Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

İşK. MADDE 27

     
 
4857 S.lı İş Kanunu MADDE 27
YENİ İŞ ARAMA İZNİ

Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.

       İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir.

       İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.
 1  İçtihat    2 Bilgi    (Madde son güncelleme Engin Özoğul, 14-10-2009 ) [Bu madde güncel değil mi?]
 
     
[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
Bu Maddeye İçtihat Girin

İşK. MADDE 27 İçtihatları

İş Kanunu'nun 27/2 düzenlemesine göre işçiye yeni iş arama izni vermeyen işveren, o süre kadar ücreti işçiye ödemek durumundadır. 27/3 düzenlemesine göre iş arama izni sırasında işçiyi çalıştıran işveren, çalıştırdığı sürenin ücretini %100 zamlı olarak ödemekle yükümlüdür.
(Şerh No: 9680 - Ekleyen: Av.Engin EKİCİ - Tarih : 18-01-2011)

Bu Maddeye Not Girin

İşK. MADDE 27 Şerhler, Notlar, Yorumlar

İŞ KANUNU TASARISI VE MADDE GEREKÇESİ
HÜKÜMETİN TEKLİF ETTİĞİ METİN: Derhal fesih hakkını kullanma süresi MADDE 27. - 25 ve 26 ncı maddelerde gösterilen ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık s...
(Şerh No: 4989 - Ekleyen: Av.Nevra ÖKSÜZ - Tarih : 08-04-2010)

İş Kanunu MADDE 27/3'deki anlam karışıklığı
İşverenin işçiyi iş arama esnasında çalıştırması durumunda işçinin bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücret hesaplanırken çalıştırıldığı süre karşılığı almaya hak kazandığı ücret ve bu ücretin yüzde yüz zamlı tutarı toplanır. Yani işçinin alacağı ücret normal ücretinin üç katıdır.
(Şerh No: 4260 - Ekleyen: Av.Adem ATA - Tarih : 09-02-2010)

Bu Maddeye Değişiklik Önerisi Girin

İşK. MADDE 27 Değişiklik Önerileri

Bu Maddeye Çeviri Girin

İşK. MADDE 27 Yabancı Dil Çevirileri

Bu Maddeye Türkçeleştirme Önerisi Girin

İşK. MADDE 27 Türkçeleştirme Önerileri

[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
THS Sunucusu bu sayfayı 0,04070997 saniyede 10 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.