Dün, 20:27
|
|
|
HAGB ve Mükerrirlik
Merhabalar. Müvekkile uyuşturucu kullanımından verilen 3 yıl hapis cezası TCK 191/8 uyarınca HAGB’ye çevrildi. (İstinaf HAGB verilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi ve bozma sonrası yeniden yargılama yapıldı.)
Ancak kararın devamında 2015 yılında kesinleşmiş, 2017 yılında infaz edilmiş hapis cezasının bulunması nedeniyle verilen hapis cezasının mükerirlere özgü infaz rejimine göre çektirilmesine ve sanığın birinci kez Mükerrir sayılmasına denmiş. HAGB hüküm doğurmadığından tekerrüre esas alınamaz diye biliyorum. Neden mükerrir sayılacağını ve HAGB’ye çevrilen 3 yılın mükerrirlere özgü infaz rejimine göre çektirileceğini anlayamadım. Madde metninin ilk yargılamadaki karardan kopyala yapıştır yaparken sehven bırakıldığı kanısındayım ancak gözden kaçırdığım bir durum mu var diye emin olamadım.
Karar istinaf edilmezse bu haliyle kesinleşir mi yoksa gerekçeli kararda çelişki ve hukuka aykırılık bulunmasıyla nedeniyle yalnızca o hüküm maddesi yönünden istinaf mı etmem gerekir? Gerekçeli kararın tebliği öncesi maddi hata şeklinde değerlendirilmesi ve madde metninin karardan çıkarılması talepli bir dilekçe yazdım ancak dilekçem uyap sistemine bile yüklenmeden gerekçeli karar bana aynı şekilde tebliğ edildi. Müvekkil HAGB kararından memnun, ikinci kere istinaf etmenin olumsuz sonucu olabilir mi? Ayrıca hakim duruşma sonunda müvekkile aynı cezayı verdim ama HAGB oldu hüküm doğurmayacak da dedi. Şimdiden teşekkürler.
|