Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Ortaklığın giderilmesi davasında feri müdahil lehine karar verilir mi?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 17-12-2024, 14:00   #1
Emre Üner

 
Önemli Ortaklığın giderilmesi davasında feri müdahil lehine karar verilir mi?

Herkese merhabalar, alacaklı iik 121 e göre aldığı yetki belgesiyle ortaklığın giderilmesi davası açmış. Biz mirasçılardan birinin vekiliyiz. dava devam ederken başka bir mirasçının borcu sebebiyle başka bir alacaklı dosyaya feri müdahil olmuş. davacının alacağı tarla vasfındaki bir kaç taşınmazın satılmasıyla karşılanıyor. feri müdahil lehine de bir karar verilirse müvekkilin de içinde oturduğu ev de satışa çıkacak. sorum şu; feri müdahilin alacağı da dosyada göz önünde bulundurulup tüm taşınmazların satışına karar verilir mi? mahkeme son celsede her iki dosyanın da kapak hesabını istedi.
Old 18-12-2024, 23:17   #2
Av.şükrü söğüt

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım sizinde bildiginiz gibi feri müdahil hmk.anlaminda dava da taraf değildir.feri müdahil dava da davacı veya davalı yanında yer alan, yer aldığı taraf ile birlikte hareket eden ve birlikte hareket ettiği tarafın davayı kazanmasında menfaati olan kişidir.feri mudahilin dava da korunması ve hüküm altına alınması gereken bağımsız bir hakkı da yoktur. ornegin feri müdahil dava sonucunda verilen kararı bağımsız olarak istinaf edemez.ancak lehine mudahalede bulunduğu tarafin istinaf yoluna başvurması halinde o da istinaf yoluna başvurabilir.davaya feri mudahaledeki amaç lehine mudahalede bulunduğu tarafin davayı kaybetnesi hâlinde davayı kaybeden tarafin iç ilişki gereğince feri mudahile karşı dava açmasını, hak talep etmesini önlemektir.
Old 18-12-2024, 23:22   #3
Av.şükrü söğüt

 
Varsayılan

Örneğin çalıntı bir aracin sahte tescil belgeleriyle satılması ve alıcıya teslim edilmesi halinde gerçek araç sahibinin alıcıya karşı istihkak davası açması halinde satıcının alıcı yaninda feri müdahil olarak davaya katılmasında olduğu gibi. Burada satıcının korunması gereken bağımsız bir hakkı yoktur. Mahkeme kararı da aracın gerçek sahibi olan davacı ile alici hakkında hüküm ve sonuç doğuracaktır.
Old 18-12-2024, 23:28   #4
Av.şükrü söğüt

 
Varsayılan

Bunun yanında mirascidan alacaklı olan kişinin açtığı taksim veya ortskligin giderilmesi davası borçlu mirasçı adına açılan bir davadir. cunku alacaklı kişi tasinmazlarda mirasçı konumunda değildir. eski hmk da bu konuda bir düzenleme olmamasına rağmen yeni 6100 sayılı hmk.bu konuyu da öğreti doğrultusunda düzenlemiş,alacaklinin borçlu mirasçı adına dava açmasıni davayı takip yetkisi olarak adlandırmistir.
Özetle dava açan alacaklı sadece alacağı ile sınırlı olmak üzere ve icra hukuk mahkemesinden aldığı sınırlı bir yetki ile bu davayı borçlu mirasçı adına açmakta ve yürütmektedir.
Old 18-12-2024, 23:39   #5
Av.şükrü söğüt

 
Varsayılan

Mahkemenin vereceği ortskligin giderilmesine iliskin karar da sadece davacınin alacağına iliskin olarak verilen ve sadece davacı alacaklının istifade edebileceği bir karardır.bu karardan aynı borçlu mirasçı ile diğer borçlu mirasçıların alacaklıları faydalanamaz. Mirascidan alacaklı olan her alacakinin da iik m.121 çerçevesinde alacağına ilişkin olarak bağımsız bir dava açması gerekir. Yani bir alacaklının lehine verilen ortskligin giderilmesi kararından borçlu mirasçıların diğer alacaklıları faydalanamaz.
Özellikle bir alacaklinin actigi bir davaya başka bir alacaklı asli veya feri mudahale yoluyla müdahale ederek kendi alacagini da almak amacıyla hüküm verilmesini talep edemez.
Old 18-12-2024, 23:46   #6
Av.şükrü söğüt

 
Varsayılan

Ortskligin giderilmesi davaları teknik olarak çift taraflı davalar olarak kabul edilmekte ise de bu hak sadece mirasçılara (ortaklara)tanınmış bir hak olup mirascilardan alacaklı olan ve kendisine tanınan yetki ile dava açan alacaklılar yönünden uygulanamaz.
Mahkemenin davaya feri mudahale talebinde bulunan alacaklininda alacağınin tahsilini sağlamaya yonelik olarak dosya kapak hesaplarını yaptirmasinin da ne yasal bir dayanağı ne de bir gereği vardır.bilgilerinize.
Old 20-12-2024, 13:09   #7
Emre Üner

 
Varsayılan

Çok teşekkür ederim değerli bilgileriniz için
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Alacaklı Vekili Olarak Açılan Ortaklığın Giderilmesi Davasında Ortaklar Arasında Satışa Karar Verilmesi Doğru Mu? aslihanalaca Meslektaşların Soruları 3 13-12-2015 22:27
Ortaklığın Giderilmesi Davasında Menfi Tespit davası Açılması İçin Süre Verilir Mi? princepss Meslektaşların Soruları 1 01-12-2012 17:29
Ceza Davasında Birleştirme Halinde Müdahil Lehine Vekalet Ücreti denipre Meslektaşların Soruları 0 12-03-2010 12:16
feri müdahil Av.nurhan Meslektaşların Soruları 1 21-10-2008 12:45
ortaklığın giderilmesi davasında satışın yapılması ve karar için yatırılan harç imperium Meslektaşların Soruları 2 26-09-2008 13:05


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04216909 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.