Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Türk Hukuk Sitesi Duyurusu
Site üyelerimizden Sayın Öğr. Gör. Dr. Yunus Konbul "Harita, Tapu Kadastro, Kentsel Dönüşüm ve İmar Hukuku" Konularında ücretsiz online teknik danışma vermektedir. Ayrıntıları Adliye Duvarı forumumuzdaki duyurusundan takip edebilirsiniz. (Hizmet ücretsiz ve sadece avukatlara özeldir)

kamulaştırılan taşınmazın sonradan satın alınması bedel ve tescil sorunu

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old Dün, 12:52   #1
SiNeMCaNSu

İnceleme kamulaştırılan taşınmazın sonradan satın alınması bedel ve tescil sorunu

Merhaba meslektaşlarım; Bir konu hakkında fikrinizi almak istiyorum. Müvekkil 2012 yılında bir taşınmaz satın almış taşınmazın bir kısmından kaldırım geçmekteymiş ve idare o satın aldığı zaman bedel arttırım ve tescil için dava açmış kamulaştırma bedelleri de ödenmiş ancak dosya henüz kesinleşmemiş yargıtaydan dönemden 1 ay once falan eski malik satışı gerçekleştirmiş. karar düzeltme vs 1 sene sonra da yani arsa maliki müvekkilim olduğu sırada karar kesinleşmiş . Bu tarihe kadar herhangi bir işlem yapılmamış tapu tescili de gerçekleştirilmemiş belediye tarafından geçen gün ifraz işlemi yaparak o kısmı belediye adına tescil ettiler ve bu karara istinaden yapıldığı yazıyor işlemin aradan 13 sene geçmiş ve bu şekilde müvekkilin bu durumdan haberi olmuş oldu. nasıl bir yol izlenmeli boyle bir durumda eski maliktan bedeli talep edemiyorum zamanaşımına uğramış oluyor. bi fikir verebilir misiniz ne gibi bir yol izleyebilirim. Bedel talep etme hakkım var mı yoksa tapuda bilerek almışsın zaten derler mi ama o zamanlarda dava ile ilgili tapuda bir şerh de koyulmamış göremedimde.
Old Bugün, 14:22   #2
Öğr. Gör. Dr. Yunus Konbul

Merhabalar,

Ben burada hem bir kötü niyet, hem de tapu siciline güven ilkesi ihlali olduğunu düşünüyorum.

1) Eski malik hem kamulaştırma bedelini almış, hem de taşınmazı kamulaştırma olmamış gibi eski metrekaresi üzerinden satmış.

2) Kamulaştırma süreci boyunca belediye tarafından tapuya kamulaştırma şerhi verilmesi gerekirken bunlar yapılmamış.

Belediyenin de ifraz işlemini 14 yıl sonra yapmasıyla müvekkiliniz durumu fark etmiş. Günün sonunda müvekkil açıkça zarara uğratılmış görünüyor. Ben şahsen burada önce kötü niyet çerçevesinde eski malike husumetin yöneltilebileceğini düşünüyorum. Sonuçta kamulaştırma bedelini kendisi almış, ancak taşınmazı eski metrekare hesabıyla satmış. İkinci sırada da kamulaştırma ile ilgili tapuya şerh vermediği için Belediyenin sorumlu olduğunu düşünüyorum.

Saygılar
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi