Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Medeni Kanun 406 nasıl yorumlanmalı?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 17-09-2010, 21:25   #1
Av.S.C

 
Varsayılan Medeni Kanun 406 nasıl yorumlanmalı?

Sayın meslektaşlarım,müvekkilin oglu tarafından açılmış bir vasi tayini talepli dava mevcut.Davacının talebi babasının MK 406 maddesine göre kısıtlanması.Davadaki ,davacının dayandıgı maddi olaylar ise "bazı çocukları adına gayrimenkül alması,bazı gayrimenküllerini başka bir çocuguna devretmesi ve yeni eşine ev satın alması" gibi tasarruflarda bulundugudur.Gerçekte müvekkilim tüm çocuklarına ekonomik destekte bulunmakta ve ayrıca halen ekonomik durumu son derece iyi,adına bir çok gayrimenkülü var.Sizce bu tür tasarruflar MK 406.md kapsamına girermi?
Old 18-09-2010, 02:32   #2
avukat.derviş.yıldızoğlu

 
Varsayılan

MADDE 406.- Savurganlığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı veya malvarlığını kötü yönetmesi sebebiyle kendisini veya ailesini darlık veya yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açan ve bu yüzden devamlı korunmaya ve bakıma muhtaç olan ya da başkalarının güvenliğini tehdit eden her ergin kısıtlanır.
Sayın meslektaşım; anlattığınız olay, anılan kanun maddesine göre; savurganlık ve malvarlığını kötü yönetme sebebiyle kendisini ve ailesini darlık ve yoksulluğa düşürme şeklindeki düzenlemeyle ilgilidir.
Ancak; kanaatime göre mevcut durumda bu şartlar oluşmamıştır. Şöyle ki;
Dikkat edilecek olursa, müvekkilinizin, taşınmazlarıyla ilgili olan tasarrufları zaten mirasçıları konumundaki çocukları ve eşi lehinedir. Yani; malını savurması, başkasına kaptırması, kumar oynaması, aşırı ve gereksiz borçlanması gibi durumlar yaşanmadığından olay MK. m. 406 kapsamına girmez. Bir insanın eşine ve çocuklarına taşınmaz almasından daha doğal ne olabilir ki?
Anlaşıldığı kadarıyla; mevcut durum, müvekkilinizin sevmediği çocuğunun ya da çocuklarının, müvekkilinizin diğerleri lehine yaptığı taşınmaz devirlerini engellemeye yönelik bir gayrettir. Bir kere davanın bu şekilde açılması dahi yanlıştır.
Böyle bir dava ancak, müvekkilinizin vefatından sonra, taşınmazları devrettiği çocuklarına ve eşine karşı, diğer çocukları tarafından açılacak saklı pay mirası istemli bir miras davası şeklinde olabilir.
Saygılarımla...
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Medeni Kanun 737. Mad. Av.Selim Demircan Meslektaşların Soruları 1 23-03-2010 20:52
Anayasamız ve Medeni Kanun gazili Hukuk Soruları 2 21-12-2007 10:12
Medeni Kanun Değişikliği Cest la vie Meslektaşların Soruları 18 04-01-2007 19:10
Medeni Kanun esrainal Hukuk Soruları Arşivi 0 11-03-2006 21:00


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03612995 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.