Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

İşçinin bağlantılı önceki işverenleri ile son işverenine dava açması

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 16-08-2024, 17:12   #1
avhanim

 
Varsayılan İşçinin bağlantılı önceki işverenleri ile son işverenine dava açması

Merhaba değerli meslektaşlarım,
Emin olamadığım bir hususta yine yardımlarınızı rica edeceğim…

İşçi aynı konutta 2019dan bu yana kapıcı olarak çalışmakta. Konutun yönetimi özel şirkete verilmiş. Ayrıca konut sakini olan bir yönetici daha var. Ama tüm aidat vb. ödemeler özel şirkete yapılıyor.
İşçinin işvereni sürekli değişiyor, alt-üst işveren ilişkisi yok. Ama işçi bir dönem 8-9 ay kadar sigortasız görünse de aynı yerde aynı işi sürekli yapmaya devam ediyor. Bu dönemlerde hizmet döküm cetvelinde 3 ayrı şirket var, bunlara (giriş sırasıyla) x,y,z diyelim. Sizce bu durumda aynı dava dilekçesiyle 3 şirkete de işçilik alacağı dava açılması uygun mudur? Şirketlerden 2.si yani Y şu an tasfiye halinde. Y ve Z şirketlerinin şu andaki yetkilisi aynı kişi.

Yardımlarınızı ve hukuki dayanağını bekliyorum. Çok teşekkür ederim.
Old 22-08-2024, 21:37   #2
Av. Erdem Akçay

 
Varsayılan

Meslektaşım, öncelikle asıl işveren kat malikleri. Kat maliklerinin tamamına ya da yöneticiye dava yöneltilebilir. Ama alttaki karara uygun olarak, verilecek kararda yönetici değil malikler sorumlu tutulmalı. Kat malikleri, tüm işçilik alacaklarından sorumlu.

YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ 2022/9430 E. 2023/1636 K. 07.02.2023:

Alıntı:
Yönetici, iş kanunları ve Yönetmelik'in uygulanması yönüyle işveren temsilcisidir. İş hukuku anlamında ortaya çıkabilecek idari ve yargısal uyuşmazlıklarda yönetici işvereni temsil eder. Bu itibarla, kapıcının işveren hakkında açabileceği davanın kat maliki ya da maliklerine karşı açılması gerekmekte ise de Yönetmelik'ten doğan bu temsil yetkisine göre davanın doğrudan yönetici hasım gösterilerek açılması da mümkündür. Ancak bu hâlde dahi hükmün doğrudan yönetici hakkında kurulması doğru değildir. Mahkemece kat maliki ya da malikleri adına yönetici hakkında karar verilmesi gerekir. Zira Yönetmelik'in 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendine göre yöneticinin, ana taşınmazda üstlendiği görevleri itibarıyla kat maliki ya da maliklerinden tahsil ederek kapıcının kanundan doğan haklarını ödeme yükümlülüğü vardır.

Hizmet dökümünde gözüken şirketler ise alt işveren olarak kabul edilecektir. Bunlar da İş Kanunu madde 6'ya göre sorumlu olacaklar. X, kendi döneminden sorumlu. Y, hem kendi hem X döneminden sorumlu. Z ise hem kendi, hem X ve Y'nin döneminden sorumlu. Tabii eğer X'ten önce bir çalışma varsa X, Y ve Z, önceki dönemden de sorumlular. Sorumlulukları ise devirden sonraki 2 yıldan sonra sona eriyor. Eğer Z'den sonra devir söz konusu değilse, Z'nin sorumluluğu işçi alacak kalemlerinin zamanaşımıyla ilgili olacaktır.

Dolayısıyla davalılardan biri kat malikleri. Diğerleri için ise devirlerden sonra 2 yıl geçmiş mi diye bakmak gerekir. Mesela Y 3 yıl önce devretmişse, X, Y ve Z sorumlu olmaz ancak bu kez de devralan sorumlu olur.

Arabuluculuk için hepsini taraf olarak gösterin bence. Beyanlarına göre davada taraf olup olmayacaklarına karar verirsiniz. 8-9 ay işçinin primini yatırmadıklarına göre, ödeyecekleri cezayı gündeme getirdiğinizde anlaşmaya varmak isteyeceklerdir sanırım.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Açılmış ceza davası var iken, devam eden bağlantılı soruşturmalarda savcının ayrı dava açmak istemesi? Bronz Atlı Meslektaşların Soruları 4 07-01-2013 16:48
İcra takip Dosyası İle Bağlantılı Dava ve İcra Ceza Vekalet ücretlerinin İcra Hesabına Eklenmesine Engel Var mıdır? GÜLSÜM ÖNAL Meslektaşların Soruları 6 22-12-2011 11:33
İş Akdinin Askıya Alınması-İşçinin Dava Açması Av.Olcay Pehlivanlıoğlu Meslektaşların Soruları 3 26-07-2011 17:30
Özelleştikten Sonra Çalışan İşçinin Özelleşmeden Önceki İşlemleri İle İlgili Zimmet Suçu Oluşur Mu? Av.Araf 67 Meslektaşların Soruları 1 22-04-2011 00:10


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03834391 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.