Üyemizin Notu:
Gerekçe; Yürürlükteki Kanunun 519 uncu maddesini karşılamaktadır.
Bu maddenin konu başlığı "I. Ehliyet"' şeklindedir. Genel işlem ehliyeti ile bazı işlemlerde aranan özel ehliyetin karıştırılmaması için, başlığın "I. Mirasa ehliyet" şeklinde düzenlenmesi daha isabetlidir, örneğin bağışlamayla ilgili Borçlar Kanununun 235 inci maddesinde kenar başlık sadece ehliyet değil "Bağışlamaya ehliyet" şeklindedir. Bu nedenle maddenin bu konu başlığı -Mirasa ehliyet- şeklinde değiştirilmiştir. Böylece mirasçı olabilme ehliyetinin ifade edilmek istendiği açıklık kazanmaktadır.
Madde, İsviçre Medenî Kanununun S39 uncu maddesindeki aslına uygun olarak iki fıkra hâline getirilmiştir.
Maddenin birinci fıkrasında "Mirasa ehil olmayanlar" bu Kanuna göre ehil olmayanlarla sınırlı tutulmuştur. Zira Anayasamızın 35 inci maddesi herkesin miras ve mülkiyet hakkına sahip olduğu temel kuralını koymuştur. 1984 tarihli öntasarıda olduğu gibi "Mirasçı olma ehliyeti kanunen kaldırılanlar" şeklindeki bir ifade kullanılacak olursa, bu ifade dolayısıyla maddenin Anayasaya aykırı olması sorunu gündeme gelebilecektir. Bu nedenle maddede "Bu Kanuna göre mirasa ehil olmayanlar dışındaki herkes" ifadesi kullanılmıştır.
Maddenin ikinci fıkrasına tüzel kişiliği olmayan kişi topluluklarına belli bir amacı gerçekleştirmek üzere yapılan kazandırmalarda bu kişilerin mirası hep birlikte edinmiş olacakları ifadesi konulmuştur. Zira, ancak kişiliğe sahip olanlar hak edinebilecekleri için, tüzel kişiliği, yani kişiliği olmayan topluluklara yapılan kazandırmaları, bu topluluğu oluşturan kişilerin hep birlikte edinebilmeleri olanağı getirilmiştir.
|