Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

marketten alınan bir üründe son kullanma tarihi yok ve tüketen çocuk zehirlendi...!!!

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 11-01-2009, 13:36   #1
avukat_12

 
Varsayılan marketten alınan bir üründe son kullanma tarihi yok ve tüketen çocuk zehirlendi...!!!

bir müvekkilimin çocuğu marketten aldığı bir ürünü tüketmesi nedeniyle zehirlenmiş. daha sonra müvekkilimin ürünü dikkatli incelemesi sonucunda üründe son kullanma tarihinin yazmadığını görüyor. marketteki diğer aynı ürünleri kontrol ettiğinde onlardada yazmadığını görüyor. alınan ürün faturalı ve çocuk hastanede.
firma ile görüşüyor firma özür diliyor. müvekkilimin bu konuda ne gibi hukuki işlem başlatabilir. tüketiciler bu konuda ne gibi maddi ve manevi haklara sahip
saygılar...
Old 11-01-2009, 16:47   #2
Av.Özlem PEKSÜSLÜ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan avukat_12
bir müvekkilimin çocuğu marketten aldığı bir ürünü tüketmesi nedeniyle zehirlenmiş. daha sonra müvekkilimin ürünü dikkatli incelemesi sonucunda üründe son kullanma tarihinin yazmadığını görüyor. marketteki diğer aynı ürünleri kontrol ettiğinde onlardada yazmadığını görüyor. alınan ürün faturalı ve çocuk hastanede.
firma ile görüşüyor firma özür diliyor. müvekkilimin bu konuda ne gibi hukuki işlem başlatabilir. tüketiciler bu konuda ne gibi maddi ve manevi haklara sahip
saygılar...

Benim de benzer bir davam vardı.Müvekkil öncelikle savcılığı suç duyurusunda bulunmuştu.Biz uzlaşmıştık.Ceza davasının bitiminde veya dava sürerken uğradığınız zararların tazmini için maddi ve manevi tazminat davası açabileceğinizi düşünüyorum.Saygılarımla
Old 11-01-2009, 20:49   #3
FYLOZOF

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım,maddi bir zarar varsa, tevadi msarafı vss..(yada bu zehirlenme sonucu sakat kalma, kalıcı rahatsızlık vs..) madii tazminat talebinde bulunabilirsiniz. yine, manevi tazminat talebinde bullunabilirsiniz. üretici firma ve satıcı markete karşı..
Old 11-01-2009, 21:51   #4
Av. Can DOĞANEL

 
Varsayılan

Alıntı:
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun
Ayıplı Mal

Madde 4 - (DEĞİŞİK MADDE RGT: 14.03.2003 RG NO: 25048 KANUN NO: 4822/7) (KOD 1)
Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilânlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen veya standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir.

Tüketici, malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte ayıplı malın neden olduğu ölüm ve/veya yaralanmaya yol açan ve/veya kullanımdaki diğer mallarda zarara neden olan hallerde imalatçı-üreticiden tazminat isteme hakkına da sahiptir.

(DEĞİŞİK FIKRA RGT: 06.03.2007 RG NO: 26454 KANUN NO: 5582/22) (KOD 2)
İmalatçı-üretici, satıcı, bayi, acente, ithalatçı ve 10 uncu maddenin beşinci fıkrasına veya 10/B maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre kredi veren, ayıplı maldan ve tüketicinin bu maddede yer alan seçimlik haklarından dolayı müteselsilen sorumludur. 10/B maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre kredi veren konut finansmanı kuruluşunun sorumluluğu teslim tarihinden itibaren 1 yıl süre ve kullandırdığı kredi miktarı ile sınırlıdır. Konut finansmanı kuruluşları tarafından 10/B maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre verilen kredilerin devrolması halinde dahi, kredi veren konut finansmanı kuruluşunun sorumluluğu devam eder. Krediyi devralan kuruluş bu madde kapsamında sorumlu olmaz. Ayıplı malın neden olduğu zarardan dolayı birden fazla kimse sorumlu olduğu takdirde bunlar müteselsilen sorumludurlar. Satılan malın ayıplı olduğunun bilinmemesi bu sorumluluğu ortadan kaldırmaz.

Bu madde ile ayıba karşı sorumlu tutulanlar, ayıba karşı daha uzun bir süre ile sorumluluk üstlenmemişlerse, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile malın tüketiciye teslimi tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir. Bu süre konut ve tatil amaçlı taşınmaz mallarda beş yıldır. Ayıplı malın neden olduğu her türlü zararlardan dolayı yapılacak talepler ise üç yıllık zamanaşımına tabidir. Bu talepler zarara sebep olan malın piyasaya sürüldüğü günden başlayarak on yıl sonra ortadan kalkar. Ancak, satılan malın ayıbı, tüketiciden satıcının ağır kusuru veya hile ile gizlenmişse zamanaşımı süresinden yararlanılamaz.
...
Öncelikle zehirlemeye yol açan maddenin, delill niteliği ortadan kalkmadan derhal delil tespiti yoluyla muhafaza altına alınması iyi olur. Doktor raporunda gıda zehirlenmesinin bu madde nedeniyle olduğu hakkında açık bir tespit yoksa ileride inkar halinde ispat güçlüğü yaşanabilir.
Old 12-01-2009, 10:04   #5
avukat_12

 
Varsayılan

benim buna benzer bir olay daha öncede başıma gelmişti. bir bisküviden kıl çıktığı halde bunu ispat edememiştik. maalesef bunun inkarı çok kolay. bu konuda neler önerirsiniz. çünkü sonuçta o ürün elde olmayabişlir ancak benzer son kullanma tarihi yer almayan kapalı ürünler elimizde mevcut.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
fatura da temerrüd tarihi ihtarname tarihi ya da takip tarihi midir. avukat2007 Meslektaşların Soruları 23 01-02-2015 13:50
Tanzim tarihi ve vade tarihi boş bırakılmış senet ADVOCATEHAKAN Meslektaşların Soruları 4 08-01-2010 23:55
bono nun tanzim tarihi ile vade tarihi aynı. Marlon35 Meslektaşların Soruları 3 29-11-2008 17:08
son kullanma tarihi ürün satan alışveriş merkezi av.sgenc Meslektaşların Soruları 2 06-07-2008 22:05
Yan Sanayi Üründe Tescilli Logonun Kullanılması Haksız Rekabet Oluşturur mu? Av. Bengi2 Meslektaşların Soruları 1 06-01-2008 01:48


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05863810 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.