Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Boşanma davası yetki

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 21-06-2011, 16:03   #1
Av. ikahveci

 
Varsayılan Boşanma davası yetki

Arkadaşlar bu konuda onlarca görüş ve karar paylaşılmış. Tekrar benzer bir konu açmak istemezdim ancak sorumun cevabını net bulamadım. Müvekkilim 3 yıldır evli. Eşiyle anlaşamıyorlar. Eşi başka bir şehre, anne babasının yanına gittikten bir ay sonra boşanma davası açıyor. Aynı zamanda mernis adresini de değiştiriyor. Biz yetki itirazında bulunduk. Boşanma davasını başka şehirde açmak maksadıyla mernis adresini değiştirmiştir diye. Bu konuda örnek karar ya da bilgisi oaln arkadaşlar paylaşırsa sevinirim. İyi günler.....
Old 22-06-2011, 08:38   #2
şahika

 
Varsayılan

Değerli meslektaşım, konuyla ilgili olarak işinize yarayacak Yargıtay Kararları ve görüşler
http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=7745 de paylaşılmış. Göz atmanızı öneririm.

Saygılarımla...
Old 22-06-2011, 09:12   #3
tiryakim

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. ikahveci
Arkadaşlar bu konuda onlarca görüş ve karar paylaşılmış. Tekrar benzer bir konu açmak istemezdim ancak sorumun cevabını net bulamadım. Müvekkilim 3 yıldır evli. Eşiyle anlaşamıyorlar. Eşi başka bir şehre, anne babasının yanına gittikten bir ay sonra boşanma davası açıyor. Aynı zamanda mernis adresini de değiştiriyor. Biz yetki itirazında bulunduk. Boşanma davasını başka şehirde açmak maksadıyla mernis adresini değiştirmiştir diye. Bu konuda örnek karar ya da bilgisi oaln arkadaşlar paylaşırsa sevinirim. İyi günler.....

T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi

Esas:2011/4966

Karar:2011/5729
Tarih:31.03.2011

-YARGITAY İLAMI-

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm
yetki itirazına yönelik temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

Davalı kadın tarafından yasal süresi içerisinde
yetki itirazında bulunulmuştur. Yetki itirazı ilk itirazlardan olup; usulüne uygun olan yetki itirazının hadise şeklinde incelenmesi gerekir (HUMK. md. 187/2, 222 - 225). Taraflara, yetki itirazına yönelik delilleri olup olmadığının sorulması ve delil bildirmeleri halinde, deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi doğru görülmemiştir.

SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, oyçokluğuyla karar verildi. 31.03.2011 ( Prş )

KARŞI OY YAZISI

Boşanma ve ayrılık davaları, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesinde açılabilir (TMK. md. 168). bu yerlerden birini tercih, davayı açana aittir. Dava, bu yerlerin dışında bir yerde açılmış ise, seçim hakkı davalıya geçer ve davalı kanunda gösterilen
yetkili yerlerden birini tercih ederek (yetkili göstererek) yetkisizlik itirazında bulunabilir.

Merkezi Adres Kayıt Sisteminde, davacının yerleşim yerinin Karşıyaka, davalının yerleşim yerinin ise Gölbaşı (Ankara) olduğu ve tarafların davadan önce son defa altı aydan beri Karşıyaka’da birlikte oturdukları anlaşılmaktadır. Adres Beyan formundaki bildirimler , aksi sabit oluncaya kadar geçerlidir.( Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliği md. 13/1). Tarafların, bu formdaki kendi beyanlarının aksini gösteren bir delil yoktur. Dava, İzmir’de ikame edilmiştir. İzmir, kanunda gösterilen ( md. 168)
yetkili yerlerden değildir. Bu durumda tercih hakkı davalıya geçmiş , davalı da yetki itirazında “kendi yerleşim yerini” yetkili olarak göstermiştir. Bu hukuki durum karşısında “Gölbaşı’nın yetkili olduğu” benimsenerek mahkemece yetkisizlik kararı verilmesinde bir isabetsizlik yoktur. Bu itibarla kararın onanması gerektiği düşüncesiyşe değerli çoğunluk görüşüne katılmıyoruz.

Üye : M. K.

Üye : İrfan Okur


Old 22-06-2011, 14:56   #4
Av.Nazife Eytemiş BAŞAR

 
Varsayılan

Üzgünüm ama bu konuda size yardımcı olacak karar yok,çünkü ben de çok araştırdım benzer davamdamernis adresi yerleşim yeri kabul ediliyor ve Sayın mahkeme yetki itirazını kaale almıyor!üstelik benim davamda davacı taraf kendi adresiyle birlikte davalı müvekkilin adresini de taşımış hızını alamayıp
Old 22-06-2011, 16:03   #5
Av. Güneş

 
Varsayılan

Boşanma davası açan eş, kendisine başka bir şehirde yeni bir yerleşim yeri edinmiş ve bu yerde ikamet etmekte, dolayısıyla bu yeni yerleşim yerinde dava açamaması için hiçbir neden yok.
Old 23-06-2011, 13:17   #6
krizantem

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım Av.İkahveci....1 yıl kadar önce tıpatıp benzer şekilde davalısı olduğumuz bir boşanma davasında yetki itirazında bulunmuş idik Ve fakat yerel mahkemece bu itirazımız kabul görmediği gibi, dava neticesinde temyizimiz üzerine Yargıtay mahkeme kararını ne yazık ki onamıştır.
Saygılar...
Old 19-07-2011, 14:55   #7
Av. ikahveci

 
Varsayılan

Arkadaşlar dün duruşmam vardı. Hakim yetki itirazımı kabul etti. Oley)) sunduğum örnek yargıtay kararı şu :T.C. YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas: 2006/2-687
Karar: 2006/705
Karar Tarihi: 08.11.2006
ÖZET: Taraflar 9.1.2003 tarihinde evlenmişler. 26.8.2004 tarihine kadar Hatay İli merkez Antakya ilçesinde oturmuşlardır. Davacı kadın tarafların yerleşim yerinden ayrıldıktan kısa bir süre sonra iş bu davayı 10.9.2004 tarihinde Altınözü'nde açmıştır. Nüfusa kayıtlı olunan yeri yerleşim yerine karine kabul edilirken 1587 sayılı Nüfus Kanunu'nun 28. maddesinin 21.10.2003 gün 4992 sayılı Kanunun 1. maddesi ile yürürlükten kaldırıldığından bu karineden vazgeçilmiş. 29 Nisan 2006 tarihinde yürürlüğe giren 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda da böyle bir karineye yer verilmemiştir.

