Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

kesin olarak verilen adli para cezası+hagb+arşiv kaydı

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 13-05-2013, 13:40   #1
adalet-le

 
Varsayılan kesin olarak verilen adli para cezası+hagb+arşiv kaydı

Herkese iyi çalışmalar,
Müvekkil Sanık hakkında basit yaralama sebebiyle ve kesin olmak üzere 3.000 TL adli para cezası verildi. Hakim karşı tarafın almış olduğu darp raporuna dayandı, başkaca bir delil tanık vs. yok. Müvekkilin sabıka kaydı yok ancak arşiv kaydı bulunmakta.hakim kararında sanığın kasıtlı bir suçtan mahkum olması dikkate alınarak hagb uygulanmasına yer olmadığına karar verdi. Arşiv kaydı hagb verilmesine engel midir? bu karara karşı başvurulabilecek herhangi bir yol var mıdır? olağanüstü kanun yollarına başvurulabilir mi? şimdiden teşekkürler..
Old 14-05-2013, 14:42   #2
gunay30

 
Varsayılan

Yargıtay Ceza Genel Kurulu E. 2008/11-250 K. 2009/13 ve T. 3.2.2009 sayılı kararında açık olarak bu konuya değinmiştir. Kararda özetle "Hak yoksunluklarını kural olarak 5237 sayılı Yasanın 53. maddesinde cezanın infazı ile sınırlandıran, doğmuş hak mahrumiyetlerini ortadan kaldırmak için Adli Sicil Yasasına eklediği 13/a maddesi ile yasak hakların geri verilmesi müessesini kabul eden ve 5237 sayılı TCY’nın 58. maddesinde tekerrür hükümlerinin uygulanması açısından infazdan itibaren beş ve üç yıllık süreler öngören yasa koyucunun, bir kez mahkûm olan bir kişinin ömür boyu bu mahkûmiyetinin olumsuz sonuçlarından etkilenmesi gerektiğini kabul ettiği düşünülemez. Bu nedenlerle, yeni yasa dönemindeki mahkûmiyetler açısından da, belirli sürelerin geçmesi ile bu mahkûmiyetlerin 231. maddenin uygulanmasına yasal engel oluşturmayacağını kabulde zorunluluk bulunmaktadır.

Bu itibarla, 01.06.2005 tarihinden sonra işlenen suçlardan dolayı mahkûm edilen sanıklar yönünden, 5237 sayılı TCY’nın tekerrür hükümlerinin uygulanması için 58. maddesinde öngörülen sürelerin nazara alınması ve bu sürelerin geçmiş olduğu hallerde önceki mahkûmiyetin hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının objektif koşularının değerlendirilmesi yönünden engel oluşturmayacağının kabulü adalet ve hakkaniyete uygun olacaktır." demektedir.
Bu karara göre HAGB uygulanması mümkün görünmektedir ancak sizin kararı okuyup suç tarihlerine göre değerlendirme yapmanız daha sağlıklı olacaktır.
Saygılarımla..
Old 14-05-2013, 14:57   #3
adalet-le

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım karar için teşekkürler.. Sanığın arşiv kaydında 1985 yılı yazıyor. ancak mahkeme para cezasına kesin olarak karar verdi. Bu durumda mahkemeye yazılacak dilekçe ile arşiv kaydının hagb verilmesine engel olamayacağını belirtip kararından döndürmem mümkün olabilir mi? ya da olağanüstü kanun yollarına mı başvurmam gerekli?
Old 14-05-2013, 16:12   #4
metinnarin

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşım;

Sevk maddesinden anladığım kadarıyla (hapis cezasından çevrilmiş bir adli para cezası söz konusu) karar temyize tabi.Hakim sizi kanun yoluna başvurma konusunda yanılttığından bence süreniz de kaçmamıştır.

Kesin olarak verilen benzer bir hükmü temyiz ettiğim sırada anayasa mahkemesi kararını ve yasa hükmünü de hakime gösterdim, bunun üzerine hakim şöyle bir çözüm önerisi getirdi: Ben temyiz talebinizi red edeyim, bu sefer ''reddi temyizi'' temyiz edin, bende yargıtay karar verene kadar dosyayı infaza göndermeyeyim dedi.

bu çözüm işinize yarar umarım
Old 14-05-2013, 16:55   #5
adalet-le

 
Varsayılan

Maalesef hapis cezasından çevrilme para cezası vermedi doğrudan para cezasına hükmetti.Bu yüzden 3.000 tl ve altından doğrudan verilen para cezaları kanunen temyiz edilemiyor. ancak dediğiniz gibi temyiz edip temyiz dilekçesinde suç vasfına yönelik bir itirazda bulunursak Yargıtay esasa girip inceleme yapıyormuş.
Old 10-01-2014, 11:39   #6
Av. Rıdvan

 
Varsayılan

Sayın meslektaşlarım,
Belli bir sınırın altındaki adli para cezalarının temyiz edilemeyeceğine ilişkin hüküm Anayasa mahkemesi kararı ile iptal edilmiş iken mahkemeler tarafından halen verilen bir kısım adli para cezalarının kesin olduğu belirtiliyor. buna ilişkin yasada herhangi bir hüküm bulamadım. verilen bu kararların kesin olması hangi maddeye dayanmakta. bu konuda yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler...
Old 28-03-2014, 17:39   #7
Senatus

 
Varsayılan

Ben de benzer bir kafa karışıklığı yaşamaktayım.Bir asliye ceza dosyasında SSÇ zorunlu vekiliydim. Çocuğa mala zarardan para cezası verildi(hapisten çevrilmedi) kararda 'kesin olarak' dendi. Çocuğun 'evet arabasına bir kez vurdum' şeklinde ikrarı var. Eğer böyle bir ikrar olmasaydı, misal aleyhe tutarlı tanık ifadelerinden yola çıkarak çocuğu bu suçtan mahkum etseydi ama kararın tümüne bakıldığında aynı suçtan başka sanıklar beraat etseydi veya bir şekilde kararda çelişkiler bulunsaydı yine de temyiz edemeyecek miydik sırf kesin dendiği için ?
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
HAGB kararı olan sanığa verilen adli para cezası Av Servet Meslektaşların Soruları 3 11-04-2016 21:58
Hagb yerine hapis cezası ve adli para cezasına çevrilmesi urla Meslektaşların Soruları 1 23-01-2011 21:31
Hagb kararına karşı adli para cezası. Av.A.Prc Meslektaşların Soruları 7 13-02-2010 17:22
HAGB ve Adli Para Cezası Yerleşik Yabancı Meslektaşların Soruları 1 30-07-2008 17:31


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05606794 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.