Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

ölü kardeşin veraset ilamında mirasçı olarak yer alması

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 02-05-2014, 12:40   #1
av. canan0

 
Varsayılan ölü kardeşin veraset ilamında mirasçı olarak yer alması

Merhaba meslektaşlarım,
elime son derece ilginç bir sorun geldi. kafam karıştı.
müvekkilin babası vefat etti. noterden aldıkları veraset ilamında 1978 yılında doğan ve 3 gün içinde ölen kardeşleri de mirasçı olarak yer almakta. bu belgeye karşı Sulh Hukuk Mahkemesi'nde itiraz edeceğim ama nüfusta bu kardeş hala sağ gözüküyor. acaba aynı dava ile nüfus kaydında sağ gözüken kardeşin ölü olduğunun tespitini de talep edebilir miyim?
yoksa Sulh Hukuk Mahkemesinde veraset belgesine itiraz açıp Asliye Hukuk'ta da nüfus kütüğünün düzeltilmesi ve ölü kardeşin ölü olduğunun tespit ve tescilini mi istemeliyim. tabi Sulh Hukuk'ta da bu davanın bekletici mesele olmasını talep ederek.
davayı sağ kardeşlerden biri adına açıp diğerlerini davalı mı göstereceğiz? ve tabi ki davacının ikametgahında açılabilir mi?
oldukça fazla soru oldu galiba. tecrübelerinizle bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Old 02-05-2014, 15:40   #2
avukatselvi

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşım,
Verasete irazda görevli mahkeme sulh Mahkemesidir. Nfus Kaydının düzeltilmesi davasında asliye hukuk Mahkemesidir. Bu nednele itirazı inceleyen Mahkeme, kayıt düzeltilmesine bakamaz.

5490 sayılı yasanın 33. maddelerine göre, (1) Ölmüş olduğu halde aile kütüklerinde sağ görülenlere ait ölüm tutanakları, ölüm olayını gösterir belge ile başvurulması halinde nüfus müdürlüklerince düzenlenir ve gerekli işlem yapılır. Herhangi bir belge ibraz edilememesi durumunda ölüm beyanının doğruluğu nüfus müdürlüklerince tahkik ettirildikten sonra düzenlenecek ölüm tutanağı, mülki idare amirinin emri ile işleme konulur.
Öncelikle Nüfus Müdürlüğünden ölüm kaydının düşülmesini talep edebilirsiniz. Elinizde herhangi bir gelge yoksa da yönetmeliğe göre Müdürlük araştırma yaparak ölü kaydını düşecektir.
Kayıt düzeltildikten sonra yeniden veraset ilamı çıkartırsınız.

Dava yoluyla gidildiğinde;
İtiraza bakan sulh hukuk mahkemesi zaten size nüfus kaydının düzeltilmesi davası açmanız için süre verecek açılacak davayı bekletici mesele yapacaktır.
m 36 davacının yerleşim yeri Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açılacaktır.
Old 05-05-2014, 12:24   #3
BARATALI

 
Varsayılan

öncelikle yapmanız gereken nüfus müdürlüğüne ölüm olayını gösterir belgeler ile başvurmak ve ölümü nüfusa işletmek daha sulh hukuk mahkemesinde yeni baştan veraset ilamı ile başvurmaktır. çünkü veraset ilamları aksi ispat edilinceye kadar geçerlidir. yeni baştan çıkartmak için başvurduğunuzda yeni kayda göre çıkacağı için bir problem yaşamayacaksınızdır.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
mirasbırakandan önce ölen kardeşin çocukları, sağ kalan çocuksuz eşle birlikte mirasçı olabilir mi... avukat_selcuk_bey Meslektaşların Soruları 1 24-08-2012 14:22
Veraset ilamında yer almayan ancak yasal mirasçı olan davalının akıbeti ahz Meslektaşların Soruları 2 03-08-2010 11:38
Veraset ilamında hata hakkaniyet_ Meslektaşların Soruları 2 29-07-2010 14:32
veraset ilamında nüfus kayıtları Dilek Mollaismailoğlu Meslektaşların Soruları 1 01-11-2007 13:28


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03778195 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.