25-10-2008, 16:59 | #31 | |||||||||||||||||||
|
Sayın S. Karaca, o başka tabi ki. Düriyemin güğümleri kalaylı da başka. |
25-10-2008, 17:40 | #32 |
|
Komşu kızı ile beşik kertmesi olan bir genç askerde Verem' e yakalanır. Hava değişimi alarak Yozgat' a (Akdağmadeni) gelir. Sözlüsünün ailesi genç' e kızlarını göstermek istemez. Genç tedavi için İstanbul'da hastaneye yatar. Pencerede gördüğü İncir ağacından aldığı ilhamla aşağıdaki türküyü söyler. Genç, daha sonra yakalandığı amansız hastalıktan kurtarılamayarak hastanede ölür. Ailesi, cenazesini Yozgat' a getirmez, İstanbul' da kalır.
Hastane önünde incir ağacı (annem ağacı) Doktor bulamadı bana ilacı (annem ilacı) Baştabip geliyor zehirden acı (annem vay acı) Garip kaldım yüreğime dert oldu. Ellerin vatanı bana yurt oldu. Mezarımı kazın bayıra düze (annem vay düze) Yönünü çevirin sıladan yüze (annem vay yüze) Benden selam söylen sevdiğinize (sevdiğinize) Başını koysun karalar bağlasın Gurbet elde kaldım diye ağlasın. Not : Bazı sanatçılar "Benden selam söylen sevdiğim kıza" şeklinde okumaktadır. Derleyen :Nida TÜFEKÇİ Yöre :Yozgat (Akdağmadeni) |
25-10-2008, 17:44 | #33 |
|
Lütfen türkülerimizin özüne dokunmayalım. Hele Pop, hiç karıştırmayalım.
|
25-10-2008, 18:14 | #34 |
|
Türkü ve pop iki ayrı dünyadır. Her iki müziği de dinlemek iki ayrı dünyada yaşamak kadar hoş olabilir. Türkü ile pop karışmaz, kendi yollarında gider. Kırk yıl önce keşfedilen Hafif Türk Müziği büyük ölçüde türkülerimizden besleniyordu. Kimsenin bilmediği bir Karadeniz Türküsü olan ''Derule'' Barış Manço tarafından söylendiğinde bütün ülkede çalınır olmuştu. Özdemir Erdoğan'ın Hafif Türk Müziği formunda sunmasıyla gençlik Aşık Veysel'in özlü sözlerinden haberdar olmuştu. Bu çalışmaların türkülerimize hiç bir zararı dokunmadı. Klasik Batı Müziği bestecilerimiz Nevit Kodallı ve Ferit Tüzün de türkülerimizi başka bir dünyaya taşımıştır. Keşke daha çok dünyamız olabilse. Saygılarımla |
25-10-2008, 19:06 | #35 |
|
En sevdiğim...
Sevdiğim ve her dinlediğimde duygulandığım türkülerden biri Zeynep'im türküsü.
Zeyhep'im Zeynep bu güzellik var mı Soyunda Elvan Elvan Güller Biter Bağında Arife Gününde Bayram Ayında Zeynep'im Zeynep'im Allı Zeynep'im Beş Köyün İçinde Şanlı Zeynep'im Zeynep'e Yaptırdım Altından Tarak Tara Zülüflerin Bir Yana Bırak Zeynep'e Gidemem Yollar Pek Irak Zeynep'im Zeynep'im Allı Zeynep'im Beş Köyün İçinde Şanlı Zeynep'im Söğüdün Yaprağı Narindir Narin İçerim Yanıyor Dışarım Serin Zeynep'i Bu Hafta Ettiler Gelin Zeynep'im Zeynep'im Allı Zeynep'im Beş Köyün İçinde Şanlı Zeynep'im Kangal'dan Aşağı Mamaş'ın Köyü Derindir Kuyusu Serindir Suyu Güzeller İçinde Zeynep'in Huyu Zeynep'im Zeynep'im Allı Zeynep'im Beş Köyün İçinde Şanlı Zeynep'im Bu Sivas Türküsünü çok severim. Erkan Oğur da türkünün değerini değiştirmeden gayet duygusal bir şekilde yorumlamış. |
25-10-2008, 19:10 | #36 | |||||||||||||||||||||||
|
Aşık Veyisel'in bir çok türküsü pop tarzı yorumlandığında gidip sormuşlar "Usta nasıl buluyormusunuz türkünüz biraz dejenere olmamış mı?" Aşık Veyisel ise gülüp "Ben domatesin salatasını yapıyorum, onlarda yemeğini. Ama sonuç malzeme aynı; ikimizde domatesi kullanıyoruz" demiş. |
