Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Hukuk Haberleri Hukuk Haberleri, duyuruları, güncel hukuki gelişmeler. [Haber Ekleyin]

Yabancı mahkeme kararlarının tenfizi- YİBBGK

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 20-09-2012, 06:40   #1
Av. Hulusi Metin

 
Varsayılan Yabancı mahkeme kararlarının tenfizi- YİBBGK

“Yabancı mahkeme kararlarının salt gerekçesinin bulunmamasının kesinleşmiş yabancı mahkeme kararının tenfizine engel olmayacağı ve bu hususun 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanunun 54/c maddesi anlamında kamu düzenine açıkça aykırılık sayılmayacağı…”

YARGITAY İÇTİHADI BİRLEŞTİRME BÜYÜK GENEL KURULU, ESAS NO: 2010/1,KARAR NO:2012/1 sayılı 10.02.2012 tarihli kararı ile “Yabancı mahkeme kararlarının salt gerekçesinin bulunmamasının kesinleşmiş yabancı mahkeme kararının tenfizine engel olmayacağı ve bu hususun 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanunun 54/c maddesi anlamında kamu düzenine açıkça aykırılık sayılmayacağı…” na OY ÇOKLUĞU ile karar vermiştir.

Resmî Gazete,20 Eylül 2012 PERŞEMBE
Sayı : 28417



:

Kaynak : http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/20
Old 20-09-2012, 08:37   #2
Av. Hulusi Metin

 
Varsayılan İrdeleme

YİBBGK.’ca Yabancı mahkeme kararlarının gerekçe ihtiva etmemesinin tenfize engel olup olmayacağı konusundaki içtihatlar arasında görüş aykırılığı bulunduğu ve bu aykırılığın İçtihatların birleştirilmesi yoluyla giderilmesi gerektiğine karar verilmiş ve

İçtihatları Birleştirmenin konusu, “Yabancı mahkeme kararlarının salt gerekçesinin bulunmamasının kesinleşmiş yabancı mahkeme kararının tenfizine engel olup olmayacağı, bu hususun 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanunun 54/c maddesi anlamında kamu düzenine açıkça aykırılık sayılıp sayılmayacağı” şeklinde belirlenmiştir.

Yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilâmların Türkiye'de icra olunabilmesi yetkili Türk mahkemesi tarafından tenfiz kararı verilmesine bağlıdır ( 5718 Sayılı MÖHUHKm. 50/1).

Çoğunluğun görüşü:

“Devletler Özel Hukuku’nun yabancı mahkeme kararlarının gerekçesine yaklaşımı Medeni Usul Hukuku ile aynı değildir. Kararın gerekçesi, kararı veren hâkimin mensup olduğu devletin usul kanunlarına tabi olup, kural olarak başlı başına bir kamu düzenine aykırılık teşkil etmesi aykırılık yaratmayacaktır.”

“Temel savunma hakkının ihlali ile kararın gerekçesiz oluşu farklı hususlar olup, savunma hakkının verilmemiş olması iç hukuktaki kamu düzenine aykırılık yaratacak ise de, yabancı ilamın gerekçesiz oluşu sadece ve tek başına bir sebep olarak kamu düzenine aykırılığı oluşturmayacaktır.”

“…tenfiz hâkiminin yabancı mahkeme ilamının maddi hukuk bakımından doğruluğunu inceleme ve değerlendirme yetkisi yoktur. Bu yasak çerçevesinde, tenfiz hakiminin ilamda mevcut olan bir gerekçeyi inceleyip değerlendirmesi de söz konusu olamaz.”

“Tenfizi talep edilen yabancı mahkeme ilamında Türk Usul Hukuku’nun anladığı anlamda bir gerekçenin bulunması ya da bulunmaması Türk Kamu düzeninin müdahalesi bakımından tenfiz için ne etkilidir ne de gereklidir.”

