Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

izinsiz fotoğraf kullanımı - telif

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 17-06-2013, 16:06   #1
Burak Ülker

 
Varsayılan izinsiz fotoğraf kullanımı - telif

Merhabalar,
Müvekkilim profesyonel fotoğrafçı olup, malum Gezi Parkı olaylarında bir çok kusursuz ve benzersiz çekim yapmış,çektiği fotoğrafları kendi sitesine, alt köşelerine şahsi imzasını basarak eklemiş, ülke çapında çıkan bir gazete ise bu görüntüleri, imzalı yerleri kesmek ve dilediği değişikliği yapmak suretiyle Ege Bölgesi'nde çıkan ekinde yer vermiş, müvekkilimden izin dahi almamıştır. Müvekkilim "Arayıp isteselerdi tüm albümü verirdim" demekte, iyi niyetini ve paradan ne kadar uzakta durduğunu göstermektedir.

Kanun'un
"II- Manevi Haklar
1. Umuma Arz Salahiyeti
Madde 14- Bir eserin umuma arz edilip edilmemesini yayımlanma zamanını ve tarzını
münhasıran eser sahibi tayin eder."

demesi karşısında;

Telif için şartlar oluşmuş mudur? Dava açılabilir mi?
Açılacak olan dava maddi/manevi hangi kapsama girer?

"Eser" konusunda tecrübesizliğimi siz değerli meslektaş üstatlarımın bilgileriyle gidermeyi beklemekteyim.

Saygılarımla.
Old 21-06-2013, 14:52   #2
demester

 
Varsayılan

öncelikle çekilen fotoğrafların eser niteliğinde olup olmadığı mahkemece araştırılır aksi halde m.84 devreye girer. fotoğraflarda değişiklik vs yapıldığından eser sahibinin manevi haklarının ihlal edildiği de iddia edilebilir. konuyla alakalı "uygulamalı fikri mülkiyet hukuku" 2.cildine bakmanızı öneririm.

örnek yargıtay kararı:
YARGITAY, 11. HUKUK DAİRESİ, E. 2007/12297, K. 2009/1332, T. 6.2.2009
• BAŞKASINA AİT FOTOĞRAFI İNTERNET SİTESİNDE YAYINLAMAK ( Eser Üzerinde Koruma Hakkı - Eser Mahiyetinde Olmayan Her Çeşit Fotoğrafı Nakle Yarayan Bir Alet Üzerine Tespit Eden Ticari Maksatla Çoğaltan veya Yayan Kimsenin Çoğaltma ve Yaymayı Engelleme Hakkına Sahip Olduğu )
• FOTOĞRAF ÜZERİNDE FİKRİ MÜLKİYET HAKKI ( Kayda Yarayan Bir Vasıta Üzerine Tespit Edilen veya Ticari Olarak Çoğaltılan veya Yayılan Fotoğraf - Davacı Tarafından Çekilip Kendi İnternet Sitesinde Yayınlanan Fotoğrafın Hak Sahipliği Tartışmasız Olduğu )
• KESİN SÜRE ( Dava Konusu Fotoğrafın Eser Niteliğine Sahip Olup Olmadığı Hususunda Bilirkişi İncelemesi Yapılmak Üzere Verilen Kesin Sürede Gereğinin Yapılmaması - Kesin Süre Fotoğrafın Eser Niteliği Hakkında Olduğu Halde Fotoğraf Üzerindeki Hak Sahipliğinin Kanıtlanmadığı Tespinin Yerinde Olmadığı )

5846/m. 84, 86

1086/m. 163

ÖZET : Eser mahiyetinde olmayan her nevi fotoğrafı nakle yarayan bir alet üzerine tespit eden veya ticari maksatla haklı olarak çoğaltan yahut yayan kimse, aynı fotoğrafın üçüncü bir kişi tarafından aynı vasıtadan faydalanılmak suretiyle çoğaltılmasını veya yayınlanmasını men edebilir.

DAVA : Taraflar arasında görülen davada İstanbul 4.Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nce verilen 13.03.2007 tarih ve 2006/186-2007/70 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

KARAR : Davacı vekili, müvekkili tarafından çekilen ve içeriğinde kızının olduğu fotoğrafın kullanım hakkının müvekkiline ait olduğunu ve kendi web sitesinde yayınlandığını, davalının izin almaksızın bu fotoğrafı dergisinde ve internet sitesinde kullanmasının eser hakkının ihlali olduğunu ileri sürerek, 2.000,00 TL tazminatın davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.

Davalı vekili, müvekkilinin okuyucusu tarafından gönderilen davaya konu fotoğrafın yabancı menşeli bir web sitesinden alındığını ve davacının eser sahibi olmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.

Mahkemece, iddia, savunma ve dosya kapsamına göre, davaya konu fotoğrafın hak sahipliğinin belirlenmesi için ileri sürülen deliller üzerinde bilirkişi incelemesi yapılması gerektiği halde verilen kesin süreye rağmen bilirkişi ücretinin yatırılmaması nedeniyle bu delil hakkından vazgeçmiş sayılacağı ve dosyadaki mevcut delillere göre de davanın ispatlanamadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.

Mahkemece davacı tarafa verilen kesin süre, dava konusu fotoğrafın eser niteliği ve davacının eser sahipliğinin belirlenmesi için bilirkişi incelemesi yapılmasına ilişkindir. Bu bakımdan, HUMK.nun 163 üncü maddesine göre kesin olarak tayin edilen süre içerisinde bilirkişi ücreti yatırılmadığından dava konusu fotoğrafın eser ve davacının da eser sahibi olduğunun kanıtlanamadığına ilişkin mahkemenin görüşü isabetlidir.

Ancak, davacı tarafça söz konusu fotoğraf eser niteliğinde olmasa dahi, kendisine ait internet sitesinden izinsiz olarak alınarak, davalının internet sitesi ve dergi nüshalarında çoğaltılıp yayınlanmasının haksız rekabet oluşturduğu da iddia edilmiştir.

5846 sayılı FSEK.nun 84/1 ve 3 üncü fıkralarına göre; eser mahiyetinde olmayan her nevi fotoğrafı nakle yarayan bir alet üzerine tespit eden veya ticari maksatla haklı olarak çoğaltan yahut yayan kimse, aynı fotoğrafın üçüncü bir kişi tarafından aynı vasıtadan faydalanılmak suretiyle çoğaltılmasını veya yayınlanmasını men edebilir. Bu madde ile korunan fotoğrafı kayda yarayan bir vasıta üzerine tespit eden veya ticari maksatla haklı olarak çoğaltan yahut yayan kimse olup, koruma tespit ve çoğaltma üzerindedir.

Somut uyuşmazlıkta, davacının kızına ait fotoğrafı kendisinin çektiğine ve yine pikselart konusunda dersler verdiği "www.yasamdersleri.com" adlı internet sitesinde yayınlayıp çoğalttığına dair iddiasına karşılık, davalı tarafça sözkonusu fotoğrafın aleniyet kazandığı, telif tazminatı talep edilebilmesi için eser niteliğinde olması gerektiği, fotoğrafın "www.google.com" sitesinden elde edilip copyright ( telif hakkı ) uyarısı bulunmadığı savunmalarında bulunulmuştur. O halde, fotoğrafın davacı tarafından tespit edilip kendi internet sitesinde yayınlandığı hususları yanlar arasında çekişme konusu değildir. Nitekim, fotoğrafı çekilen davacının kızı tarafından davalı aleyhine açılan manevi tazminat davasının görüşüldüğü İstanbul 2.Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nce verilen 11.07.2006 tarih ve 941/204 sayılı kararda da davacının kızının fotoğrafının davacıya ait internet sitesinde bulunduğu belirtildiği gibi, davacı da bu hususta gerektiği takdirde kızının tanık olarak dinlenebileceğini belirtmiştir.

Taraflar arasındaki uyuşmazlığın 5846 sayılı FSEK.nun 84 üncü maddesi yönünden değerlendirilmeksizin, bu davada uygulama yeri bulunmayan aynı Yasa'nın 86 ncı maddesine dayalı olarak davacının fotoğraf üzerinde hak sahipliğinin kanıtlanamadığına ilişkin mahkeme görüşünde isabet bulunmamaktadır.

Öte yandan mahkemenin bilirkişi incelemesi için kesin süre verilmesine ilişkin ara kararı da fotoğrafın eser niteliğiyle ilgili olup, bilirkişilerden tazminat hesabı yapılması istenilmediğine göre, uyuşmazlığın 5846 sayılı FSEK.nun 84 üncü maddesi uyarınca değerlendirilip sonuçlandırılması gerekirken kararda yazılı gerekçelerle davanın reddedilmesi doğru görülmemiştir.

SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 06.02.2009 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Old 13-11-2013, 16:37   #3
iussy

 
Acil

Merhabalar,

Benzer bir konuda problem yaşamaktayım. Müvekkilin fotoğrafı izinsiz olarak bir gazetede (hem basılı olarak hem de internet sitesinde) kullanıldı ve bunun için fotoğrafın kaldırılmasına yönelik ihtiyati tedbir talebini de içerir bir tazminat davası açtık FSHM nezdinde.

Mahkeme, tedbir talebimizin kabulüne karar verdi, ancak davalı yan, 5651 sayılı Kanun'un 9. maddesi uyarınca, görevli mahkemenin Sulh Ceza Mahkemesi olduğu iddiası ile ihtiyati tedbir kararını temyiz etti.

Bu çerçevede, FSHM'nin tedbir kararı verebileceğine ve Sulh Ceza'nın tek görevli mahkeme olmadığına dair herhangi bir karar, düzenleme v.b. gibi dayanak olarak kullanabileceğim materyal var mıdır? Bu konuda sizlerden yardım rica edeceğim.
Şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla,
Old 13-11-2013, 16:43   #4
iussy

 
Varsayılan

Sayın Burak Ülker,


Muhtemelen davanızı açmışsınızdır, soruyu Haziran ayında sorduğunuza göre ancak yine de kendi davam için yaptığım araştırmadan yola çıkarak cevap vermek istiyorum sorunuza;


Hem maddi hem de manevi tazminat talep etme ve hatta FSEK m. 68 uyarınca 3 kat fazlasına kadar tazminat talep etme, ayrıca verilecek olan hükmün (tamamı veya özeti) ilanını talep etme haklarınız da mevcut.


Ancak riske girmemek adına, halen internet sitesinde haksız olarak yayınlanan müvekkilinize ait fotoğraf(lar) var ise, (Kendi sorumda bahsettiğim müvekkilin davasında verilen tedbir kararına yönelik temyizin sonuçlanması zaman alacağından) 5651 sayılı Kanun'un 9. maddesi uyarınca, işlem yapmayı da düşünebilirsiniz.
İyi günler dilerim.


Saygılarımla,


Alıntı:
Yazan Burak Ülker
Merhabalar,
Müvekkilim profesyonel fotoğrafçı olup, malum Gezi Parkı olaylarında bir çok kusursuz ve benzersiz çekim yapmış,çektiği fotoğrafları kendi sitesine, alt köşelerine şahsi imzasını basarak eklemiş, ülke çapında çıkan bir gazete ise bu görüntüleri, imzalı yerleri kesmek ve dilediği değişikliği yapmak suretiyle Ege Bölgesi'nde çıkan ekinde yer vermiş, müvekkilimden izin dahi almamıştır. Müvekkilim "Arayıp isteselerdi tüm albümü verirdim" demekte, iyi niyetini ve paradan ne kadar uzakta durduğunu göstermektedir.

Kanun'un
"II- Manevi Haklar
1. Umuma Arz Salahiyeti
Madde 14- Bir eserin umuma arz edilip edilmemesini yayımlanma zamanını ve tarzını
münhasıran eser sahibi tayin eder."

demesi karşısında;

Telif için şartlar oluşmuş mudur? Dava açılabilir mi?
Açılacak olan dava maddi/manevi hangi kapsama girer?

"Eser" konusunda tecrübesizliğimi siz değerli meslektaş üstatlarımın bilgileriyle gidermeyi beklemekteyim.

Saygılarımla.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
fotoğrafın izinsiz kullanımı ve manevi tazminat avukat1980 Meslektaşların Soruları 3 05-06-2013 13:58
Tv kanallarının videosunun kullanımı telif hakkı ihlali olusturur mu ? av.m.kılıç Meslektaşların Soruları 4 04-03-2013 14:11
O FotoĞraf Eray Karınca Kadın Hakları Çalışma Grubu 4 28-04-2011 15:45
Spermin izinsiz kullanımı organ ve doku ticareti kapsamına girer mi ? Av. BNK Meslektaşların Soruları 3 04-04-2007 11:40


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05385208 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.