25-10-2008, 19:50 | #37 |
|
Bahçe bahçe gezdim nar bulamadım
Hararetim bastı kar bulamadım Kendime münasip yar bulamadım Yürü de yürü fidan boylum eyvahlar olsun Bize de tüfek atanlar Allah'tan bulsun Götürün de çil atımı nalbant nallasın Sevdiğim için vuruldum anam ağlasın Çohada çakşırlarıma uçkur takmasın Yürü de yürü fidan boylum eyvahlar olsun Bize de tüfek atanlar Allah'tan bulsun Atımı bağladım duvara yakın Tabutum geliyor boyuma bakın Nişanlık çevremi yüzüme takın Selam söyleyin sevdiğime karalar takmasın Selam söyleyin anama beni unutmasın Rumeli-Reşat Şilik-Aluş Nuş |
25-10-2008, 20:16 | #38 |
|
Makaram sarı bağlar da
Kız söyler,gelin ağlar Niye ben ölmüşmüyem de Asyam karalar bağlar O perde o perde Zülfün yüzüne perde Devriyeler sardı da bizi Meğer kaderim böyle Makaram da ipliğim Asya da benim kekliğim Hiç aklımdan çıkmıyor ki Tenhalarda gezdiğim O perde o perde Zülfün yüzüne perde Devriyeler sardıda bizi Meğer kaderim böyle Sarı gülü derende de İnsaf senin nerende Kabahat sende değilde Sana gönül verende O perde o perde Zülfün yüzüne perde Kabahat sende değil de Sana gönül verende Diyarbakır,Selahattin Mazlumoğlu, Muzaffer Sarısözen Bir aşk masalını bu türküyü dinleyerek öğrendim. Şu anda 76 yaşında olan amcam henüz delikanlı iken ikinci ismi Asya olan henüz 14 yaşında bir kızı sevmiş.İstemişler yaş nedeni ile vermemişler.Kızın da gönlü amcamdaymış. Amcam da bu türküyü akşam vakitleri kızın evinin önünden geçerken söyler dururmuş.Amcam kızın büyümesini beklerken askere gitmiş.Askerdeyken henüz kız 16 yaşında iken kendinden 10 yaş büyük biriyle zorla evlendirilmiş. Herkes amcam döndüğünde ortalığın ne hale geleceğini merak ediyormuş. Kız evlendikten 1 yıl sonra amcam dönmüş.Ve aşık olduğu kıza evinin önünde yine bu türküyü söylemiş.Kız da ağlamış camdan.Ama 1 yıllıkta evliymiş.Amcam sevdiği kız bahçeye giderken ağladığı için hala kendisini sevdiğini anlamış ve kızı kaçırmış. Şimdi ki gibi filan değil 15 gün dağlarda gezmişler.Bu arada dedem gerekenleri yapmış ve iki tarafa da zaten birbirlerini seviyorlardı anlamında ortalığı yatıştırmış ve amcamla yengem geri gelmişler. Daha sonra Subay olan amcam bu hatırayı biz çocuklara hem yengemin gözlerinin içine baka baka söyler hem de anlatırdı. Çok mutlu ve güzel evlilikleri oldu.4 tane kuzenim var.. Ama hayat bazen istenilmeyen şekilde bitebiliyor. Yengem 50 yaşında kanserden vefat etti.Amcam uzunca bir süre bu türküyü yine söyledi.Ama bu sefer ağlayarak. Türküye konu olan Asya kimdir bilemem ama bu türküyü ne zaman hatırlasam gözlerim dolar bir aşk hikayesini hatırlarım. Aşkta türkü yazılmasa da olur ama bazı türküler söylendiğinde aşk yaşanabilir. Ah siz gençler diyorum bazen içimden neden türkü sevmezsiniz diye?Yaşıma bakıyorum dalga geçerler diye susuyorum. Bir ömür boyu türkü tadında bir hayatı türkü sevenlere diliyorum. Saygılarımla.. |
25-10-2008, 22:51 | #39 |
|
Herhangi bir konu da bizimkiler yani annemle babam tartışır ve küserlerdi babam da annemde her zaman aynı kıtayı ve türküyü söylerdi, biri mutfakta biri bahçe de.
