Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Esas: 1990/965 ; Karar: 1991/2663 İçtihat

Üyemizin Özeti
Gecikilen ödeme dönemleri için borçlunun yapması gereken munzam ödemeler uygulamada vade farkı, finansman masrafı vs. adlarla ifade edilse bile bunların hukuki nitelikçe dönem ve oranı sözleşmeyle belirlenmiş temerrüt faizi olduğu düşünülmelidir.
(Karar Tarihi : 29.4.1991)
DAVA : Taraflar arasındaki davadan dolayı İstanbul Asliye 6. Ticaret Mahkemesince verilen hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş olmakla gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : Davacı vekili müvekkili şirketin bölge bayii olan davalı ile süregelen emtia alış - verişleri nedeniyle müvekkilinin cari hesap bakiyesi alacağı 5.719.955,17 TL nın birikmiş kanuni faiziyle birlikte bağlı olduğu 7.650.441,17 TLnın takip tarihinden itibaren davalının itirazı sonucu durduğunu iler sürerek itirazın iptaline ve % 15 den az olmamak üzere inkar tazminatının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.

Davalı vekili cevabında müvekkilinin ikametgahının Burdur'da olması itibariyle İstanbul Mahkemesinin yetkisiz olduğunu müvekkilinin aldığı malların bedelini ödediğini ve borcu kalmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.

Mahkemece davanın sözleşmeden doğan para alacağına ilişkin olması karşısında davacının kendi ikametgahının bulunduğu yerde de takip yapabileceği ve dava açabileceği cihetle yetki itirazının varit görülmediği davalının satın aldığı mal bedellerinin asıllarını ödemekle birlikte geç ödemeleri nedeniyle sözleşme hükümleri uyarınca aylık % 5 finansman masrafı ödemekle yükümlü olduğu davacının finansman farkı belirlendiği, ancak bu alacağı ancak takipten sonraki için faiz isteyebileceği gerekçesiyle 5.719.955 TL alacağın takipten itibaren yıllık % 30 faiziyle birlikte devamını mümkün kılacak şekilde itirazın iptaline mezkür meblağın % 15'i nisbetinde inkar tazminatının tahsiline karar verilmiştir.

Hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.

1 - (...)

2 - Taraflar arasındaki sözleşmeye göre davacının sattığı emtiaya ilişkin olarak davalıya fatura ettiği hemen borcunun belirli sürede ödenmemesi halinde davalının geciken her ay için % 5 finansman masrafı (vade farkı) ödemesi öngörülmüştür. Peşin satış bedelinin belirli sürede ödenmemesi halinde gecikilen ödeme dönemleri için borçlunun yapması gereken munzam ödemeler uygulamada vade farkı, finansman masrafı vs. adlarla ifade edilse bile bunların hukuki nitelikçe dönem ve oranı sözleşmeyle belirlenmiş temerrüt faizi olduğu kuşkusuzdur.

BK.nun 104/f. III maddesinin emredici hükmüne nazaran birikmiş temerrüt faizi alacağına yeniden temerrüt faizi yürütülemez. Dava konusu alacağın tamamının kabul edildiğine göre davacının bu alacağına takipten sonrası için yeniden temerrüt faizi yürütülmesi anılan yasa hükmüne aykırıdır. Mahkemece davacının takip tarihi itibariyle talepte haklı bulunduğu 5.719.955 TL. alacağa hasren itirazın iptaline karar verilmek icap ederken tamamı temerrüt faizinden oluşan bu alacağa takipten sonrası için yıllık % 30 nispetinde temerrüt faizi yürütülmesine imkan verir şekilde iptal hükmü tesisi isabetsiz olup hükmün bu sebeple bozulması lazım gelmiştir.
Üye Notu : İşbu kararın özet bölümü tarafımızdan yazılmış olup, karar metni kazancı yayınlarından alınmıştır.
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Ticaret Kanunu MADDE 8 :III - TİCARİ İŞLERDE FAİZ:

       1. MUKAVELE SERBESTİSİ:

       Madde 8 - Ticari işlerde faiz miktarı serbestçe tayin olunabilir.

       Üç aydan aşağı olmamak üzere faizin ana paraya eklenerek birlikte tekrar faiz yürütülmesi şartı, yalnız cari hesaplarla borçlu bakımından ticari iş mahiyetini haiz olan karz akitlerinde muteberdir.

       Ödünç para verme işleri, bankalar, tasarruf sandıkları ve tarım kredi kooperatifleri hakkındaki hususi hükümler mahfuzdur.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Mehmet Saim DİKİCİ
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 05-11-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03278399 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.