Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

818 S.lı Borçlar Kanunu (Eski) MADDE 1
İki taraf karşılıklı ve birbirine uygun surette rızalarını beyan ettikleri takdirde, akit tamam olur.

       Rızanın beyanı sarih olabileceği gibi zımni dahi olabilir.

Elektronik Sözleşmelerde Taraf Sorunu

Üyemizin Notu: Bilgisayarın ve diğer veriyi sayısallaştıran teknolojik araçların sözleşmeyi kuran iradeyi karşı tarafa iletmek için adeta bir aracı olarak kullanıldığı örneklerde elektronik sözleşmede taraf kavramı önemli bir özellik arzetmemektedir. Bu noktada geleneksel sözleşmelerde olduğu gibi, sözleşmenin taraflarının icap ve kabul iradesini oluşturan gerçek ya da tüzel kişi olduğu tartışmadan varestedir. Bu irade beyanının iletildiği araç ise hukuki açıdan çok önemli değildir. Bu noktada bilgisayarın fonksiyonu telefonla akdedilen bir sözleşmede telefonun durumundan farklı olmayacaktır ve bilgisayarın akit içindeki yeri sözleşmenin kuruluş anı ya da irade beyanının iletilmesi ile ilgili konularda çeşitli tartışmalara yol açsa da, akdin tarafı ile ilgili hiçbir sorun hasıl etmeyecektir.

Ancak bilgi işlem teknolojisinin iradenin oluşması sürecine aktif katılımı söz konusu olduğunda “âkit” kavramı daha bulanık bir hal almakta ve elektronik sözleşmenin taraflarını doğru tesbit etmek güçleşebilmektedir. Elektronik sözleşmelerin hukuken en ilginç tartışmalarından biri bu noktada karşımıza çıkmakta ve bilgisayar tarafından akdedilen akitte tarafların doğru tesbiti ve Elektronik Aracının bu akit içindeki hukuki konumu önemle irdelemeyi gerektirmektedir.

Elektronik sözleşmelere has olmamakla birlikte, en yaygın olarak elektronik sözleşmelerde rastlanılan tarafa ilişkin bir diğer problem ise “anonim taraf” sorunudur. Geleneksel sözleşmelerde pek sık rastlanmayacak olan, sözleşme akdi sırasında taraflardan birinin kimliğinin ve hatta bazen varlığının şüpheli, bilinmeyen olma durumu elektronik sözleşmelerde adeta geçer kural haline gelebilmektedir. Bu nokta da söz konusu sözleşmelerde tarafa ilişkin tartışılması gereken bir başka hukuki konudur.



(*) Sinan Öztürk Elektronik Sözleşmeler (Kuruluş ve Geçerlik Şartları) – İ.Ü.SBE.Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, 2002, sf.14


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Sinan ÖZTÜRK
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 15-12-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03118896 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.