Babam: -Evlerinde bir ipekten halı var Şeker yemiş dudağında balı var Bende bildim bir vefasız yarim var Ayıp derler KENDİ DÜŞEN ağlamaz Ak üstüne karaları bağlamaz. Annem: -Sabah olur güneş doğar duvara Allı gelin senin kocan avare Faydasız malayı vurma duvara İçinde salınan yar olmayınca. |
25-10-2008, 22:56 | #40 | |||||||||||||||||||||||
|
Yanıtı google amca veriyor...
Not: Sayın Nur Deniz mesajındaki aşağıdaki kısmı sildiği için benim mesajım da anlamsız kalmıştır:
|
25-10-2008, 23:12 | #41 |
|
Nur hanım, türkü seviyoruz dedik, araştırmacı türkücüyüz demedik ya
Türkü şöyle devam ediyor. Şeker aldım bağa girdim üzüme Yollar ırak, yar görünmez gözüme Uyma dedim, uydun eller sözüne Ayıp derler,kendi düşen ağlamaz Ak üstüne kareleri bağlamaz. Yöre : Gaziantep Kaynak : Fırıncı Tahir Not : Bu mesaj, Sayın Aladağ' ın yaptığı alıntı ile anlam kazanmıştır. |
25-10-2008, 23:19 | #42 | |||||||||||||||||||||||
|
Ama aşkolsun. Pes diyorum, başka da bir şey demiyorum. Ya nolur yazsanız , madem biliyordunuz neden beni yordunuz.Hem çok güzelmiş . Çok teşekkür ederim. |
25-10-2008, 23:34 | #43 |
|
Nur hanım annenizin türküsü de şöyle devam ediyor.
Havuzun başına uzanmış yatmış Kaşına gözüne kuş yuva yapmış Benim sevmelere kıyamadığım Elin berduşu ile sarılıp yatmış Yöre : Konya Kaynağı : Yöre ekibi. |
25-10-2008, 23:47 | #44 | |||||||||||||||||||||||
|
Teşekkürler karar verdim babamınki daha güzelmiş. Saygılarımla.. |
25-10-2008, 23:51 | #45 | |||||||||||||||||||||||
|
Bence de ... Zaten anneniz türküyü yalnış söylüyormuş. Doğrusu şu şekil. Sabah erken güneş vurur duvara Allı yosmam senin kocan avara Faydasız çamuru vurman duvara Yağmur yağar emeklerin zayi olur. Ne demek? biz teşekkür ederiz. |
25-10-2008, 23:54 | #46 | |||||||||||||||||||||||
|
Valla iyi ki de yanlış söylüyormuş bu sözleri görünce.Yoksa bu sözleri sevmeme imkan yok. Doğrusu bu muymuş yani? |
26-10-2008, 17:22 | #47 |
|
Açıp dinlemek mümkün.
Katip Arzuhalim Kul olayım kalem tutan ellere, Kâtip arzuhalim yaz yare böyle. Sekerler ezeyim şirin dillere, Kâtip arzuhalim yaz yare böyle. Güzelim ey güzelim ey güzelim ey ey. Sivas ellerinde sazım çalınır, çamlı beller bölük bölük bölünür. Yardan ayrılmışam bağrım delinir, Kâtip arzuhalim yaz yare böyle. Güzelim ey güzelim ey güzelim ey ey. Pir sultan abdal’ım ey hızır paşa, Gör ki neler gelir sağ olan basa. Beni hasret koydun kavim kardaşa, Kâtip arzuhalim yaz yare böyle. Güzelim ey güzelim ey güzelim ey ey. Pir Sultan Abdal Saygılarımla.. http://www.muziksel.net/?key=flB3Fr&go=Selda_Bagcan Araştırmacı ve türküsever üye.. |
26-10-2008, 17:38 | #48 |
|
Harika! Teşekkür ederim.
|
27-10-2008, 10:34 | #49 |
|
Bu türküyü çok severim. Tabi Bilal ERCAN yorumuyla...
