Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi, Esas: 2011/4306, Karar: 2012/5195 İçtihat

Üyemizin Özeti
Taraflar arasındaki ihale sözleşmesinde; sözleşmenin feshine ilişkin şartları düzenleyen maddede, sözleşmenin idarece veya yüklenici tarafından feshedilmesine ilişkin şartlar ve sözleşmeye ilişkin diğer hususlarda 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ile Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir. Sözleşmenin bu hükmü delil sözleşmesi niteliğinde olmakla mahkeme ve Yargıtay'ca re'sen gözetilir.
(Karar Tarihi : 09.07.2012)
"Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

Dava, teminat mektubunun güncellenmiş değerinin tahsili istemiyle açılmış olup, mahkemenin davanın kısmen kabulüne dair kararı davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacının aşağıdaki bendin dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.

2-Davacının diğer temyiz itirazlarına gelince;

Davacı vekili, davalı yüklenici ile Alanya-Gazipaşa Devlet yolundaki Kesterli Gurubu (Kesterli-Mahmutlar-Kargıcak) köprülerinin yapımı konusunda sözleşme imzalandığını, davalının edimlerini yerine getirmemesi nedeniyle 17.01.2007 tarihinde sözleşmenin feshedildiğini, fesih nedeniyle davalı tarafından verilen teminat mektubunun irat kaydedilmesi gerektiğini, ancak; başlangıçta sunulan teminat mektubunun vadesinin dolması ve uyarılara rağmen süresinin uzatılmaması nedeniyle bu işlemin gerçekleştirilmediğini belirterek 94.896,38 TL alacağın sözleşmenin fesih tarihinden itibaren işleyecek faiziyle birlikte tahsilini istemiş, mahkemece; yapılan yargılama sonunda teminat mektubu tutarı olan 83.857,08 TL alacağın fesih tarihinden itibaren faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmiştir.

Taraflar arasında yapılan 12.07.2005 günlü eser sözleşmesinin, sözleşmenin feshine ilişkin şartları düzenleyen 27. maddesinde; sözleşmenin idarece veya yüklenici tarafından feshedilmesine ilişkin şartlar ve sözleşmeye ilişkin diğer hususlarda 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ile Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir. Sözleşmenin bu hükmü delil sözleşmesi niteliğinde olduğundan görevi gereği mahkeme ve Yargıtay'ca kendiliğinden gözetilir. Sözü edilen 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nun 22/2. maddesinde ise; bu kanunun 19,20 ve 21. maddelerine göre sözleşmenin feshedilmesi halinde kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar, alındığı tarihten gelir kaydedileceği tarihe kadar Devlet İstatistik Enstitüsü'nce yayımlanan aylık toptan eşya fiyat endeksine göre güncelleneceği, güncellenen tutar ile kesin teminat ve varsa ek kesin teminatların tutarı arasındaki farkın yükleniciden tahsil edileceği hükmüne yer verilmiştir. Kanunun bu hükmü uyarınca, davalı yüklenici tarafından iş sahibi davacıya 12.07.2005 tarihinde verilen kesin teminat mektubunun verildiği tarihten gelir kaydedileceği 17.01.2007 fesih tarihine kadar Devlet İstatistik Enstitüsü'nce yayımlanan aylık toptan eşya fiyat endeksine göre güncellenmiş değerinin bilirkişiye hesap ettirilip hüküm altına alınması gerekirken, yasanın bu hükmüne aykırı olarak sadece teminat miktarı kadar alacağa hükmedilmesi doğru olmamış, kararın bu sebeple bozulması gerekmiştir.

KARAR : Yukarda 1.bent uyarınca davacının sair temyiz itirazlarının reddine, 2.bent uyarınca kabulü ile kararın açıklanan gerekçelerle BOZULMASINA, 09.07.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi."
İlgili Mevzuat Hükmü : Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu MADDE 22 :19 uncu maddeye göre yüklenicinin fesih talebinin idareye intikali, 20 nci maddenin (a) bendine göre belirlenen sürenin bitimi, 20 nci maddenin (b) bendi ile 21 inci maddeye göre ise tespit tarihi itibariyle sözleşme feshedilmiş sayılır. Bu tarihleri izleyen yedi gün içinde idare tarafından fesih kararı alınır. Bu karar, karar tarihini izleyen beş gün içinde yükleniciye bildirilir.

19, 20 ve 21 inci maddelere göre sözleşmenin feshedilmesi halinde, kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar alındığı tarihten gelir kaydedileceği tarihe kadar Devlet İstatistik Enstitüsünce yayımlanan aylık toptan eşya fiyat endeksine göre güncellenir. Güncellenen tutar ile kesin teminat ve varsa ek kesin teminatların tutarı arasındaki fark yükleniciden tahsil edilir.

Hakedişlerden kesinti yapılmak suretiyle teminat alınan hallerde, alıkonulan tutar gelir kaydedileceği gibi, sözleşmenin feshedildiği tarihten sonra yapılmayan iş miktarına isabet eden teminat tutarı da birinci fıkra hükmüne göre güncellenerek yükleniciden tahsil edilir.

Gelir kaydedilen teminatlar, yüklenicinin borcuna mahsup edilemez.

19, 20 ve 21 inci maddelere göre sözleşmenin feshedilmesi halinde, yükleniciler hakkında 26 ncı madde hükümlerine göre işlem yapılır. Ayrıca, sözleşmenin feshi nedeniyle idarenin uğradığı zarar ve ziyan yükleniciye tazmin ettirilir.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 08-09-2013

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03118396 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.