Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

YARGITAY HGK.2004/1-6 E.-2004/11 K. İçtihat

Üyemizin Özeti
Dava konusu taşınmazın önceden paylı mülkiyet üzere olduğu, daha sonra davacının diğer paydaşların payını alarak müstakil malik hale geldiği anlaşılmaktadır.Davalı, taşınmaz paylı halde iken paydaşlardan biri ile yaptığı kira sözleşmesine dayanmıştır.Pay ve paydaş çoğunluğunun temsil edilmediği kira sözleşmesine değer verilemez.(Ayrıca Bknz: 27.11.1946 tarih 28/15 sayılı İnançları Birleştirme Kararı)Hal böyle olunca, mahallinde yeniden keşif yapılarak davalılar tarafından elatılan yerlerin saptanması ve eski hale getirilmesi için ne gibi işlemler yapılacağının bilirkişilerden sorulup rapor alınması ve ondan sonra bir karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu üzere davanın reddi doğru değildir.
(Karar Tarihi : 21.01.2004)
Taraflar arasındaki "elatmanın önlenmesi ve eski hale getirme" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Sivrihisar Asliye Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 21.11.2002 gün ve 2002/37 E. 503 K. sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 1.Hukuk Dairesinin 24.4.2003 gün ve 4184-4881 sayılı ilamı ile; (...Dava, çaplı taşınmaza elatmanın önlenmesi ve eski hale getirme istemine ilişkindir.

Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.

Dosya içeriğinden ve toplanan delillerden; dava konusu 178 parsel sayılı taşınmazın öncesinin paylı mülkiyet üzere olduğu, daha sonra davacının diğer paydaşların payını alarak müstakil malik hale geldiği anlaşılmaktadır. Davalı, taşınmaz paylı halde iken paydaşlardan biri ile yaptığı kira sözleşmesine dayanmıştır. 27.11.1946 tarih 28/15 sayılı İnançları Birleştirme Kararında değinildiği üzere, pay ve paydaş çoğunluğunun temsil edilmediği kira sözleşmesine değer verilemez.

Hal böyle olunca, mahallinde yeniden keşif yapılarak davalılar tarafından elatılan yerlerin saptanması ve eski hale getirilmesi için ne gibi işlemler yapılacağının bilirkişilerden sorulup rapor alınması ve ondan sonra bir karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu üzere davanın reddi doğru değildir. Davacının temyiz itirazları yerindedir....) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.

TEMYİZ EDEN : Davacı

HUKUK GENEL KURULU KARARI

Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:

Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.

S O N U Ç : Davacının temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı H.U.M.K.nun 429.maddesi gereğince BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine 21.1.2004 gününde, oybirliği ile karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Medeni Kanunu MADDE 693 :Paydaşlardan her biri, diğerlerinin hakları ile bağdaştığı ölçüde paylı maldan yararlanabilir ve onu kullanabilir.

Uyuşmazlık hâlinde yararlanma ve kullanma şeklini hâkim belirler. Bu belirleme, paylı malın kullanılmasının zaman veya yer itibarıyla paydaşlar arasında bölünmesi biçiminde de olabilir.

Paydaşlardan her biri, bölünemeyen ortak menfaatlerin korunmasını diğer paydaşları temsilen sağlayabilir.

Gerekçesi için Bkz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Mehmet KARAUSTA
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 08-01-2011

THS Sunucusu bu sayfayı 0,04446697 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.