Başımda bir sevda döner Ben yanarım kül olurum Dokunduğum sular donar Ben yanarım kül olurum. Dumanım var arşa çıkar Irmağım var serin akar Ateşim var beni yakar Ben yanarım kül olurum. Yunus ile çıktım yola Dergahında çektim çile Aşık oldum bile bile Ben yanarım kül olurum. Karşı dağlar dizim dizim Ufka doğru bakar gözüm Poyraz yemiş titrer sazım Ben yanarım kül olurum. Kaynak : Ahmet ÇELİK |
27-10-2008, 13:20 | #50 |
|
Derdim Çoktur Hangisine Yanayim
Derdim çoktur hangisine yanayım Yine tazelendi yürek yarası Ben bu derde hande derman bulayım Meğer şah elinden ola çaresi Efendim efendim benim efendim Benim bu derdime derman efendim Türlü donlar giyer gülden naziktir Bülbül çevreyleme güle yazıktır çok hasretlik çektim bağrım eziktir Güle gelir gelir canlar paresi Efendim efendim benim efendim Benim bu derdime derman efendim Benim uzun boylu serv-i çınarım Yüreğime bir od düştü yanarım Kıblem sensin yönüm sana dönerim Mihrabımdır iki kaşın arası Efendim efendim benim efendim Benim bu derdime derman efendim Dilar ile muhabbete doyulmaz Muhabbetten kaçan insan sayılmaz Münkir üflemekle çırağ soyunmaz Tutusunca yanar aşkın çırası Efendim efendim benim efendim Benim bu derdime derman efendim Pir sultan'ım katı yüksek uçarsın Selamsız sabahsız gelir geçersin Aşkı muhabbetten niçin kaçarsın Böyle midir ilimizin töresi Efendim efendim benim efendim Benim bu derdime derman efendim Sözler: Pir Sultan Abdal Bir de türküsünü dinleyin. Saygılarımla. |
27-10-2008, 13:59 | #51 |
|
kırmızı buğday - Kütahya türküsü
Kırmızı Buğday Ayrılmıyor Sezinden,
Mevlâm Mevlâm Versin Güzellerin Gencinden. Kim Ayrılmış Ben Ayrılam Eşimden. Yörü Yörü Dilber Salma Saçın Sürünsün, Açıver Açıver Cepkeni Elmas Gerdan Görünsün. Yol Üstüne Kura Koymuş İlyeni Ben İstemem İstemem Mavi Şalvar Giyeni. Ben İsterim Setre Pantol Giyeni. Yörü Yörü Dilber Salma Saçın Sürünsün, Ay Ver Açıver Cepkeni Elmas Gerdan Görünsün |
27-10-2008, 15:19 | #52 |
|
Sözleriyle , ezgisiyle , yorumuyla harika bir türkü:
Evvelim Sen Oldun Cahildim dünyanın rengine kandım Hayale aldandım boşuna yandım Seni ilelebet benimsin sandım Ölürüm sevdiğim zehirim sensin Evvelim sen oldun ahirim sensin Sözüm yok şu benden kırıldığına Gidip başka dala sarıldığına Gönül inanmıyor ayrıldığına Gözyaşım sen oldun kahırım sensin Evvelim sen oldun ahirim sensin Garip’im can yakıp gönül kırmadım Senden ayrı ben bir mekan kurmadım Daha bir gönüle ikrar vermedim Batınım sen oldun zahirim sensin Evvelim sen oldun ahirim sensin Kaynak: Neset Ertas Yöre: - Notasi: Evvelim Sen Oldun Neşet Ertaş |
30-10-2008, 23:41 | #53 |
|
İstanbul'da türkü çalıp söylebileceğimiz bir ortam olsa keşke...
|
30-10-2008, 23:44 | #54 | |||||||||||||||||||||||
|
Bir zamanlar mekan kapatıyordunuz... |
30-10-2008, 23:47 | #55 | |||||||||||||||||||||||
|
Bugünleri öngörebilsek açık bırakırdık |
30-10-2008, 23:52 | #56 | |||||||||||||||||||||||
|
Daha bir anlamlı dinlesek mi ne? Bir türkü vardı, Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana Bilmem ağlasam mı, ağlamasam mı gibi mi? |
30-10-2008, 23:53 | #57 |
|
Güçlü sesinizi özledik. Yeni toplantıyı bekliyoruz. Maç organizasyonuna benzemesin ama...
|
30-10-2008, 23:59 | #58 |
|
Maç organizasyonunda, "İstanbul 10. buluşması" ah'nın tesiri olmuş olabilir. Engin bu işin altından kalkamayacak korkarım. Admin bu işi tavla turnuvasına evirse bari...
|
31-10-2008, 09:41 | #59 |
|
" Allı turnam bizim ele varırsan
Şeker söyle, kaymak söyle, bal söyle! " Off of! Anneciğim... |
31-10-2008, 10:06 | #60 |
|
Of of dediniz aklıma,
"Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır Bugün posta günü canım sıkılır" türküsü geldi. Ne dersiniz ilerde türküler mail kutum boş kaldı açık diye türküler çıkacak mı? |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |