Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

AnaY. MADDE 15

     
 
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası MADDE 15
IV. Temel Hak ve Hürriyetlerin Kullanılmasının Durdurulması
– Savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hallerde, milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlâl edilmemek kaydıyla, durumun gerektirdiği ölçüde temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulabilir veya bunlar için Anayasada öngörülen güvencelere aykırı tedbirler alınabilir.
(Değişik: 7.5.2004-5170/2 md.)Birinci fıkrada belirlenen durumlarda da, savaş hukukuna uygun fiiller sonucu meydana gelen ölümler dışında, kişinin yaşama hakkına, maddî ve manevî varlığının bütünlüğüne dokunulamaz; kimse din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz ve bunlardan dolayı suçlanamaz; suç ve cezalar geçmişe yürütülemez; suçluluğu mahkeme kararı ile saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz.
 2  Türkçe    (Madde son güncelleme Av. Can DOĞANEL, 28-10-2009 ) [Bu madde güncel değil mi?]
 
     
[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
Bu Maddeye İçtihat Girin

AnaY. MADDE 15 İçtihatları

Bu Maddeye Not Girin

AnaY. MADDE 15 Şerhler, Notlar, Yorumlar

Bu Maddeye Değişiklik Önerisi Girin

AnaY. MADDE 15 Değişiklik Önerileri

Bu Maddeye Çeviri Girin

AnaY. MADDE 15 Yabancı Dil Çevirileri

Bu Maddeye Türkçeleştirme Önerisi Girin

AnaY. MADDE 15 Türkçeleştirme Önerileri

– Savaş, tümedişlik, sıkıyönetim veya olağanüstü durumlarda, uluslarası kayramdan doğan yükümlülükler çiğnenmemek koşulu ile, durumun gerektirdiği ölçüde temel ülev ve özgürlüklerin kullanılması belli bir ölçüde veya tümden durdurulabilir veya bunlar için Anayasada öngörülen güvencelere aykırı önlemler alınabilir. (Değişik: 7.5.2004-5170/2 md.) Birinci bölümde belirlenen durumlarda da, savaş kayramına uygun eylemler sonucu ortaya çıkan ölümler dışında, kişinin yaşama ülevine, somutsal ve soyutsal varlığının bütünlüğüne dokunulamaz; kimse inanç, bulunç, düşünce ve görüşlerini açıklamaya zorlanamaz ve bunlardan dolayı suçlanamaz; suç ve kınçlar geçmişe yürütülemez; suçluluğu yarganak buyruğu ile saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz.
(Şerh No: 17024 - Türkçeleştiren: Metin Samet UYGUR - Tarih : 03-07-2020)

Savaş, seferberlik, sıkıyönetim ya da olağanüstü durumlarda uluslararası hukuktan doğan yükümlülükler çiğnenmemek koşuluyla durumun gerektirdiği ölçüde temel hak ve özgürlüklerin kullanımı, bir bölümüyle ya da tümüyle durdurulabilir ya da bunlar için anayasada öngörülen güvencelere aykırı önlemler alınabilir. (Değişik: 07.05.2004-5170 s.y./2.m.) Birinci bölümcede belirlenen durumlarda da savaş hukukuna uygun eylemler sonucu meydana gelen ölümler dışında kişinin yaşama hakkına, maddesel ve tinsel varlığının bütünlüğüne dokunulamaz; hiç kimse din, vicdan, düşünce ve kanılarını açıklamaya zorlanamaz ve bunlardan dolayı suçlanamaz; suç ve cezalar geçmişe yürütülemez; suçluluğu mahkeme kararı ile saptanıncaya kadar hiç kimse suçlu sayılamaz.
(Şerh No: 5008 - Türkçeleştiren: Özge YÜCEL - Tarih : 08-04-2010)

[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
THS Sunucusu bu sayfayı 0,03018689 saniyede 10 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.