Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Yargılama Sırasında Mahkemenin Yargı Kolu Bakımından Görevinin Değişmesinin Mevcut Davaya Etkisi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 14-01-2015, 16:11   #1
Av. Koç

 
Varsayılan Yargılama Sırasında Mahkemenin Yargı Kolu Bakımından Görevinin Değişmesinin Mevcut Davaya Etkisi

Herkese merhaba. Bir stajyer avukat olarak ilgimi çeken bir dava hakkında fikirlerinizi almak istiyorum.

1. Dava, doktor hatası iddiasına istinaden tazminat istemiyle, SSK aleyhine, adli yargıda 10 yıl önce açılmıştır. Dava tarihindeki yargıtay içtihatları da adli yargının görevli olduğu yönündedir.

2. Yargılama sırasında çıkan 5283 s. kanunla ÇSGB'ye bağlı SSK, Sağlık bakanlığına devrediliyor. Kanunda ayrıca, devredilen kurumlar aleyhine açılmış/açılacak davalara Sağlık Bakanlığı husumetiyle devam edileceği hükmü yer alıyor.

3. Davaya Sağlık Bakanlığı husumetiyle devam ediliyor. Ancak mahkeme yıllar sonra, şimdi, idari yargının görevli olduğundan bahisle görevsizlik kararı veriyor. Bunda Sağlık Bakanlığı'na devirden sonra Yargıtay'ın bu uyuşmazlıklarda artık idari yargının görevli olduğu yönündeki içtihatların etkili olduğunu sanıyoruz. Sanıyoruz, zira mahkeme gerekçeli bir karar vermiyor.

Sorularım;
1. Belirttiğim kanunda göreve ilişkin bir belirleme yokken, husumet değişikliği hükmü görevin değişikliği olarak algılanabilir mi? Nasıl algılanabilir?

2. Görevin değiştiği kabul edilse dahi, yargılama sırasındaki görev değişikliği mevcut davayı etkileyebilir mi? Mahkeme, "dava açıldığı tarihteki görev kurallarını" her zaman, resen gözetmekle yükümlü değil midir?

3. Yoksa mahkeme "görev kamu düzenindendir" hükmüne dayanarak, "güncel görev kurallarını" yani yargılama sırasında konulan görev kurallarını dahi, resen, her zaman gözetmekle mi yükümlüdür? Bu tabii hakim ilkesine ters değil midir?

Yazım tarzımdan konu hakkında fikrimin ortaya çıktığını sanıyorum, ancak sizlerin de bilgi, görüş ve tecrübelerinden faydalanmak niyetindeyim.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Davaya Cevap Süresi Kaçırılmasının Davaya Etkisi Nedir? nanu Meslektaşların Soruları 17 16-10-2016 00:36
Avukatın Haciz Sırasındaki Görevinin <Yargı Faaliyetine> İlişkin Bulunmadığı!! Av. Bülent Sabri Akpunar Konumuz : Hukukçular 64 23-12-2012 10:24
ihalenin feshi davasında alıcının değişmesinin davaya etkisi Av.Şevval Meslektaşların Soruları 3 12-09-2012 14:00
Basit yargılama usulü/ Takipsiz kalmış dosya ve HMK 320/4'ün zaman bakımından uygulanması Av. Murat ÇETİN Medeni Usul, İcra ve İflas Hukuku Çalışma Grubu 1 13-12-2011 16:47
mahkemenin görevinin tespiti makbul Meslektaşların Soruları 2 20-01-2010 17:10


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03839493 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.