(4721 S. K. m. 19, 20, 168) (1587 S. K. m. 4, 28)
Dava: Taraflar arasındaki <boşanma> davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Altınözü Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 04.05.2005 gün ve 2004/222 E. 2005/97 K. sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 2.Hukuk Dairesinin 13.03.2006 gün ve 2006/2338 E. 2006/3343 K. sayılı ilamı ile;
(... Boşanma davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir. (TMK.168.md) Taraflar 9.1.2003 tarihinde evlenmişler, bu dava 10.9.2004 tarihinde açılmıştır. Tarafların 26.8.2004 tarihine kadar Hatay'da oturdukları anlaşılmaktadır. Davacı kadının yerleşim yerinin Altınözü olduğuna ilişkin bir kanıt bulunmamaktadır. Yetki itirazının kabulü gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır...),
Gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Karar: Dava boşanma istemine ilişkindir.
Davacı vekili; davalının evlilikten kısa bir süre sonra evlilik birliğinin kendisine yüklediği sorumluluktan uzak davrandığını, evini ve eşini yok sayan bir yaşam tarzına girdiğini, eşini sürekli aşağıladığını ve hakaret ettiğini, davalının evin kilidini değiştirdiğini ve davacının eve girmesini engellediğini, eve 5-6 kişi getirerek onları yerleştirdiğini, davacının şahsi eşyalarını ancak polis nezaretinde alabildiğini, davalının Suudiarabistan'da çalıştığını Türkiye'ye geldiğinde ise zamanını Antalya ve İstanbul'da geçirdiğini ileri sürerek tarafların boşanmalarına, 750.000.000 TL. nafakaya, 25 milyar maddi 25 milyar manevi tazminatın davalıdan alınmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili; davacının Altınözü'nde ikamet etmediği gibi tarafların son 6 aydır ikamet ettikleri yerin de Altınözü olmadığını, davacının son ikametgahının Antakya olduğunu ileri sürerek yetkisizlik itirazında bulunmuştur.
Mahkemenin; <davanın kabulüne> dair verdiği karar, Özel Daire'ce yukarıda yazılı gerekçeyle bozulmuş; Yerel Mahkeme TMK. nun 19. ve 20. maddelerinde yerleşim yerinin kişinin sürekli kalma niyeti ile oturduğu yer olduğunun ve yerleşim yerinin değiştirilmesinin yenisinin edinilmesine bağlı olduğunun belirtildiği bu durumda davacının yeni bir yerleşim yeri edinebileceği ve bu yerin de ayrılık sonrası ana babasının adresi ve nüfusa kayıtlı olan yer Altınözü ilçesi Keskincik köyü olduğu, TMK. nun 168. maddesinde yetkili mahkemenin eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesi olduğunun belirtildiği, tüm bunlar nazara alındığında Altınözü Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesinin yetkili olduğu> gerekçesi ile direnme kararı vermiştir.
Özel Daire ile Yerel Mahkeme arasındaki uyuşmazlık; davacının yerleşim yerinin Altınözü mü? yoksa Hatay mı? olduğu noktasındadır.
TMK. nun 19. maddesinde <Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir. Bir kimsenin aynı zamanda birden çok yerleşim yeri olamaz> hükmünü taşımakta.
TMK. nun 20. maddesi ise, <Bir yerleşim yerinin değiştirilmesi yenisinin edinilmesine bağlıdır> hükmünü içermektedir.
TMK. nun 168. maddesi ise;<Boşanma davalarında yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir> hükmünü getirmiştir.
Somut olayda taraflar 9.1.2003 tarihinde evlenmişler. 26.8.2004 tarihine kadar Hatay İli merkez Antakya ilçesinde oturmuşlardır. Davacı kadın tarafların yerleşim yerinden ayrıldıktan kısa bir süre sonra iş bu davayı 10.9.2004 tarihinde Altınözü'nde açmıştır.
Davacı kadın, 26.8.2004 tarihinde Antakya Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği şikayet dilekçesinde yerleşim yeri adresini Ürgen Paşa Mahallesi 31. Sok. Kapan Apartmanı No:1 Antakya olarak göstermiştir.
Bu nedenle davacı kadın TMK 19, 20 ve 168. maddeleri gereğince yerleşim yerinin Altınözü olduğunu kanıtlayamadığı gibi, delil listesinde belirttiği tanıkların adresi de Antakya'dır.
Yargıtay Yüksek 2. Hukuk Dairesi önceleri 1587 sayılı Nüfus Kanunu'nun 4 ve 28. maddeleri gereğince nüfusa kayıtlı olunan yeri yerleşim yerine karine kabul ederken 1587 sayılı Nüfus Kanunu'nun 28. maddesinin 21.10.2003 gün 4992 sayılı Kanunun 1. maddesi ile yürürlükten kaldırıldığından bu karineden vazgeçilmiş. 29 Nisan 2006 tarihinde yürürlüğe giren 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda da böyle bir karineye yer verilmemiştir.
Hal böyle olunca; Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
Sonuç: Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı HUMK. nun 429. maddesi gereğince BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine, 08.11.2006 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Old 19-07-2011, 17:13   #9
Av.Barış Kılıç

 
Varsayılan

İlginç... Bildiğim kadarıyla Yargıtayın son dönem içtihatları boşanma davası açan kadının baba evine yerleşmesii yada yerleşim yerini değiştirmesi durumunda yeni yerleşim yerinde dava açabileceği yönünde.
Old 20-07-2011, 10:30   #10
Av. Güneş

 
Varsayılan

Alıntı:
"Davacı kadının yerleşim yerinin Altınözü olduğuna ilişkin bir kanıt bulunmamaktadır."

Anahtar cümle bu. Eğer kadın, Altınözü’nde oturduğu mahallenin muhtarından ikametgah belgesi alarak mahkeme sunmuş olsaydı yetki itirazı reddedilirdi.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Boşanma davası, yetki itirazı, karşı dava, terke dayalı boşanma Av.Arzu Erkan Meslektaşların Soruları 6 10-01-2011 11:36
Boşanma Davası 193/son ve yetki sorunu AVUKATATAŞ Meslektaşların Soruları 5 29-10-2010 15:40
karşı boşanma davası , yetki meselesi. (Süre nedeniyle ACİLdir.) krizantem Meslektaşların Soruları 10 12-06-2009 17:21
derdest boşanma davası sırasında açılan tedbir nafakası + yetki çınarözcan Meslektaşların Soruları 1 23-04-2008 13:21


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05487990 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.