Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

yabancı mahkeme kararının tenfizi nafaka

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 12-10-2010, 22:02   #1
Av. Tevrat DURAN

 
Dikkat yabancı mahkeme kararının tenfizi nafaka

ARKADAŞLAR
Alman Sulh-Aile mahkemesi başlıklı karar ile müvekkil kadın aleyhine olarak nafakaya hükmedilmiş.
koca ise bu kararın tenfizi için a ile mahkemesinde dava açtı

türkiyede ise mahkeme tarafların boşanmaları ile müvekkil kadın yararına nafakaya hükmetti hüküm yargıtay incelemesinden geçerek kesinleşti.

ASIL SORU İSE ŞU. YABANCI MAHKEME KARARINDA HAKİM İSMİ VE İMZASI YOK. BU KARARI MAHKEMENİN MEMURU VERMİŞ VE ONUN İMZASI VAR.
KARŞI TARAF DER Kİ TÜRK MAHKEMESİ , YABANCI MAHKEME KARARINI TARTIŞAMAZ. BUNA GÖRE YABANCI MAHKEME KARARI VAR İSE ARTIK KİMİN BU KARARI VERDİĞİNE BAKILAMAZ DER.

SİZLER NE DERSİNİZ, SOMUT KARARI OLAN MESLEKTAŞLARIMIN BİLHASSA KATKILARINI BEKLERİM. SAĞLIKLI HUZURLU YAŞAMLAR DİLERİM
Old 16-10-2010, 13:46   #2
Gemici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Canbazoğlu
Asil Soru İse Şu. Yabanci Mahkeme Kararinda Hakİm İsmİ Ve İmzasi Yok. Bu Karari Mahkemenİn Memuru VermİŞ Ve Onun İmzasi Var.
KarŞi Taraf Der Kİ TÜrk Mahkemesİ , Yabanci Mahkeme Kararini TartiŞamaz. Buna GÖre Yabanci Mahkeme Karari Var İse Artik Kİmİn Bu Karari VerdİĞİne Bakilamaz Der.

Sİzler Ne Dersİnİz, Somut Karari Olan MeslektaŞlarimin Bİlhassa Katkilarini Beklerİm. SaĞlikli Huzurlu YaŞamlar Dİlerİm

Sayın Canbazoğlu,

Alman Hukuk sisteminde Rechtspfleger diye adlandırılan bir fonksiyon var. Rechtspfleger'i sizin belirttiğiniz gibi 'Mahkeme Memuru' olarak Türkçe'ye çevirebiliriz ama bu çeviri Rechtspfleger'in tam karşılığı değil bence. Rechtspfleger sıradan bir mahkeme memuru veya katibi değildir. Çünkü Rechtspfleger'ler kanunun kendilerine verdiği yetkiye dayanarak mahkeme tarafından yapılması gereken bazı adli işleri yapabilirler ve karar verebilirler. Yetkili oldukları konularda verdikleri kararlar mahkeme kararı sayılır.

Belirttiğim sebepten dolayı söz konusu ettiğiniz kararın geçerli bir karar olduğunu düşünüyorum. Dikkat edilmesi gereken konu kararın kesinleşmiş olup olmadığı konusu.

Bilinmesi gereken ikinci konu nafaka konusunda verilen kararların değişebilirliği; nafaka ödenip ödenmiyeceği konusu tarafların mali gücüne ve nafakaya ihtiyaç olup olmadığına göre değişebilir. Tarafların mali durumları değişti ise nafaka ödenip ödenmiyeceği ve ödenecek nafakanın miktarı değişebilir.

Saygılarımla
Old 16-10-2010, 19:45   #3
BALDIRAN

 
Varsayılan

Merhaba.Türk mahkemesi,Türk kamu düzenine açıça aykırılık teşkil etmediği, Türk mahkemesinin münhasır yetkisine girmediği, ve davalının savunma hakkı kısıtlanmadığı sürece, tenfiz/tanıma davasında yabancı mahkeme kararını tartışamaz.(5718 sayılı yasanın54.maddesi)Ancak bu, yetkili yargı organınca verilmiş kararlar için geçerlidir, yani, siz, o kararının o ülke hukukuna göre yetkili olmayan bir makam tarafından verildiğini iddia ediyorsanız, bunu belgelemek kaydıyla (ör.Dış işleri bakanlığına sordurarak) tenfize itiraz edbilirseniz. Tabiki, meslektaşımın dediği gibi, nafaka konusunu her zaman yeniden yargı önüne getirmek mümkün. Saygılar
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Yabancı Mahkeme Kararının Tercümesi Kemosabe Meslektaşların Soruları 1 20-01-2010 21:02
Acilll!!!Fransız Mahkeme Kararının Tanıma ve Tenfizi hera2274 Meslektaşların Soruları 5 24-01-2009 11:41
yabancı mahkeme kararının türkiyede icrası? Av.Öznur A. Arabacı Meslektaşların Soruları 3 16-11-2007 10:54
yabancı ülkede verilen nafaka kararının tanınması altiokebru Meslektaşların Soruları 3 16-02-2007 20:04


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04062200 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.