edilmenizi isteyebilirsiniz.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Kendİmİ Kapana KistirilmiŞ Hİssedİyorum Yardim Edİn!!! Konuk ELİF Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) 2 15-05-2009 22:49
Kayyim Olarak nazell Meslektaşların Soruları 1 14-10-2008 15:20
VatandaŞliktan Çikarilma Ve Kayyim Tayİnİ avceker Meslektaşların Soruları 2 15-08-2008 12:55
Kayyim çiçero fadi Meslektaşların Soruları 1 04-10-2007 17:49


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04193592 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.