Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

boşanma davasından önce davalı eşin mal kaçırması

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 08-01-2015, 18:50   #1
Av.meric

 
Varsayılan boşanma davasından önce davalı eşin mal kaçırması

Arkadaşlar selamlarımı sunuyorum öncelikle. Yeni alacağım bir dava ile ilgili görüş ve bilgilerinize çok ihtiyacım var. Müvekkilimin eşi boşanma davası açılmadan bir hafta önce üzerine kayıtlı taşınmazı düşük bir bedelle annesine satıyor. Bu durumda MK 229 a dayanarak bedelin mal varlığı değerine ekleneceğini düşünsekte davanın olumlu sonuçlanması halinde davalı eşin üzerinde herhangi bir malvarlığı bulunmayacağından icra kabiliyetimiz olmayacak. Muvaazaya dayalı tapu iptali davası açarsak akıbeti ne olur, bu dava kapsamında gayrımenkul üzerine tedbir koydurabilirmiyiz. Ayrıca müvekkilin eşi annesi üzerindeki taşınmazı başka bir kişiye satma çabası içerisinde şu sıralar. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Old 08-01-2015, 19:07   #2
limpid

 
Varsayılan

boşanma davası devam ederken açtığımız katılma alacağı davasında aşağıdaki şekilde talepte bulunduk;

DAVALININ KÖTÜNİYETLİ VE MÜVEKKİLİMİN KATILMA ALACAĞINI AZALTMAK KASTIYLA YAPTIĞI DEVİR İLE İLGİLİ TALEPLERİMİZ
12. Davamız açıldıktan sonra ihtiyati tedbir kararının verildiği gün UYAP’tan davalı adına kayıtlı araca tedbir konulması sırasında yapılan araştırmada, aracın davalı adına kayıtlı olmadığı bilgisine ulaşılmıştır. Akabinde .......... İlçe Emniyet Müdürlüğü ile yapılan görüşmede davalı tarafından anahtarı ve ruhsatı müvekkilimde olan aracın üçüncü bir şahsa DAVAMIZ AÇILDIKTAN SONRA, TENSİBİN YAPILDIĞI 16.10.2014 tarihinde devredildiği bilgisi alınmıştır. Hal böyle olunca 4721 sayılı TMK gereğince mezkûr aracın edinilmiş mallara değer olarak eklenmesine ve satışı yapılan üçüncü şahsa davanın ihbar edilmesine karar verilmesini talep ederiz.

4721 SAYILI TMK’nda ilgili maddeler aşağıdaki gibidir.

MADDE 229 - Aşağıda sayılanlar, edinilmiş mallara değer olarak eklenir:

1. Eşlerden birinin mal rejiminin sona ermesinden önceki bir yıl içinde diğer eşin rızası olmadan, olağan hediyeler dışında yaptığı karşılıksız kazandırmalar

2. Bir eşin mal rejiminin devamı süresince diğer eşin katılma alacağını azaltmak kastıyla yaptığı devirler.

Bu tür kazandırma veya devirlere ilişkin uyuşmazlıklarda mahkeme kararı, davanın kendisine ihbar edilmiş olması koşuluyla, kazandırma veya devirden yararlanan üçüncü kişilere karşı da ileri sürülebilir.


13. Dilekçemizde anlattığımız olaylar göz önüne alındığında davalının ağır kusurlu hareketleri sonucunda boşanma davası açılmıştır. Bunun yanı sıra dilekçemizin 12. Maddesinde belirttiğimiz gibi davalı ortada bıraktığı 4 çocuğundan ve müvekkilimden mal kaçırmaya çalışmaktadır. Hal böyle olunca Sayın Mahkeme’den TMK’nun ilgili maddeleri gereğince ağır kusurlu ve kötü niyetli davalının payının KALDIRILMASINA KARAR VERİLMESİNİ isteme gereği hâsıl olmuştur.
MADDE 236 - Her eş veya mirasçıları, diğer eşe ait artık değerin yarısı üzerinde hak sahibi olurlar. Alacaklar takas edilir.

Zina veya hayata kast nedeniyle boşanma halinde hâkim, kusurlu eşin artık değerdeki pay oranının hakkaniyete uygun olarak azaltılmasına veya kaldırılmasına karar verebilir.

NETİCE VE TALEP : Yukarıda kısaca izah edilen ve re’sen ele alınacak sebepler gereğince delil listemizi sunar, 4721 sayılı TMK gereğince ağır kusurlu ve kötü niyetli davalının artık değerdeki pay oranının KALDIRILMASINA, 59 ...... plakalı aracın edinilmiş mallara değer olarak eklenmesine ve satışı yapılan üçüncü şahsa davanın ihbar edilmesine karar verilmesini bilvekale arz ve talep ederiz.


MAHKEME İLK CELSEDE ŞU ŞEKİLDE ARA KARAR OLUŞTURDU:

.......plakalı aracın güncel kayıtlarının UYAP tan alınarak araç malikine davanın ihbarına
araç kayıtları incelenerek aracın aynı gün 3. kişiye devr sözkonusu ise araç üzerine UYAP üzerinden ihtiyati tedbir şerhi konulmasına
Old 09-01-2015, 12:38   #3
Av.meric

 
Varsayılan

Meslektaşım çok teşekkürler yanıtınız için. Ancak benim takıldığım bir nokta var. Katılma alacağı davası açtıktan sonra taşınmaz üzerine tedbir koyulduğunu varsayalım. dava sonucunda 3. kişi üzerine kayıtlı taşınmazın satışını sağlayabiliyor muyuz? birde tedbir koyulması için teminat yatırmak gerekiyor mu?
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
çekişmeli boşanma davasının önce açılan anlaşmalı boşanma davasından feragat nedeniyle reddi doğru mu Cigdem_96 Meslektaşların Soruları 13 09-03-2020 15:17
Boşanma davasından önce davalı eşin mal kaçırması doğru hukuk & danışmanlık Meslektaşların Soruları 2 05-08-2013 08:38
Eşin mal kaçırması boşanma davası açılmaksızın engellenebilir mi? starsailor Meslektaşların Soruları 4 16-10-2012 10:30
Boşanma davasında eşin mal kaçırması ve işini bırakması Konuk Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) 5 12-12-2009 12:03
Boşanma davasından önce tedbir hilallal Meslektaşların Soruları 1 10-03-2009 17:17


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04431796 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.