Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

TCK 133/2 kapsamında mağdur sıfatı hakkında bir soru

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 06-01-2014, 22:49   #1
Av. Levent Samğar

 
Varsayılan TCK 133/2 kapsamında mağdur sıfatı hakkında bir soru

Değerli meslektaşlarım,

Önüme gelen bir davayla ilgili görüşlerinizi almak istiyorum.

Bir özel hukuk tüzel kişisinin yetkilisinin, kamuya açık olmayan toplululuk içerisinde tüzel kişilik ile ilgili yaptığı konuşma ses cihazıyla kaydediliyor ve tüzel kişilik aleyhine kullanılıyor. Bu konuşma kayıtlarını kullanan kişiye karşı 6 aylık süre içerisinde şikayet yoluna gideceği.Fakat çözemediğim şey, TCK 133/2'ye göre müşteki tüzel kişilik olabilir mi? Bu suçun mağduru gerçek kişi mi olur yoksa tüzel kişi de mağdur olabilir mi? Buna ilişkin bir yargıtay kararı varsa yayınlarsanız çok sevinirim.

İyi çalışmalar
Old 07-01-2014, 14:22   #2
avukatburcu

 
Varsayılan

Merhaba,

Bahsettiğiniz konu ile ilgili içtihada henüz rastlamadım fakat bazı suçlar bakımından imkansız olması karşısında, bir takım suçlar bakımından tüzel kişinin de müşteki ve mağdur sıfatının olabileceğini düşünüyorum.

Yaralama,tehdit,adam öldürme gibi suçlar bakımından tüzel kişiler müşteki veya mağdur sıfatını haiz olamaz fakat dolandırıcılık, evrakta sahtecilik, mala zarar verme gibi suçlarda suçtan zarar gören konumunda ise tüzel kişilerin müşteki-mağdur sıfatı mevcuttur.

Fail her zaman gerçek kişidir fakat ceza kanunumuzun bölümleri de göstermektedir ki suçun mağduru her zaman gerçek kişi olmayabilir. Kanunumuzda devlet aleyhine suçlar diye bir bölüm var... Bunun dışında da gerek özel gerekse kamu tüzel kişileri, kanunda suç olarak düzenlenen bir eylemden zarar görmüşse failden şikayetçi olmaktadır.
Sizin olayınızda tüzel kişi ancak bu ses kaydı sebebiyle zarar görmüşse (iftira vs)o vakit suçun mağdurudur. 133. maddedeki konu ise gerçek kişiyle alakalıdır. Bu suçta müşteki-mağdur sıfatını haiz olan kişi tüzel kişinin yetkilisidir. Yetkili kişi de tüzel kişinin kendisi olmadığından, tüzel kişi 133/2 kapsamında müşteki-mağdur sıfatına sahip değildir kanaatindeyim.
Old 07-01-2014, 21:27   #3
Av. Gümüş

 
Varsayılan

Değerli meslektaşım, tüzel kişi yalnız suçtan zarar gören olabilir. Örneğin ;Devlet, suçtan zarar gören olabilir ancak mağdur olamaz. Nitekim gerçek kişiler mağdur ve fail olabilirler. Malumunuz üzere suçtan zarar görenle mağdur farklı kişilerdir. Detaylı bilgi için Yozgat Cumhuriyet Savcısı Gürsel Akpınar'ın makalesine bakabilirsiniz.
Old 10-01-2014, 13:49   #4
Av.asel

 
Varsayılan

Suçun doğası elverdiği ölçüde tüzel kişilerin de mağdur olmaları mümkündür. Tüzel kişilerin bir çok suç bakımından mağdur sıfatı bulunmamaktadır. Ama bu durum suçun niteliğiyle alakalıdır. Olayda tüzel kişilik de zarara uğramışsa mağdur olabileceği kanısındayım.
Old 24-02-2016, 17:25   #5
Buminhan

 
Varsayılan

Tüzel kişiler suçtan zarar gören olabilirlerse de mağdur olamazlar. Sadece gerçek kişiler mağdur olabilir. Örneğin, bir bankanın veznedarı dolandırılarak bankaya ait para ondan alınırsa, mağdur veznedardır, suçtan zarar gören ise bankadır.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
6306 sayılı kanun kapsamında 2/3' ün dışında kalanların hukuki ve maddi anlamda korunması hakkında Zagor Tenay Meslektaşların Soruları 2 17-06-2014 12:18
Mağdur ifade tutanağı hakkında noonemins000 Meslektaşların Soruları 1 22-11-2013 16:23
4320 sayılı kanun kapsamında hükmedilen nafaka alacağının icra takibi hakkında av.aysil Meslektaşların Soruları 1 22-06-2011 19:35


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04144192 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.