“Türkiye Cumhuriyeti Anayasası “Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır” ilkesini benimsemiştir (m.141/3). Türk Mahkemelerindeki davalarda duruşmalara ilişkin yargılama kurallarını tespit eden 141.maddenin, her türlü kararlarda gerekçe bulunmasını emreden hükmünde yer alan “Bütün mahkemeler” kavramına, yabancı mahkemelerin de dahil olduğunu söylemek olanaksızdır.
Anayasanın 141. maddesinin yargılama usulüne ilişkin olarak koyduğu ilkelerin, münhasıran Türk Mahkemeleri için geçerli olacağı açık ve tartışmasız kabul edilen bir belirlemedir. “

Karşı Oy:

“Tenfizi istenen kararın kamu düzenine aykırı olup olmadığı gerekçe ile saptanabilir.”

“Avrupa insan Hakları Sözleşmesinin 45.maddesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi hükümlerinin ve kararların gerekçeli olmasını şart koştuğu gibi sözleşmenin 6 maddesi de adil yargılama hakkı başlığı altında kararların gerekçeli olmasına değinmektedir. “

“Tenfizi istenen kararın kamu düzenine aykırılık teşkil edip etmeyeceği hüküm fıkrası (sonucu), ile gerekçenin birlikte değerlendirilmesi ile …” saptanabilir.

--------------
SORU:
Hükmün kamu düzenine açıkça aykırı bulunmaması, tenfiz şartlarından (m.5718/54/1-c) olduğuna göre…

Aykırılığın olup olmadığı nasıl tespit edilebilir ? Üstelik tenfizi talep edilen hükmün gerekçesi yoksa…

Saygılarımla
Old 20-09-2012, 10:46   #3
Av. Hulusi Metin

 
Varsayılan Kavram

1.Tenfiz
2.Kamu düzeni
3.Kamu düzeninin tenfize etkisi
4.Hükmün kamu düzenine aykırılığının belirlenmesi
5.Kamu düzeni ve gerekçenin varlığı
6.Hüküm ve gerekçe

“…tenfiz hakiminin ilamda mevcut olan bir gerekçeyi inceleyip değerlendirmesi de söz konusu olamaz…" (Çoğunluğun görüşü)

ise…

SORU:
Hükmün kamu düzenine aykırılığının belirlenmesi nasıl, neye göre yapılacak?

Saygılarımla
Old 22-09-2012, 06:55   #4
Av. Hulusi Metin

 
Varsayılan İrdeleme

Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nun 29.11.2010 tarih ve 158 sayılı Kararı ile ...

"...kararları arasında görüş aykırılığı bulunduğu ve farklı uygulamaların sürdürüldüğü sonucuna varıldığından; aykırılığın İçtihatları Birleştirme Hukuk Genel Kurulunca giderilmesi gerektiğine, görüşme tarihinin daha sonra Birinci Başkanlıkça belirlenmek üzere raportör üye görevlendirilmesine..." karar verilmişken ...

Yargıtay İçtihatları Birleştirme Hukuk Genel Kurulu'nun 10.02.2012 tarihli oturumunda

"... esasa girişilmezden önce; öncelikle içtihatlar arasında görüş aykırılığı bulunduğu ve bu aykırılığın İçtihatların birleştirilmesi yoluyla giderilmesi gerektiğine..." ---"tekrar oylamaya sunularak"--- karar verilmiş olması (Karşı oy)

1)2797 sayılı Yargıtay Kanununun 3.10. ve 45. maddelerine aykırı mıdır?

2)Yargıtay İçtihatları Birleştirme Hukuk Genel Kurulu,
Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nun "birleştirme" yönündeki kararına aykırı bir karar verebilir mi?

Saygılarımla
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
yabancı mahkeme kararlarının tanınması-mal paylaşımı sorunu Mesut AVCI Meslektaşların Soruları 7 20-03-2013 11:17
yabancı mahkeme kararlarının icrası feyzaday Meslektaşların Soruları 1 02-07-2012 16:52
Yabancı Mahkeme İflas Kararının Türkiye'de Tanınması ve Tenfizi Serif YILMAZ Meslektaşların Soruları 5 02-06-2012 22:55
yabancı mahkeme kararının tenfizi nafaka Av. Tevrat DURAN Meslektaşların Soruları 2 16-10-2010 19:45
Yabancı mahkeme kararlarının tanınmasında tebligat sorunu Av.Hilmi Sormazoğlu Meslektaşların Soruları 2 09-12-2006 16:29


THS Sunucusu bu sayfayı 0,02877498 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.